- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Награде Удружења новинара ЦГ – међу најбољима и Бобан Нововић за репортаже објављене на Спутњику

© Фото : Спутњику уступио Бобан НововићБобан Нововић
Бобан Нововић - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2024
Пратите нас
Бобан Нововић, новинар из Подгорице, добитник је награде за најбољу репортажу у 2023. години, коју додељује Удружење новинара Црне Горе. Нововић је награђен за две репортаже објављене на порталу Спутњик Србија.
"Заједнички именитељ ових прича је слобода, само самосталан човек може бити слободан, па и стати пред НАТО и рећи, даље нећеш моћи", каже лауреат.
У претходне две године Бобан Нововић је читаоцима портала и слушаоцима Радија Спутњик Србија свакодневно преносио вести из Црне Горе, а посебно место посветио је репортажама.
Каже да су, с обзиром у каквом је стању новинарство данас, репортаже најбоља форма у којој још има слободе, да репортажом још увек може пуно да се каже.
Награђене приче “Руска капа, шлајферица и москвич: Екслузивна исповест „главног Путиновог човека“ из Подгорице“ и „Свој на своме: Ко је Гара Јовановић, жена која је на Сињајевини зауставила НАТО војнике“ урадио је за нашу кућу.
Влатко Белојевић - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
МОЈА ПРИЧА
Руска капа, шлајферица и москвич: Екслузивна исповест „главног Путиновог човека“ из Подгорице
Јунак прве Владимир Белојевић је оптужен да је руски шпијун, а поиграо се тим апсурдом и пружио томе отпор. Гара Јовановић такође пружа отпор уништавању Сињајевине, чува своју планину.
„Он је аутомеханичар, а она је добила отказ и отишла у планину. Подигла шесторо деце, троје своје и троје сестрине, остали су сами након што је зет усмртио сестру. Само такви људи могу да стану пред НАТО, пред оне војнике и да кажу, не померам се одавде! То је била моја порука. Изгубили смо домаћине, комунизам их је разбио. Само домаћини, самостални људи, могу бити слободни, то је порука“, каже лауреат.
Он додаје да му је тешко да има однос према овој награди, јер их, када је мислио да их највише заслужује, када је био млађи и имао сјајне текстове и колумне, због политике, није добио.
„Никада нисам био за ДПС. Нисам био за Мила и његову екипу, никада за њихову партију нисам гласао. Логично, награде су ме прескакале“.
Нововић је провео 18 година у „Побједи“, био је уредник деска и спољно политичке редакције, затим је деценију и по радио у „Вијестима“ на позицији уредника готово свих редакција, осим спортске. Последње две године био је дописник редакције Спутњика Србија из Црне Горе.
Жири Удружења новинара Црне Горе одлучио је да награду за животно дело додијели новинару Мићу Секуловићу дописнику „Новости“из Берана.
Споменица „150 година новинарства у Црној Гори“ иде у руке амбасадора Руске Федерације Владислава Масленикова, због очувања и неговања братских односа Русије и Црне Горе.
Награде и признања биће уручени на годишњој Скупштини Удружења новинара Црне Горе 23.јануара у Српској кући.
Свакодневица Гаре Јовановић - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
МОЈА ПРИЧА
Свој на своме: Ко је Гара Јовановић, жена која је на Сињајевини зауставила НАТО војнике /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала