- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија произвела нови симулатор надземне нуклеарне експлозије

© Фото : pixabayНуклеарна експлозија
Нуклеарна експлозија - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Пратите нас
Научници Војне академије за материјално-техничко обезбеђење „Хруљев“ произвели су и патентирали нови симулатор надземне нуклеарне експлозије.
Како се наводи у опису патента, употребом овог симулатора ће се побољшати квалитет обуке јединица копнене војске за борбу уз употребу нуклеарног оружја, као и јединица за радијацијско, хемијско и биолошко надземно обавештавање, а све у циљу одређивања параметара и епицентра нуклеарне експлозије.
Наводи се да је циљ модела да се направи имитација визуелних знакова ударног ефекта, светлосне експлозије и облак у виду печурке.
Нови симулатор ће се користити уместо старог ИУ-59 који је застарео и забрањен је за употребу. У опису патента се говори и о другом симулатору – имитацији авионске бомбе ИАБ-500, која је предвиђена за симулацију примене специјалне муниције РН-24.
Међутим, ова бомба је произведена само за тактичку авијацију, јер су њени трошкови употребе у јединицама за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту неколико пута били већи од постигнутих резултата. Образац бомбе ИАБ-500 је укинут из наоружања 1984. године и више се не производи.
Погледајте и:
Ракетни системи Топољ М - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2024
РУСИЈА
Руски сенатор: Русија се неће одрећи свог нуклеарног штита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала