- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Владан Матијевић добитник награде „Београдски победник“

© Tanjug / Владимир ШпорчићВладан Матијевић добио награду "Београдски победник" за роман "Пакрац"
Владан Матијевић добио награду Београдски победник за роман Пакрац - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Награда „Београдски победник“ за најбољи роман објављен на српском језику у 2023. години, коју додељује Библиотека града Београда, припала је Владану Матијевићу за роман „Пакрац“.
У најужем избору су били и романи Девојачка соба“ Стевана Вранеша (Доказ издаваштво), „Канон потиштеног ума“ Филипа Грбића (Вулкан), „Аперкат“ Маје Искре (Лом), „Песма о три света“ Владимира Пиштала (Агора) и „Време воде“ Бојана Савића Остојића (Контраст издаваштво).
На седници 22. јануара, већином гласова жири је одабрао роман Владана Матијевића, за који су гласали Предраг Петровић, Слађана Илић, Петар Пијановић и Весна Тријић, док је Наташа Анђелковић свој глас дала роману „Песма о три света“ Владимира Пиштала.

„Роман 'Пакрац' издвојио се мајсторством приповедања којим је успостављена аутентична и сложена слика света. Удвојена личност главног јунака, окружена ликовима са маргине и бомбардована вестима из црне хронике, доводи у везу савремени Београд са Пакрацом с почетка ратних деведесетих“, наведено је у образложењу, које је прочитао иу Библиотеци града Београда Предраг Петровић.

Жири је приметио да, критички преиспитујући модерно српско друштво овај роман храбро, провокативно и прецизно отвара питања зла, одговорности и моћи на крају двадесетог и почетком двадесет првог века“.
© Фото : Спутњику уступила Библиотека града БеоградаЖири: Владан Матијевић користи гротеску и хумор како би обликовао вишезначну и слојевиту визију данашњег Београда
Жири: Владан Матијевић користи гротеску и хумор како би обликовао вишезначну и слојевиту визију данашњег Београда - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Жири: Владан Матијевић користи гротеску и хумор како би обликовао вишезначну и слојевиту визију данашњег Београда
„Поетички се надовезујући на уметничко искуство црног таласа у српској прози и филму, Владан Матијевић користи гротеску и хумор како би обликовао вишезначну и слојевиту визију данашњег Београда. Суочавајући читаоца са различитим манифестацијама насиља, приповедач нас води ка спознаји метафизичког порекла и природе зла. Награђени роман на трагу је поетике коју је Владан Матијевић засновао у претходним остварењима, првенствено у збирци приповедака 'Прилично мртви' и роману 'Врло мало светлости'”.
Свечана додела награде биће уприличена у просторијама Библиотеке града Београда у уторак, 30. јануара у 12 сати.
Награда се састоји од статуе Београдског победника која је рад академског вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа од 10.000 eвра у динарској противвредности.
Награда „Београдски победник“ установљена је 2021. године и додељује се једном годишње за најбољи роман на српском језику, односно за његово прво издање у претходној години.
Добитник награде може бити само једно лице тј. награда се не може делити између више лица и може се добити само једном.
Први добитник „Београдског победника“ је Драго Кекановић за роман „Приврженост“ у издању „Просвјете“ из Загреба, а прошлогодишњи Горан Петровић за књигу „Папир са воденим знаком“.
Мрак - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
КУЛТУРА
Још страшнија тема: Колико црна хроника уноси мрак у друштво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала