- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Амерички стратешки бомбардери Б-1Б са пратњом корејских ловаца Ф-15 - Sputnik Србија

УЖИВО Америка извела ударе на мете у Ираку; Експлозије у Појасу Газе

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 109. дан. Америчка војска извела је ударе на три локације "проиранског покрета Катаиб Хезболах" у Ираку. Настављене борбе у Појасу Газе. Борељ поручио да се Израелу не може дозволити да блокира стварање палестинске државе
Главни услов Хамаса за разговоре о размени заробљеника са Израелом остаје потпуни прекид ватре у Појасу Газе, изјавио је данас портпарол тог палестинског покрета.
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је данас, након што је у експлозији у Појасу Газе погинуо 21 израелски војник, да ће Израел наставити борбе у Гази до "апсолутне победе", упркос томе што је претрпео један од најтежих дана од почетка војне офанзиве на палестинску енклаву.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:35 23.01.2024
Америчка војска извела је ударе на три локације "проиранског покрета Катаиб Хезболах" у Ираку, саопштио је Пентагон.
Удари против бригада Хезболаха (Катаиб Хезболах) у Ираку одговор су на недавне нападе на америчке снаге, рекао је амерички званичник за Ал Џазиру.
Пријављене су експлозије у Јурф ал-Наср, јужно од Багдада, преносе локални медији. Како се наводи, нападнута су места Исламског отпора у провинцији Вавилон и области Ал-Секак у близини прелаза Ал-Каим у Ираку.
22:36 23.01.2024
Ердан: Хамас претворио Газу у ратну машину
Израелски амбасадор при Уједињеним нацијама Гилад Ердан изјавио је данас да је Хамас претворио Појас Газе у "ратну машину", откако су се израелске снаге повукле из Газе пре 18 година.
"Неки се залажу за трајни прекид ватре, чиме би Хамас остао на власти. То би Израел ставило у егзистенцијални ризик јер Хамас настоји да уништи Израел", рекао је Ердан на седници Савета безбедности УН о ситуацији у Гази.
Он је, међутим, додао да би се ''рат би се одмах завршио'' када би Хамас ослободио таоце које држи у Гази.
22:34 23.01.2024
Савет безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
СВЕТ
СБ УН о Блиском истоку; Лавров: Америка блокира све напоре УН да заустави крвопролиће у Гази
22:34 23.01.2024
Представници арапских земаља напустили седницу СБ УН током говора израелског амбасадора
Представници неколико арапских земаља напустили су данашњу седницу Савета безбедности о ситуацији у Гази током говора израелског амбасадора Гилада Ердана. Након обраћања палестинског министра спољних послова Ријада ал Маликија, реч је добио Ердан, међутим одређени број дипломата је напустио салу где се одржава седница
Они су се вратили тек пошто је израелски званичник завршио своје излагање.
21:32 23.01.2024
Гутереш: Неприхватљиво израелско одбацивање решења о две државе
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да је неприхватљиво то што израелска влада одбацује решење о две државе.
"Неприхватљиво је узастопно одбацивање решења о две државе на највишем нивоу израелске владе", рекао је Гутереш на седници Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији у Појасу Газе.
Он је затражио моментално и безусловно ослобађање свих талаца које палестинска милитантна група Хамас држи у Појасу Газе.
19:57 23.01.2024
Израел: Нема прекида ватре који предвиђа останак талаца у Гази и Хамаса на власти
Израел неће пристати на споразум о прекиду ватре са Хамасом који предвиђа останак талаца у Гази и Хамаса на власти у палестинској енклави, изјавио је портпарол владе Израела Ејлон Леви.
Рекао је да су у току напори да се ослободе таоци, али је одбио да о томе изнесе више појединости, објаснивши да тим људима животи висе о концу, преноси Ројтерс.
Упитан о извештајима о споразуму о прекиду ватре у Гази, Леви је рекао да су циљеви непромењени.
19:56 23.01.2024
Арапска лига позвала СБ УН да донесе обавезујућу одлуку о прекиду напада на Газу
Арапска лига позвала је данас на хитном састанку те организације Савет безбедности Уједињених нација да донесе обавезујућу одлуку да буду заустављени израелски напади на Појас Газе.
На позив Палестине, Арапска лига је одржала хитан састанак на нивоу сталних чланица у седишту у Каиру, под председавањем Марока, јавила је Анадолија.
У саопштењу након састанка, наводи се да је Арапска лига затражила од СБ УН да испуни своје одговорности у одржавању међународног мира и безбедности и да донесе обавезујућу одлуку да се зауставе израелски злочини против палестинског народа и да се израелска војска повуче из Појаса Газе.
Арапска лига је такође позвала САД и савезнике који примењују двоструке стандарде у СБ УН и подржавају израелску агресију да заузму став у складу са међународним правом и позову на потпуни и одрживи прекид ватре у Појасу Газе.
16:31 23.01.2024
16:23 23.01.2024
Борељ: Израелу се не може дозволити да блокира стварање палестинске државе
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је у Бриселу да се Израелу не може дозволити да једнострано блокира стварање палестинске државе након рата у Појасу Газе.
"Једна ствар је јасна - Израел не може имати право вета на самоопредељење палестинског народа", рекао је Борељ на конференцији за новинаре са египатским колегом Самехом Шукријем.
Борељ је указао да Уједињене нације признају и да су много пута признале право палестинског народа на самоопредељење и да због тога нико не може да стави вето на то, објавио је Тајмс оф Израел.
14:52 23.01.2024
Борељ: Израел не може имати право вета на самоопредељење палестинског народа
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ каже да се Израелу не може дозволити да једнострано блокира стварање палестинске државе након рата у Гази.
„Једна ствар је јасна — Израел не може имати право вета на самоопредељење палестинског народа“, рекао је Борељ, преноси Тајмс оф Израел.
„Уједињене нације признају и много пута су признале право палестинског народа на самоопредељење. Нико не може да стави вето на то.”
14:13 23.01.2024
Државни врх Израела најавио наставак рата пуном снагом
Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху, министар одбране Јоав Галант и министар ратног кабинета Бени Ганц саопштили су данас, у заједничкој видео изјави, да ће рат против Хамаса бити настављен пуном снагом, упркос јучерашњој погибији израелских војника.
"Клањамо се сећању на наше пале борце, а ипак ни на тренутак не престајемо да тежимо зацртаном циљу – остварењу потпуне победе. Заједно ћемо се борити и заједно ћемо победити", рекао је Нетнијаху уочи састанка у Рамат Коразиму са челницима општина на северу Израела, преноси Тајмс оф Израел.
Галант је рекао да Израел наставља да испуњава задатке и ради све друго што је потребно у овом тренутку.
"Наше снаге делују дубоко на непријатељској територији, у Кан Јунису. Борци из састава 7. падобранске бригаде из Гиватија дејствују преко целог јужног региона", рекао је Галант и додао да Израел пази на све што се дешава на северу одакле "Хезболах наставља да провоцира".
Према његвим речима, Израел не жели рат, али је спреман и приправан за сваку ситуацију која би могла да се развије на северу.
"Јутрос су наша срца остала сломљена пред палим борцима и њиховим породицама. Свим срцем остајемо на важном задатку за који су они пали и који је остављен нама да га испунимо до краја и обезбедимо безбедност Израела, безбедност наше деце и наше будућности на овом месту", рекао је министар ратног кабинета Израела.
13:03 23.01.2024
Хамас: Трајни прекид ватре остаје главни услов за разговоре о размени затвореника
Главни услов Хамаса за разговоре о размени заробљеника са Израелом остаје потпуни прекид ватре у Појасу Газе, изјавио је данас портпарол тог палестинског покрета Валид Килани и додао да та група још није примила предлог Израела за двомесечни прекид ватре у палестинској енклави.
"Главни услов није привремени, већ трајни прекид ватре. Тек након тога ће се разговарати о другим питањима, као што су размена заробљеника и наставак хуманитарне помоћи", рекао је Килани за агенцију Анадолија.
Он је додао да су лидери Хамаса видели нови израелски предлог у медијима, али да га званично нису добили.
Портал Аксиос објавио је раније данас да је Израел преко катарских и египатских посредника изнео предлог да заустави војну офанзиву против Хамаса на два месеца, у замену за постепено ослобађање преосталих 136 талаца у Гази.
13:00 23.01.2024
Светски програм за храну: Мало помоћи стиже у Газу, појавиће се "џепови глади"
Светски програм за храну (WFP) саопштио је данас да је од почетка сукоба у Појасу Газе, веома мало помоћи у храни стигло даље од југа те палестинске енклаве, као и да тамо постоји ризик појаве "џепова глади".
Израелска офанзива, покренута након напада Хамаса на јужни Израел 7. октобра, раселила је већину од 2,3 милиона становника Појаса Газе и изазвала акутну несташицу хране, воде и медицинских залиха, јавља Ројтерс.
"Тешко је доћи до места до којих треба да стигнемо у Гази, посебно у северној Гази. Врло мала помоћ је успела да пређе у јужни део Појаса Газе... Мислим да је ризик од џепова глади у Гази још увек присутан", рекла је Абир Етефа, портпарол WFP-а за Блиски исток.
Етефа је приметила да постоји "систематско ограничење уласка на север Газе, не само за њихову организацију".
"Због тога видимо да људи постају све очајнији и нестрпљиви да чекају дистрибуцију хране, јер је то врло спорадично. Не добијају је често и немају поверења да ће ови конвоји доћи поново", рекла је она.
WFP је овог месеца саопштио да му израелске власти систематски одбијају приступ северу Појаса Газе ради испоруке помоћи и да је то значајно ометало хуманитарну операцију тамо.
Израел је негирао ове наводе.
12:34 23.01.2024
Катар: У току је посредовање за окончање рата између Израела и Хамаса
Портпарол катарског министарства спољних послова рекао је на брифингу за новинаре да су у току преговори како би се окончао рат између Израела и Хамаса у Појасу Газе, преноси Тајмс оф Израел.
Израел је, како се наводи, преко катарских и египатских посредника поднео предлог којим би пристао да паузира своју војну офанзиву против Хамаса на чак два месеца, у замену за постепено ослобађање преосталих 136 талаца у Гази.
Предлог не узима у обзир захтев Хамаса да Израел у потпуности оконча рат, али изгледа да иде даље него што је Тел Авив отишао у претходним понудама, наводи портал Акиос, који се позива на два израелска званичника.
11:28 23.01.2024
Хезболах гађао израелску базу контроле лета у Мерону
Хезболах тврди да је испалио пројектиле на израелску базу контроле ваздушног саобраћаја у Мерону, јавља Тајмс оф Израел.
Око 15 ракета испаљено је јутрос на заједнице на северу близу границе са Либаном, преноси Канал 12.
За сада нема извештаја о повређенима или штети.
Од 8. октобра, снаге предвођене Хезболахом готово свакодневно нападају израелске заједнице и војне положаје дуж границе, користећи ракете, пројектиле и дронове.
10:44 23.01.2024
По трећи пут за нешто више од сат времена сирене за ваздушну опасност се оглашавају у израелским градовима близу границе са Либаном.
Упозорења се чују у Живону, Кфар Хошену, Саси и Шеферу, преноси Тајмс оф Израел.
10:28 23.01.2024
10:01 23.01.2024
Нетанијаху: Доживели смо један од најтежих дана у рату, настављамо до победе
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је данас, након што је у експлозији у Појасу Газе погинуо 21 израелски војник, да ће Израел наставити борбе у Гази до "апсолутне победе", упркос томе што је претрпео један од најтежих дана од почетка војне офанзиве на палестинску енклаву.
"Јуче смо доживели један од најтежих дана од избијања рата. У име наших хероја, у име наших живота, нећемо престати да се боримо до апсолутне победе", рекао је Нетанијаху, преноси Ројтерс.
Он је рекао да војска истражује "трагедију" у којој је 21 војник погинуо када је дошло до експлозије на зградама у централној Гази.
Израел је раније саопштио да је 21 војник погинуо у Појасу Газе када су се две зграде срушиле након велике експлозије, а тенк наводно погођен пројектилом.
Како је пренео Тајмс оф Израел, израелска војска сматра да је експлозију изазвао пројектил испаљен на зграду у којој су биле ускладиштене мине.
09:36 23.01.2024
Сирене које упозоравају на надолазеће ракете оглашавају се и у градовима Авивим, Барам и Јирон на граници са Либаном.
То је други пут у року од сат времена да сирене упозоравају на ваздушну опасност у градовима близу северне границе.
09:33 23.01.2024
Сирене се огласиле у северним градовима близу границе са Либаном
Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у северним израелским градовима Араб ал-Арамше, Идмит, Ејлон и Горен на граници са Либаном, преноси Тајмс оф Израел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала