- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Америка блокира истраге експлозија на „Северним токовима“, а ЕУ ћути

© Фото : Nord Stream 2Полагање последње цеви гасовода "Северни ток 2"
Полагање последње цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Вашингтон блокира сваки покушај да се спроведу објективне истраге о експлозијама на „Северним токовима“, а Брисел се помирио са јавним понижавањем, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров на седници Савета безбедности УН о Украјини.
Руски шеф дипломатије је навео да САД, помоћу режима Владимира Зеленског, не само да воде рат против Русије, већ и слабе Европу као економског конкурента.
„Вашингтон је пољуљао њену енергетску безбедност, изазивајући опасне кризне тенденције у европској економији и социјалној сфери. Нећу заоштравати тему терористичких напада на гасоводе ‘Северни токови’. САД намеравају да блокирају сваки покушај објективне међународне истраге, а садашњи европски лидери, пре свега у Немачкој, послушно ћуте и помирили су се са јавним понижавањем“, рекао је он.
Додао је да уз све то у Европској унији и даље настављају да послушно испуњавају указе САД о испоруци оружја Кијеву и тиме пустоше своје арсенале које ће затим попунити америчке војно-индустријске компаније. Лавров је нагласио да ће Европљане натерати да за то пронађу новац.

Диверзије на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији. Ове три државе објавиле су да ће спровести националне истраге о диверзији, али су одбиле да и Русија учествује.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Погледајте и:
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
РУСИЈА
Медији: Пољска крила информације о експлозијама на руским гасоводима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала