- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Опасна припрема терена: Шта се крије иза упозорења које је НАТО адмирал упутио народу на западу

© AP PhotoНорвешка војска
Норвешка војска - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
Пратите нас
Становништву НАТО земаља које још живи пристојно и привилеговано нису потребни никакви сукоби и ратови и отуда критике НАТО главешина да народ на Западу неће да се укључи „у одбрану од Русије“, сматра социолог Владимир Вулетић, професор Филозофског факултета у Београду.
Шеф војног комитета НАТО, адмирал Роб Бауер признао је да су нови одбрамбени планови Алијансе направљени првенствено за случај да дође до сукоба са Русијом и истовремено „приговорио“ становништву западних земаља да не жели да се укључи у одбрану.
Бауер је додао да војска много ради на осигуравању одбрамбене способности земаља НАТО, али је време да и цивилно становништво и индустријски сектор постану свесни своје улоге у „одбрани“.
„У протеклих годину дана војска је много урадила по питању одбране, али наша друштва нису схватила да у случају рата не треба да делује само војска, него да ће у то бити укључено целокупно друштво, хтели ми то или не“, казао је Бауер.

Опипавање пулса грађана Запада

Са друге стране, елите власти чије су војне елите само један део, свесне су да је благостање које је постојало од краја Другог светског рата угрожено, а начин да се оно одржи везан је за продужење западне, пре свега економске хегемоније, тако што би се руски ресурси ставили под контролу транснационалног капитала, каже Вулетић за Спутњик.
„И то је на крају крајева и читава прича око Украјине. Дакле, тај сукоб између с једне стране транснационалног капитала који је политички представљен кроз ово што ми зовемо политички Запад, а са друге стране кроз ресурсе које има Русија и оно што је све већи економски утицај Кине. То су циљеви тако да адмирал на известан начин само каже оно што јесте суштинска тензија и суштински проблем, а то је да ако становништво Запада жели да одржи тај ниво привилегованости ког су имали, онда морају нешто да жртвују. А та жртва између осталог везана је и за ово о чему он говори“.
Вулетић додаје да се плаши да оног тренутка кад Украјина буде сломљена то неће бити крај сукоба са Русијом него да ће тек тада доћи до ескалације. Зато је Бауерова изјава опипавање пулса јавности и припрема за нешто што неминовно следи у будућности.
„Кад опипавате пулс, па видите да то није нешто што наилази на одобравање, не значи да ћете одустати од тога него ћете гледати како да другачије приступите том проблему, тако да је то у својеврсном смислу одређена припрема. Не говорим да ће сукоба бити за годину, две, али је то нешто што је дугорочна тенденција, у следећих неколико година или у следећој деценији.“

Психолошка припрема за сукоб са Русијом

Ситуацију насталу после изјаве команданта Оружаних снага Шведске Микаела Будена да је у блиској будућности могућ војни сукоб кад је у тој земљи је нагло порасла потражња за робом неопходном у ванредним ситуацијама, Бауер је оценио „позитивном“ јер становништво жели да се опскрби неопходним стварима за случај нужде.
Према Вулетићу, изазивање панике оваквим изјавама може изазвати реакцију као код Швеђана, али са друге стране такође говори и да је то једна врста психолошке припреме за могући сукоб. Вулетић није оптимиста јер се показало кроз историју да су велики светски сукоби долазили у ситуацијама великих економских ломова.
„Видимо од 2008. године на овамо да је светски капиталистички систем онакав какав познајемо последњих не знам ни ја колико стотина година уназад, сада у озбиљној кризи. И сада мора да се нађе некакав вентил. Ако се не деси да вештачка интелигенција и све те ствари донесу жељене профите, онда ће се вероватно ићи на ствари о којима говорим. А то су сукоби који би могли да буду последица покушаја овладавања ресурсима којих Русија има у изобиљу, али нису у рукама транснационалног капитала“, закључио је Вулетић.
НАТО трупе - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
РУСИЈА
НАТО признаје: Спремни смо за рат са Русијом – али не и наш народ
Русија НАТО илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
СВЕТ
Шокантно упозорење из НАТО-а: Будите спремни на тотални рат против Русије у наредних 20 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала