- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелска застава у јеврејском насељу Шило на палестинској Западној обали - Sputnik Србија

УЖИВО Израел одбацио Хамасов захтев за прекид ватре; Напад дроном на југу Либана

Пратите нас
Чланак се допуњава
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 107. дан. Палестински Црвени полумесец објавио је да су четири особе погинуле у израелским ударима источно од избегличког кампа Џабалија у северном делу Појаса Газе. Израел одобрио да се замрзнута средства за палестинске власти пребаце у Норвешку. У нападу дроном на возило на југу Либана две особе погинуле
Генерални секретар УН Антонио Гутереш поручио је у суботу да право Палестинаца да изграде сопствену државу морају сви да признају. Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир одговара да Израел тако нешто никада неће прихватити.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:44 21.01.2024
Нетанијаху: Одбацујемо Хамасов захтев за "предајом" Израела у замену за таоце
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху рекао је вечерас да Израел одбацује Хамасове захтеве за "предајом" Израела у замену за ослобађање преосталих 136 талаца у Појасу Газе.
"Довели смо кућама 110 талаца, остајемо посвећени да их све вратимо. Радим на томе 24 сата дневно. Али, да будем јасан: потпуно одбацујем предлог да се предамо Хамасовим монструмима", рекао је Нетанијаху, пренео је Тајмс оф Израел.
Израелски премијер је додао да у замену за ослобађање талаца, Хамас тражи "крај рата, повлачење израeлске војске из Појаса Газе, ослобађање свих убица и силоватеља јединица Нукбе, и да се остави Хамас нетакнут".
"Уколико пристанемо на ово, наши војници су пали узалуд. Ако пристанемо на ово, не можемо гарантовати безбедност нашим грађанима. Следећи 7. октобар ће бити само питање времена. Нисам спреман на овакав фаталан ударац за израелску безбедност, стога, не могу пристати на тако нешто", поручио је Нетанијаху.
Он је подсетио да је америчком председнику Џозефу Бајдену пренео став Израела када су њих двојица разговарали телефоном током викенда.
14:50 21.01.2024
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ ће у понедељак на састанку Савета за спољне послове Европске уније у Бриселу представити план у 10 тачака за мир између Израела и Палестинаца.
У писму државама чланицама, Борељ је написао да ће његова мапа пута „разрадити, са практичним предлозима, договорени принцип да ће само политичко, одрживо, дугорочно решење израелско-палестинског сукоба донети мир између два народа и стабилност у региону“, пренео је „Тајмс оф Израел“.
14:12 21.01.2024
У нападу дроном на возило на југу Либана две особе погинуле
Најмање две особе су погинуле, а неколико је повређено у нападу за који се сумња да је извео Израел беспилотним летелицама на аутомобил на југу Либана, изјавили су безбедносни извори.
Кола Хитне помоћи стигла су на локацију у близини контролног пункта либанске војске, а за сада није јасно ко је био мета напада.
12:58 21.01.2024
Израел замрзава палестинска пореска средства
Израелска влада усвојила је план о замрзавању палестинских пореских средстава, која ће држати трећа земља, наводећи да задржава право да одлучи када ће средства бити пребачена палестинским властима.
Кабинет Бенјамина Нетанјахуа је одобрио план да се замрзнута средства намењена палестинским властима пребаце у Норвешку, која би их затим пребацила у Рамалу само уз изричиту дозволу Јерусалима.
„Новац неће бити пребачен (палестинским властима) ни под којим околностима, осим уз одобрење израелског министра финансија, чак ни преко треће стране. Свако кршење споразума омогућава министру финансија да одмах замрзне сва палестинска пореска средства“, додаје се у саопштењу кабинета уз напомену да је Вашингтон пристао да служи као гарант имплементације плана.
Палестинска ослободилачка организација саопштила је да жели сва средства у потпуности и да не прихвата услове који би онемогућили да плаћа своје особље, укључујући оно у Појасу Газе.
10:41 21.01.2024
Најмање 25.105 Палестинаца погинуло је у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.
У истом периоду повређен је најмање 62.681 Палестинац.
У протекла 24 сата у Гази је страдало око 178 Палестинаца, док је њих 293 повређено, додаје се у саопштењу.
09:55 21.01.2024
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2024
РУСИЈА
Москва: Немачка чини медвеђу услугу Израелу
09:25 21.01.2024
Према проценама америчке обавештајне агенције, израелске снаге безбедности убиле су 20-30 одсто припадника Хамаса у Појасу Газе и САД верују да Хамас још увек има довољно муниције да настави борбе против израелских снага још неколико месеци, пише „Волстрит џурнал“.
Како наводи „Тајмс оф Израел“, чини се да су америчке бројке углавном усклађене са израелским проценама јер је израелска војска прошле недеље саопштила да је од почетка рата у израелским операцијама убијено више од 9.000 оперативаца Хамаса и припадника других група које су активне у Појасу Газе, као и „приближно 1.000 терориста који су деловали унутар Израела“.
08:45 21.01.2024
Нетанијаху: Израел мора имати безбедносну контролу на палестинским територијама
Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху поновио је да Израел мора да задржи безбедносну контролу над свим палестинским територијама и нагласио да је тај услов супротан успостављању будуће палестинске државе.
Канцеларија председника Израела саопштила је у суботу да је он у разговору са председником САД Џозефом Бајденом поновио свој дугогодишњи став, који је изнео и на конференцији за новинаре дан раније - да након елиминације Хамаса Израел мора да има потпуну безбедносну контролу Појаса Газе како би осигурао да Газа више неће представљати претњу Израелу, а то је у сукобу са захтевима за палестинским суверенитетом, преноси „Тајмс оф Израел“.
08:45 21.01.2024
Четири особе су погинуле у израелским ударима источно од избегличког кампа Џабалија у северном делу Појаса Газе, објавио је палестински Црвени полумесец.
Како се наводи, 21 особа је рањена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала