- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Овако животиње заправо виде свет око себе /видео/

© Tanjug / JAROSLAV PAPПчела на цвету
Пчела на цвету - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
Пратите нас
Нови систем камера открива свет виђен очима животиња, нудећи јединствене перспективе по приступачној цени, тврде научници.
Истраживање визуелног света из животињске перспективе постало је приступачније кроз нови систем камера. Развијен од стране научника са Универзитета Квин Мери у Лондону, систем користи две камере и специјализовани софтвер за генерисање видео записа који приказују сцене на начин на који их перципирају различите животињске врсте.
Вера Васас са поменутог универзитета истиче јединствено искуство посматрања птица у УВ (ултраљубичастом) светлу.
„Небо већини животиња изгледа другачије боје него нама“, истиче она, преноси портал Њу сајентист.
Користећи две комерцијалне камере унутар 3Д штампане кутије, тим је снимао видео записе при обичном и ултраљубичастом светлу. Њихов софтвер затим обрађује снимке, зумирајући таласне дужине светлости видљиве одређеним животињама и приказујући сцену онако како би је оне виделе. Њихово истраживање објављено је у часопису ПЛОС Бајолоџи.
Резултати укључују живописне видео снимке који приказују како пчела види гусеницу и паука.
„Систем камера је најефикаснији у домету од 2 метра са животињама које се спорије крећу, инсектима, пауцима, гуштерима, корњачама, птицама и сисарима“, примећује Данијел Хенли са Универзитета Џорџ Мејсон.
Конвенционални приступ оваквом истраживању животиња је хиперспектрално снимање, али Јолион Троскианко са Универзитета у Ексетеру истиче његову високу цену која премашује 20.000 долара. Насупрот томе, нови систем камера је исплативији и потенцијално кошта само неколико хиљада долара. Ова приступачност може олакшати ширу употребу, посебно у снимању динамичних приказа животиња. Троскианко предвиђа његову употребу у хватању пролазних тренутака као што су брзи бљескови боје код рајских птица.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала