- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Париз: Не можемо да забранимо својим држављанима да иду да ратују у Украјини

© Sputnik / Alexander Masaltseva / Уђи у базу фотографијаПариз
Париз - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
Пратите нас
Француски министар одбране Себастијан Лекорни изјавио је да Париз не може да забрани својим држављанима да одлазе да ратују у Украјини. То су цивили који немају никакве везе са француском војском, додао је он.

"Има Француза, цивила, који одлазе да ратују у Украјину у украјинској униформи. Не можемо да им забранимо, ипак смо демократија. Ти људи немају никакве везе са француским Оружаним снагама, не носе француску униформу и нису повезани са француским војним институцијама", рекао је министар за ТВ LCI.

Он тврди да су изјаве о француским плаћеницима у Украјини део "руског информативног рата" који је постао агресивнији након што је француски председник Емануел Макрон саопштио да ће Кијеву бити испоручено додатних 40 ракета "скалп".
Такве изјаве, навео је Лекорни, имају за циљ да поткрепе реторику о умешаности Француске у сукобу у Украјини.
Ова изјава француског министра уследила је након што је руска војска извела напад на привремену базу страних плаћеника у Харкову, када је ликвидирана група француских плаћеника. Око 60 милитаната је погинуло, док је 20 рањено.
Подсетимо, раније данас амбасадор Француске у Москви Пјер Леви позван је на разговор у Министарство спољних послова Русије и том приликом му је саопштено да је погибија француских плаћеника у Харкову на савести званичног Париза.
„Амбасадору је саопштено да смрт његових сународника лежи на савести званичног Париза који гледа кроз прсте механизмима за регрутовање у земљи помоћу којих се скупљају плаћеници за учешће у борбеним дејствима на страни кијевског режима", саопштило је руско Министарство спољних послова.
'Рат преко посредника' који води Запад, укључујући Француску, као и константно повећање испорука наоружања и војне технике режиму Владимира Зеленског у супротности су са изјавама о важности успостављања мира, провоцирају ескалацију борбених дејстава, доводе до бројних жртава међу цивилима и претварају је у саучесника војних злочина кијевског режима, поручила је руска страна.
Француско Министарство спољних послова, упркос мноштву доказа о присуству француских плаћеника у редовима Оружаних снага Украјине, покушало је да се одрекне сународника који су се борили и који се и даље боре у украјинским јединицама.
„Француска нема плаћеника ни у Украјини ни било где другде“, саопштено је јуче у Министарству.
Погледајте и:
Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
Специјална операција у Украјини
„Апсурдно да Париз није знао“: Бивши обавештајац САД о великом броју француских плаћеника у Украјини
Паљба из топа 2А3б Хијацинт Б калибра 152 милиметара у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
РУСИЈА
Жртве пропаганде и окорели криминалци: Ко су плаћеници који ратују на страни Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала