- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

На Западу признају: Украјинска војска мора да штеди муницију, а Руси све јаче нападају

© AP Photo / LIBKOSУкрајински војник
Украјински војник  - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
Пратите нас
Оружане снаге Украјине приморане су да штете артиљеријску муницију због несташице, док руска војска изводи све снажније нападе, пише лист „Фајненшел тајмс“, позивајући се на украјинске војнике.
По речима команданта једног од водова Оружаних снага Украјине, артиљерци у последњих неколико недеља дневно троше највише 2.000 граната док су у лето 2023. године трошили по 8.000 комада дневно.
„Заиста нема довољно муниције“, потврдио је за лист официр украјинске артиљеријске бригаде.
Командант украјинске оперативне тактичке групе „Таврија“ Александар Тарнавски крајем децембра је рекао новинарима да су се украјинске снаге суочиле са несташицом артиљеријске муниције због мањка војне помоћи са Запада, због чега су биле приморане да обуставе неке операције. Такође је додао да се војска суочава са дефицитом муниције за ПРО системе „стормер“, „авенџер“ и „стингер“.
Министар одбране Украјине Рустем Умеров раније је затражио од западних партнера да помогну Кијеву да реши проблем са муницијом, ристакавши да је јачање артиљеријског потенцијала једна од кључних потреба Оружаних снага Украјине.
Раније је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио да је Алијанса потписала уговор вредан 1,2 милијарди долара за куповину артиљеријске муниције. Реч је о приближно 220.000 комада муниције калибра 155 милиметара коју активно користи украјинска војска.
Погледајте још:
Америчка војска под заставом - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Специјална операција у Украјини
Амерички генерал: Украјина губи рат против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала