- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина позвала на хитно обнављање мировних преговора о Украјини

© БелТА / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и Русије на преговарачком столу
Заставе Украјине и Русије на преговарачком столу - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Кина позива на што скорији наставак мировних преговора у Украјини, изјавио је стални представник Кине при УН Жанг Јун.
„Преговоре треба наставити што је пре могуће. Мир се не може постићи сталним слањем оружја на бојно поље. А даље борбе ће само изазвати више цивилних жртава“, рекао је он на седници Савета безбедности УН о испоруци западног оружја Украјини коју је сазвала Русија.
Он је позвао стране да поштују међународно хуманитарно право.
„Не треба одустајати од дипломатских напора ни под којим околностима. Позивамо на хитно покретање контаката и наставак преговора у циљу постизања консензуса за окончање борбених дејстава. Међународна заједница и УН морају створити повољне услове за то, док друге стране треба да се уздрже од свих неконструктивних дејстава или неодговорне реторике“, нагласио је он.
Дипломата је такође приметио да „међународна заједница и УН морају да створе одговарајуће услове“ за наставак мировног дијалога.
Западни медији све чешће пишу о томе да су Вашингтон и Брисел уморни од украјинског сукоба, као и да слаби подршка Владимиру Зеленском. Према информацијама телевизијског канала Ен-Би-Си, амерички и европски чиновници већ разматрају с Кијевом могуће последице мировних преговора с Русијом, укључујући и општи оквир за оно чега ће Украјина морати да се одрекне да би постигла споразум.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али је Кијев увео законску забрану на њих. Запад стално позива Русију на преговоре, за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала