- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров позвао САД да прекину борбена дејства за нормализацију Блиског истока

© POOL / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Обустављање борбених дејстава и одустајање од употребе вета на резолуције о прекиду ватре у УН од стране актуелне администрације америчког председника помоћи ће у нормализацији ситуације на Блиском истоку, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Прекините борбена дејства. Немојте користити право вета када се предлаже резолуција о проглашењу хуманитарног прекида ватре. Два пута сте користили вето. Нема реакције Савета безбедности УН на захтев за прекид ватре“, рекао је министар у интервјуу за „Си-Би-Ес“, одговарајући на питање који савет може да дâ америчком председнику за решавање кризе на Блиском истоку.
Руски министар је додао да актуелна администрација не треба да „одлаже стварање палестинске државе“ и да се придружи напорима других учесника у међународном процесу, не покушавајући да „монополизује процес“.

Израел да прекине са нападима на Сирију

Лавров је додао да Русија, после недавних напада на Дамаск, позива Израел да прекине са нападима на Сирију.
„Позивамо Израелце да прекину нападе на Сирију, укључујући аеродроме Дамаск и Алеп. Ово, иначе, прекида испоруку хуманитарне помоћи. Зауставите политичка убиства. У Дамаску је неколико канцеларија иранског Корпуса Чувара Исламске револуције погођено ракетом, очигледно израелском“, истакао је министар.
Сиријски медији раније су писали да су се у суботу ујутро у Дамаску чуле експлозије. Медији су касније објавили да је Израел напао стамбену зграду у области Ел Меза у Дамаску. Лист „Ватан“ јавио је да је једна особа погинула, а три су рањене. Сиријско Министарство одбране саопштило је да је неколико цивила убијено и рањено у израелском нападу на Дамаск.

О разговорима Москве и Трампа

Лавров је истакао да Русија није разговарала о сукобу у Украјини ни са бившим председником САД Доналдом Трампом, нити са било ким другим у Сједињеним Америчким Државама.
Нисмо разговарали ни о чему таквом ни са Доналдом Трампом, ни са било ким у САД. Нисмо имали прилику да разговарамо уопште о било чему са Американцима, пошто садашња администрација није заинтересована за дијалог. Они су спремни да повремено разговарају о притвореницима, разменама, функционисању амбасада у Москви и Вашингтону и нашој сталној мисији при УН у Њујорку. Али не о политичким темама“, оценио је Лавров.
Раније је бивши амерички председник и могући републикански кандидат на овогодишњим изборима Доналд Трамп изјавио да би, да је председник САД, прекинуо сукоб у Украјини за 24 сата.

О прехрамбеном споразуму

Говорећи о прехрамбеном споразуму, руски министар је рекао да Русија инсистира на реализацији овог споразума, али Запад не жели да реши постојеће проблеме за његово обнављање.
„Инсистирамо да она треба да се деси. Али они који контролишу разне компаније које сте споменули нису баш вољни да помогну“, приметио је он.
„Светски програм за храну води угледна држављанка САД, утицајна Американка. Она или не може или не жели да уради ништа да реши овај специфичан, али не баш сложен проблем“, истакао је Лавров.
Он је додао и да Русија никада није нападала украјинске бродове у Црном мору.

„Постојао је механизам инспекције, укључујући УН, Русију, Украјину и Турску. Сваки брод је био прегледан. Они би се укрцали на брод, проверили где и зашто плови и вратили се на обалу“, објаснио је шеф руске дипломатије.

Министар је напоменуо да Русија не обнавља споразум, јер су „Украјинци искористили ове безбедне пролазе за лансирање поморских дронова који су нападали, физички нападали и оштетили неколико руских бродова и лука“.
Прехрамбени споразум је престао да важи 18. јула, а Русија је обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације да се противи његовом продужавању. Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да услови споразума који се тичу Русије нису испуњени, без обзира на напоре УН, јер западне земље нису планирале да испуне своја обећања.

О односима Москве и Вашингтона

На питање новинара како би односи Москве и Вашингтона могли да се унапреде, Лавров је приметио да их Русија није кварила.
„Никада нисмо кварили ове односе. Не намеравамо да преузимамо иницијативу и трчимо у Вашингтон, код ујка Сема, да тражимо опроштај и говоримо да смо се лоше понашали. Немамо на шта да се жалимо“, нагласио је Лавров.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала