- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Апсурд: У Француској сада не знају ни ко су „плаћеници“ – Русија их подсетила

© Sputnik / Alexander Masaltseva / Уђи у базу фотографијаПариз
Париз - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Пратите нас
Заменик портпарола Министарства спољних послова Француске Кристоф Лемуан није могао да објасни која лица Министарство сматра „плаћеницима“. У међувремену, руска страна предала је француском парламенту обраћање Државне думе у вези са француским плаћеницима који се боре у Украјини.
Лемуан је током данашњег брифинга поновио да „Француска нема плаћеника у Украјини, али је потврдио да тамо има француских добровољаца.
„За нас су добровољци људи који доносе индивидуалне одлуке одласку у Украјину. То је њихова лична одлука“, рекао је Лемуан.
Међутим, новинар агенције „Франс прес“ питао је дипломату да објасни шта тачно Министарство спољних послова подразумева под појмом „плаћеник“. Он је подсетио да је његова агенција „писала о Французима који се налазе у Украјини и којима Украјина плаћа новац“.

„Могу само да поновим оно што сам рекао. Касније вам можемо послати објашњење ко је то 'плаћеник'. Француска не признаје да у редовима украјинске војске има њених држављана који су плаћени за то. Постоје француски добровољци који могу сами да оду да ратују у Украјину, али то је њихов лични избор. То нису људи који су повезани са француским властима“, одговорио је Лемуан.

Русија се обратила француском парламенту

Амбасадор Русије у Паризу Алексеј Мешков саопштио је да је предао француским парламентарцима обраћање Државне думе Русије у вези са учешћем француских плаћеника у операцијама Оружаних снага Украјине.
Државна дума је у среду на пленарној седници усвојила нацрт обраћања Народној скупштини Француске у вези са плаћеницима.
„Јуче сам се састао са француским парламентарцима и предао сам им ту поруку од Државне думе и истовремено сам им уручио одштампану објаву са сајта амбасаде Украјине у Француској у којој позивају Французе да се прикључе украјинској легији странаца. Тамо се објашњава ко може да постане члан те легије и приложен је чак и специјални формулар који треба да се попуни. Моји француски саговорници реаговали су као да то први пут виде. Али ја нисам сигуран да је то тако“, рекао је Мешков.
Дипломата је додао да је за француске дипломате постало традиција да оптужују Русију за дезинформације, али „они знају шта је истина“.
Министарство одбране Русије саопштило је 17. јануара да су руске Оружане снаге, прецизним ударом, уништиле привремену базу страних плаћеника у Харкову од којих су већина били Французи. Убијено је више од 60 милитаната. Париз је након тога саопштио да „нема плаћеника ни у Украјини ни било где другде“.
Погледајте још:
Париз - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
СВЕТ
Париз: Не можемо да забранимо својим држављанима да иду да ратују у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала