Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Запад дао зелено светло Приштини: Није довољно отерати Србе, треба избрисати и њихове трагове

© Фото : Спутњику уступио Алекса Гачић / Манастир ГрачаницаМанастир Грачаница
Манастир Грачаница - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Албанцима није довољно да Србе само протерају са Косова и Метохије већ желе да етнички очисте и трагове њиховог постојања на том простору, а у томе им здушно помаже онај део Запада који по сваку цену жели да докаже аутохтоност косовских Албанаца на КиМ, не би ли створили нову државу и нацију.
Ово је мишљење и став филозофа др Александра Лукића из Института за политичке студије поводом најновијег жестоког удара Албанца на СПЦ и отимања објекта српске цркве, заузимањем око 50 ари земљишта на којем се налазе и темељи манастира Цркве Богородице Хвостанске која датира из 6. века у селу Врело, у општини Исток.

Запад даје Приштини зелено светло

Он каже да Приштина не стаје у свом походу како би избрисала верски и културни идентитет српског народа на Косову и Метохији, па тако се не либи да српске светиње представи као своје и то наочиглед међународне заједнице.
На питање зашто међународна заједница, односно Запад ћути на све ово Лукић има једноставан одговор:
„Јасно је да иза овога стоји западна анго-атлантистичка заједница и да они то спонзоришу. Ни Курти ни Мурти не би на КиМ могли ни да прстом мрдну да за то немају дозволу од Америке. С обзиром на то, наравно да се неће огласити нико ко то подржава јер би тако критиковао сам себе. Иначе, сматрам да бисмо овај узнапредовали проблем решили да нам је саговорник Америка, а не Приштина или Курти као њихов експонент,“ истиче Лукић.

Етничко чишћење српске историје на КиМ

Наш саговорник истиче да је на нама да урадимо све што је у нашој моћи да те процесе ублажимо, док се геополитичка ситуација не измени за шта верује да би ускоро могло да се деси. С друге стране, каже, да му је поступак Албанаца јасан.
„У питању је даље спровођење терора на КиМ који за циљ има да се Срби протерају са КиМ а у склопу тога су упрегнуте и ове друге мере - хапшења, малтретирања, укидања динара…. Али, очигледно да само протеривање није довољно већ је потребно обавити етничко чишћење српске историје на простору КиМ и то тако што ће све трагове нашег вишевековног постојања доле. Из тог разлога наше светиње присвајају или их проглашавају за католичке или на неки други начин негирају њихову спону са нама. Албанских историјских знаменитости тог опсега и времешности нема,“ истиче Лукић.
Дакле, нема ничега што би се могло назвати албанска културна баштина, додаје он, а они су свесни да не могу да граде нити нови идентитет, нити нову државу тако што ће протерати Србе, а да српски споменици остану на КиМ.
„То је етничко чишћење које има дубљи вид у смислу да није само у питању протеривање Срба већ и етничко чишћење свега што има везе са Србима и Србијом на КиМ што је сасвим ненормално, с обзиром да Албанци потичу са Кавказа и да су им корени тамо а да су се сасвим случајно нашли на овим просторима,“ закључује Лукић.

Дуги низ отимања српских светиња

Приштинске власти кренуле су са отимањем српских православних светиња прво у Новом Брду, затим у Подујеву, па су пре пар дана Цркву Свете Ане прогласили за албанску, односно католичку иако у Горњем Стрмцу где се она налази никада није било католика. Није искључено да намеравају да у крајњем исходу присвоје и Високе Дечане, Пећку Патријаршију, манастир Грачаницу и Цркву Богородице Љевишке, које су под заштитом Унеска. На удару Албанаца су и српска гробља на којима је поломљено око 10.000 надгробних споменика, а последњи забележен случај, који је за сада стопиран јесте преоравање гробља из Средњег века у Косовској Митровици, где је последњи Србин из села Суви До сахрањен 1950. године.
На православном гробљу у Јужној Митровици поломљено је више од 90 одсто надгробних споменика, док је муслиманско гробље у северном делу града нетакнуто.
Погледајте и:
Пред почетак Другог светског рата очишћен је пут који води до улаза Кађенице, а испред њега је постављен дрвени крст висок преко 50 метара  - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2024
СРБИЈА
Удар на српске светиње на КиМ: Богородица Хвостанска ограђена, на албанском језику пише - базилика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала