- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Словачки премијер: Постоје три питања по којим нема сагласности са Кијевом

© AP Photo / Petr David JosekРоберт Фицо
Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
Пратите нас
Словачки премијер Роберт Фицо објавио је на друштвеним мрежама видео у којем је говорио о резултатима сусрета са украјинским премијером Денисом Шмигаљем у Ужгороду. Фицо је навео да се на састанку показало да он и украјински премијер по неким питањима имају потпуно другачије гледиште.
„То се пре свега односи на рат у Украјини. Поновио сам премијеру да не верујем у војно решење тог сукоба, а као Словена посебно ме узнемирава то што се одвија узајамно убијање Словена у име неких геополитичких интереса. Управо због тога сам рекао да ће моја влада подржати било који мировни план“, рекао је Фицо.
Додао је и да је то разлог због којег је подржао мировни план украјинског председника Владимира Зеленског иако је, како је истакао, уверен да тај план није реалан.
„У Швајцарској ће ускоро бити одржан велики мировни самит на којем треба да учествују представници свих великих држава. Тамо ће бити процењено колико је сваки мировни план, укључујући тај, реалан и остварив“, рекао је словачки премијер.

Утицај Америке на Украјину

Друго питање у вези с којим је било несугласица, навео је Фицо, јесте утицај Америке на Украјину.
„Знате да сам више пута говорио да је утицај САД на унутрашњи живот, посебно политички живот у Украјини огроман што украјински премијер, сасвим разумљиво, негира“, рекао је он.

О чланству Украјине у НАТО

Трећа тема око које нема сагласности је чланство Украјине у НАТО, навео је словачки премијер.

„Рекао сам да Украјина треба да буде независна, да се развија и да буде слободна. Таква Украјина би била најоптималнија као потенцијални члан НАТО и не би давала повода за избијање сукоба великих размера. Наравно, морамо поштовати одлуку Украјине али, с друге стране, Словачка је чланица и у случају уласка Украјине у НАТО то мора да ратификује и словачки парламент. Више пута сам рекао да бих блокирао то чланство када би био премијер у тренутку ратификације“, закључио је Фицо.

Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала