- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Сукоб Израела и палестинског Хамаса - Sputnik Србија

УЖИВО Борељ: Израел је финансирао Хамас да би ослабио владу Фатаха; Нови напади на кампове у Гази

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 105. дан. Најмање 12 људи погинуло је у израелском ваздушном нападу у близини болнице Шифа у граду Газа. САД и Британија поново гађале Јемен. Пакистанска влада одлучила је да оконча овонедељни сукоб са Ираном и обнови пуне дипломатске односе, јавила је телевизија Гео, позивајући се на изворе.
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да је Израел финансирао стварање Хамаса да би ослабио Палестинску управу предвођену Фатахом.
Хути су испалили пројектиле на амерички танкер док је пролазио поред Јемена.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:39 19.01.2024
Кирби: САД се противе општем прекиду ватре у Гази
Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби изјавио је да се Сједињене Америчке Државе и даље противе „општем прекиду ватре“ у сукобу између Израела и Хамаса у Појасу Газе.
„Подржавамо хуманитарне паузе да покушамо да извучемо таоце и допремимо више помоћи, али не подржавамо прекид ватре у овом тренутку“, рекао је Кирби на конференцији за новинаре.
21:09 19.01.2024
Афрички лидери критиковали су Израел због војне кампање у Гази и позвали на прекид борби у којима је живот изгубио велики број цивила.
Председник Комисије Афричке уније Муса Факи Махамат описао је рат у Гази као неморалан и неприхватљив.
„Захтевамо хитан прекид овог неправедног рата против Палестинаца и спровођење решења о две државе“, рекао је он.
Махамат је у обраћању на конференцији Покрета несврстаних у Кампали затражио од 120 земаља чланица да захтевају међународну правду за Палестинце.
19:30 19.01.2024
У израелским ваздушним удари на избеглички камп Нусеират у централном делу Појаса Газе погођена је кућа, а пет особа је погинуло, док је више рањено, јавила је палестинска новинска агенција Wafa.
Још два Палестинца убијена су у израелским нападима на четврт Ел Амал у Кан Јунису.
Агенција додаје да су израелски ваздушни удари изведени и на избеглички камп Шати у јужном делу Појаса Газе, пренела је Ал Џазира.
19:26 19.01.2024
Палестински Црвени полумесец: Израел дроновима гађао болницу у јужном делу Појаса Газе
Палестински Црвени полумесец оптужио је Израел да је гађао болницу у Кан Јунису, наводећи и да је одређен број расељених лица повређен „због интензивне пуцњаве из израелских дронова који су гађали болницу Амал“.
У близини у истом граду, израелски тенкови су се такође приближили највећој преосталој болници у Гази, Насер, где становници наводе су чули гранатирање са запада. Становници су такође пријавили жестоке борбе на југу.
19:14 19.01.2024
Амерички председник Џозеф Бајден и израелски премијер Бенјамин Нетанијаху разговарали су телефоном о ситуацији у Појасу Газе и Израелу.
Детаљи разговора за сада нису познати. Ово је био њихов први разговор после 27 дана.
18:40 19.01.2024
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
СВЕТ
Бела кућа: Изведена три нова напада на западу Јемена
18:38 19.01.2024
Борељ: Израел је финансирао Хамас како би ослабио владу Фатаха
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да је Израел финансирао стварање Хамаса да би ослабио Палестинску управу.
„Да, израелска влада је финансирала Хамас у покушају да ослаби палестинске власти предвођене Фатахом“, рекао је Борељ у говору на Универзитету у Ваљадолиду, у Шпанији, не износећи детаље, пренео је Ројтерс.
Борељ је додао да једино мирно решење рата у Појасу Газе укључује успостављање државе Палестине.
18:18 19.01.2024
Ердоган: Западне земље су пале на тесту у Гази
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио је међународну заједницу да само посматра геноцид Израела над палестинским народом, а израелског председника Бенјамина Нетанијахуа назвао је „фирером данашњице“.
„Гледамо оне који безусловно подржавају Израел. Они који данас затварају очи пред масакрима сутра ће зажалити. Западне земље и међународне безбедносне институције су пале на тесту у Гази и изгубиле свој кредибилитет“, поручио је Ердоган на инаугурацији нових бродова за турску морнарицу у северозападној провинцији Јалова.
18:00 19.01.2024
Европска унија усвојила је посебан режим санкција које се односе Хамас, саопштио је високи званичник ЕУ, додајући да ће прве мере бити усмерене на шест особа укључених у финансирање тог палестинског покрета.
17:55 19.01.2024
„Америка је мајка тероризма“: Масовни протест у Јемену
17:02 19.01.2024
Медији: Пакистанска влада одлучила да оконча сукоб са Ираном
Пакистанска влада одлучила је да оконча овонедељни сукоб са Ираном у којем су две земље међусобно испаљивале ракете и дронове, јавила је телевизија Гео, позивајући се на изворе.
Телевизија је навела да је кабинет са привременим премијером Пакистана на челу такође подржао корак ка поновном успостављању пуних дипломатских односа са Ираном, пренео је Ројтерс.
16:02 19.01.2024
13:01 19.01.2024
10:13 19.01.2024
Амерички десантни брод у Црвеном мору - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
РУСИЈА
Хути поручили: Руси и Кинези могу слободно да плове Црвеним морем – за њих нема опасности
09:50 19.01.2024
Абу Рудејна: Без палестинске државе неће бити стабилности у региону
Без успостављања независне палестинске државе са источним Јерусалимом као њеном престоницом, неће бити безбедности и стабилности у региону, поручио је данас званични портпарол палестинског председништва Набил Абу Рудејна одговарајући на раније изјаве израелског премијера Бењамина Нетанијахуа у којима је рекао да плаестинске државе неће бити.
Како је истакао, само осуде више нису довољне, додајући да, ако постоји међународна воља да се стабилност у регион и свет врати, онда независна палестинска држава мора бити призната са границама утврђеним 4. јуна 1967. године и источним Јерусалимом као њеним главним градом, преноси WAFA.
"Упркос свим овим изјавама, палестинска држава постоји уз признање целог света. Не постоји друга опција осим те, било у региону или целом свету", истакао је Абу Рудејна додајући да ће палестински народ победити.
Одбацивање идеје о оснивању палестинске државе, како каже Абу Рудејна, потврђују да је влада израелског премијера Нетанијахуа одлучна да цео регион гурне у амбис.
"Читав регион је на ивици провалије као последица агресивне политике коју су израелске окупационе власти водиле против палестинског народа и његових легитимних права", додао је Набил Абу Рудејна.
Сједињене Америчке Државе, према његовим речима, сносе одговорност за погоршање безбедности и стабилности у региону, које, како је рекао, представља последицу америчке пристрасности и слепе подршке израелској окупацији.
09:08 19.01.2024
Најмање 12 погинулих у нападу у близини болнице Шифа
Најмање 12 људи је погинуло у израелском ваздушном нападу у близини болнице Шифа у граду Газа, јављају палестински медији.
Према извештајима, у ваздушном нападу изрелских снага погођена је стамбена зграда, при чему је погинуло најмање 12, а има и повређених.
Покушаји спасавања људи заробљених испод рушевина су у току, преноси Тајмс оф Израел.
09:08 19.01.2024
Египат разговара са Хутима и Техераном о смиривању ситуације у Црвеном мору
Египатски званичници воде разговоре са представницима јеменских Хута које подржава Иран, као и са самим Техераном у покушају да поврате мир у међународне воде након што су њихови напади озбиљно утицали на поморске путеве на Црвеном мору, преноси Тајмс ов Израел.
Каиро је наводно критиковао нападе које су предводиле САД и Уједињено Краљевство на циљеве Хута у Јемену, рекавши да верује да одговор на окончање напада Хутиа у Црвеном мору није војни.
"Боље је тражити решење које убрзава крај главног узрока, а то је текући рат у Појасу Газе“, рекао је египатски званичник, позивајући се на тврдњу Хута да циља бродове са везама са Израелом као показивањем подршке Палестинцима у Гази.
У оквиру напора Египта да смири ситуацију, очекује се да ће ирански министар спољних послова посетити Каиро наредних дана.
07:50 19.01.2024
Хути испалили пројектиле на амерички танкер
Јеменска група Хути лансирала је две противбродске балистичке ракете на танкер у власништву САД касно у четвртак, али су ракете пале у воду близу брода, не изазивајући штету, саопштила је америчка војска.
Служба за праћење пловидбе "Танкер трекерс" саопштила је на друштвеним мрежама да је "прилично мали танкер напустио луку у Црвеном мору у Џеди, у Саудијској Арабији за Кувајт, али је њен аутоматски идентификациони систем у уторак био одјављен са мреже", док је пролазио близу Јемена.
Хути су преузели одговорност за напад, који се догодио синоћ око 21 часа по локалном времену, преноси Ројтерс.
Они тврде да нападају бродове у знак солидарности с Палестинцима који се налазе на удару Израела у Гази.
Прошле недеље, САД су започеле су бомбардовање положаја Хута у Јемену, а ове недеље Вашингтон је вратио ову организацију на списак "терористичких" група.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала