- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турски парламент одобрио захтев Шведске за пријем у НАТО

© AP Photo / Olivier MatthysЗаставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта алијансе у Бриселу
Заставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта алијансе у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Турски парламент одобрио је на данашњој седници захтев Шведске за приступање НАТО-у.
Од укупно 600 посланика гласало је њих 346 и то 287 за, а 55 против. Уздржано је било четворо посланика.
Одлука парламента ће ступити на снагу након што председник државе Реџеп Тајип Ердоган потпише одговарајући указ. Рок је 15 дана.
Шведска, која је чланица ЕУ, сагласила се у преговорима са Ердоганом да заузврат допринесе активирању процеса приступања Турске Унији. Шеф НАТО Јенс Столтенберг је, међутим, истицао, да та два питања нису повезана.
Подсећамо да Турска наставља да прати како Шведска испуњава обавезе у оквиру трилатералног меморандума. Шведска је 1. јуна 2023. усвојила допуњени закон о борби против тероризма у складу са којим се учешће у терористичкој организацији сматра кривичним делом. Блокирани су рачуни структурама које су међу главним изворима финансирања Радничке партије Курдистана (проглашена за терористичку у Турској) у Шведској. Један члан РКК је ухапшен, а још један је изручен Турској. Поред тога, Шведска је укинула ембарго на производе турске одбрамбене индустрије.
Међутим, Шведска није испунила захтеве Анкаре да изручи 32 особе оптужене за тероризам, 37 лица оптужених за друга кривична дела, захтев да прогласи ФЕТО за терористичку организацију и ухапси високо рангиране чланове Радничке партије Курдистана који живе у Шведској.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала