- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Мит о руској претњи“: Шта Литванија и Пољска желе да поруче војним вежбама на коридору Сувалки?

© AFP 2023 / Petras MalukasЛитвански војници у војном центру Пабраде, Литванија
Литвански војници у војном центру Пабраде, Литванија - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
Пратите нас
Литванија и Пољска планирају да у априлу одрже вежбе на коридору Сувалки на граници две земље, изјавио је председник Литваније Гитанас Науседа, а председник Пољске Анджеј Дуда је истакао важност овог коридора за безбедност Европе и додао да је то регион на који треба обратити већу пажњу.

„Драго ми је што је председник Пољске спреман да спроведе заједничке вежбе на овом делу земље, на коридору Сувалки. Можда ће се вежбе одржати у априлу“, рекао је Науседа у интервјуу порталу „Делфи“.

Пољски и литвански председник су на тему овог коридора разговарали 21. јануара на састанку у Виљнусу. Дуда је тада изјавио да је коридор Сувалки регион који захтева већу пажњу.
Пољски председник је у интервјуу подвукао да Пољска озбиљно схвата заштиту коридора Сувалки и већ је предузела мере за безбедност источног дела земље.
Науседа је потврдио да ће Варшава и Виљнус јачати војну сарадњу, спроводити заједничке вежбе, повећавати мобилност и тражити додатне форме за заједничке припреме оружаних снага.
Како наводи ЛРТ, две земље су последњи пут одржале заједничке војне вежбе 2023. године у Клајпеду. У маневре су биле укључене снаге за специјалне операција. Пољски и литвански контингенти су вежбали ослобађање окупиране важне инфраструктуре.

Пољски угао

Подсетимо, коридор Сувалки је део територије дужине око 100 километара у области града Сувалки у североисточном делу Пољске. Ово подручје се налази између Калињинградске области у Русији и Гродно области у Белорусији.
Науседа је у јуну прошле године на конференцији за новинаре, после састанка у Хагу са учешћем генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, изјавио да је размештање НАТО бригаде у Литванији неопходно за заштиту коридора Сувалки. Министар иностраних послова Литваније Габријелус Ландсбергис је у децембру позвао Пољску да разради заједнички план одбране коридора и додао да би земље требало да на равне части поделе одговорност за тај део – северни део коридора да штити Литванија, јужни - Пољска.
Министар одбране Литваније је раније изјавио да је неопходно да се цивилни аеродром Поцјунај, који се налази поред коридора, прогласи стратешки важним објектом.
Лист „Политико“ је 2022. године објавио материјал под насловом „најопасније место на земљи“. У материјалу је наведено да западни војни званичници упозоравају да у случају да руски председник некада одлучи да дође до ескалације рата у Украјини онда ће коридор вероватно бити један од његових првих циљева.
У јануару је лист „Билд“ писао, позивајући се на тајни документа Бундесвера, да конфликт између НАТО-а и Русије може да почне током лета 2025. године и локација на којој би сукоб могао да се догоди је коридор Сувалки.
У Русији су више пута наводили да овај регион није интересантан Москви. Крајем 2023. године, губернатор Калињинградске области Антон Алиханов је у интервјуу Спутњику рекао да коридор има сложени рељеф који није погодан за логистику и технику, укључујући и војну.
„Коридор Сувалки није занимљив, шта год да вам неко каже. Тамо нема ничега осим две траке аутопута који вијуга шумом. То је нераван терен: планине, мала брда и густа шума. Коме је потребна ова територија по питању логистике и брзог пребацивања војске или нечег другог? Никоме", објаснио је губернатор.
И председник Белорусије Александар Лукашенко је коментарисао овај коридор и рекао да он није у Белорусији и да земљи није потребан у наредних хиљаду година, као и да је важно да се одржи мир.

„Блокада је акт агресије"

Према речима експерта Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Сергеја Ермакова, овај коридор дуго привлачи пажњу НАТО војске, јер је то једно од најугроженијих места за хипотетички напад Русије на НАТО земље. Тако су и настали планови да се вежбе одрже у том подручју.
Експерти наглашавају да Русија нема разлога да започне било какве борбене операције како би преузела контролу над коридором Сувалки и Москва има све могућности за стабилно снабдевање Калињинградске области.

„Калињинград снабдевамо копном преко Литваније и то је организовано је у складу са споразумом са Европском унијом, а још постоји и поморска и ваздухопловна веза", истакао је Владимир Оленченко, експерт Центра за европска истраживања Руске академије наука.

Ермаков је навео да Запад вероватно неће извршити блокаду Калињинградске области, што би потенцијално могло да доведе до ескалације ситуације, укључујући и коридор Сувалки.
„Блокада би била акт агресије. Зато мислим да НАТО те неће учинити. Међутим, НАТО ће нас провоцирати, спроводити сумњиве и јасно усмерене регионалне вежбе против нас, као што сада планирају Литванија и Пољска, а такве акције ће се можда и проширити", закључио је Ермаков.
Раније је Запад често изражавао забринутост да би Русија могла да преузме контролу над коридором Сувалки и да тако одсече Балтичке земље од осталог дела ЕУ. Према речима аналитичара, Москва никада није имала такве планове.
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
РУСИЈА
Пензионисани НАТО генерал описао сценарио могућег сукоба са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала