- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Лансирање Калибара из Црног мора - Sputnik Србија

УЖИВО Изнад Белгородске области оборене две украјинске ракете „вампир“

Пратите нас
Владимир Зеленски тражи међународну истрагу пада авиона Ил-76. Кремљ се сложио да треба истражити све злочине кијевског режима. На месту пада авиона у Белгородској области пронађене су црне кутије авиона.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:31 25.01.2024
Место пада војног авиона Ил-76  у Белгородској области Русије - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
РУСИЈА
Русија у УН: Обарање Ил-76 ─ намерни и смишљени злочин Кијева
22:18 25.01.2024
Међународна организација за цивилну авијацију (ИКАО) нема овлашћења за истрагу инцидента са Ил-76, јер је то војни авион, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.

„Контактирао сам наше колеге у ИКАО-у, који су приметили да је реч о војном авиону, тако да немају ни механизам ни надлежност (да истраже ову ситуацију)“, рекао је Дижарик.

У ИКАО-у су за Спутњик саопштили да не могу да „спекулишу“ о томе да ли одредбе Конвенције о међународном цивилном ваздухопловству из 1944. године „важе“ за ову ситуацију, напоменувши да се Конвенција не примењује на војне или владине летове.
20:42 25.01.2024
Следователи СК работают на месте крушения Ил-76 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
РУСИЈА
Ил-76 оборен, а Запад ћути: Русија позива међународну заједницу да реагује
19:33 25.01.2024
Уједињене нације добиле су захтев Русије да јој доставе списак убијених у Бучи у пролеће 2022. године, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.
Дижарик је раније рекао да тренутно нема шта да каже као одговор на речи руског министра спољних послова Сергеја Лаврова о списку жртава провокације у Бучи.
Лавров је ове недеље, говорећи на седници Савета безбедности, подсетио да је више пута лично тражио од генералног секретара УН да помогне да Кијев преда списак имена оних које су наводно убили руски војници у Бучи, али су његови апели остали без одговора. Према речима руског министра, генералном секретару УН једноставно није дозвољено ни да покуша да утврди истину која би разоткрила оне који на западу вуку конце.
19:18 25.01.2024
Руски ПВО системи оборили су око 20,30 две украјинске ракете испаљене из система РМ-70 „вампир“ изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
18:33 25.01.2024
Ситуација на бојном пољу у Украјини не би требало да буде оправдање за смањење помоћи Кијеву, изјавио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.
„Шта год да се деси на терену у Украјини, ово не би требало да се користи као изговор за смањење помоћи Кијеву или изазивање сумње у изводљивост коначног циља“, рекао је Кулеба у интервјуу за америчко „Форин аферс“.
Украјински министар је додао да је земља већ осетила озбиљнији недостатак граната него пре два-три месеца.
Према његовим речима, администрација америчког председника Џозефа Бајдена „тврдоглаво“ брани политику наставка пружања помоћи Украјини, јер схвата да је „јефтиније помоћи сада“ него „исправљати неред“ који ће настати ако се помоћ не пружи на време“.
18:02 25.01.2024
Истражитељи на месту пада авиона Ил-76 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
РУСИЈА
Русија објавила прве резултате истраге пада Ил-76: Авион погодила ракета из Украјине
17:25 25.01.2024
16:24 25.01.2024
Кијев је заинтересован за наставак размене заробљеника са Москвом и спреман је да ради по том питању, изјавио је портпарол Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Андреј Јусов за телевизију „Рада“.
16:21 25.01.2024
На олупини војног транспортног авиона Ил-76 пронађене су стотине улазних рупа од ударних елемената украјинске ракете, а сами ударни елементи пронађени су и у деловима облоге авиона који су обориле Оружане снаге Украјине у Белгородској области, изјавио је за Спутњик портпарол хитних служби.
„Током детаљног прегледа олупине летелице пронађене су стотине улазних рупа од деструктивних елемената ракете“, рекао је саговорник агенције.
Он је додао да сваки тип ракете има свој испун различитог облика, а ракета детонира при приближавању циљу у складу са параметрима које су задали пројектанти.
„Само ће балистичком анализом бити могуће утврдити да ли ударни елементи припадају одређеној врсти ракете“, рекао је он.
13:07 25.01.2024
Суд у Москви осудио је Дарју Трапову на 27 година затвора због терористичког напада на ратног репортера Вадлена Татарског у Петербургу који је том приликом погинуо.
Суд је осудио Дмитрија Касинцева, који је Трепову крио после терористичког напада у кафићу, на годину и девет месеци затвора.
12:52 25.01.2024
Оружане снаге Украјине могле су да оборе руски војно-транспортни авион Ил-76 са украјинским ратним заробљеницима америчким системом противваздушне одбране "патриот", јавља радио Franceinfo, позивајући се на француски војни извор.
"Авион Ил-76 је погођен системом Патриот, америчке производње који поседује украјинска војска“, наводи се у саопштењу.
Франсинфо је једна од највећих радио мрежа у Француској. Део је националне јавне телевизије France Télévisions.
12:35 25.01.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Руске оружане снаге су одбиле два напада Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу, непријатељ је изгубио око 270 војника;
▪Руска ПВО оборила је 91 украјинску беспилотну летелицу;
▪Руске оружане снаге већ други дан побошљавају ситуацију дуж линије фронта на доњецком правца;
▪Руске оружане снаге уништиле су два складишта муниције и амерички вишецевни ракетни систем на доњецком правцу;
▪Украјинске оружане снаге су изгубиле око 310 војника, 4 тенка, 4 борбена оклопна возила на доњецком правцу;
▪Руске оружане снаге су одбиле четири напада Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, непријатељ је изгубио око 40 војника и 7 комада технике;
▪Руске оружане снаге на јужнодоњецком правцу гађале су положаје бригада Оружаних снага Украјине код Старомајорског и Новомихајловке, непријатељ је изгубио око 130 војника и један тенк;
▪Руске оружане снаге су гађале положаје четири бригаде Оружаних снага Украјине на запорошком правцу, непријатељ је изгубио око 130 бораца.
12:05 25.01.2024
Европски политичари, говорећи о могућем оружаном сукобу са Руском Федерацијом, скрећу пажњу становника својих земаља са економских проблема, сматра портпарол Кремља Дмитриј Песков, уз напомену да су Европљани склони тражењу спољног непријатеља.
"Увек морате да тражите спољног непријатеља - Европљани увек теже ка томе", рекао је Песков новинарима.
"За њих смо, наравно, дугогодишњи непријатељ. А сада, када почињу економски проблеми, када порески обвезници питају на шта су они (руководство ЕУ) потрошили десетине или стотине милиона евра, уместо да их улажу у привреду ЕУ, када европска привреда почне да губи конкурентност, потребно је некако скренути пажњу својих грађана", додао је он.
Према речима Пескова, у овом случају се покреће тема хипотетичког сукоба са Руском Федерацијом.
11:21 25.01.2024
11:00 25.01.2024
Служба безбедности Украјине (СБУ) покренула је кривични поступак по предмету пада авиона Ил-76 са 65 украјинских ратних заробљеника, јавила је агенција РБК, позивајући се на СБУ.
Указује се да је предмет класификован под чланом о кршењу закона и обичаја ратовања.
10:48 25.01.2024
Русија ће наставити да разговара о размени заробљеника са Украјином и након пада Ил-76, али узимајући у обзир све догађаје, рекао је шеф Комитета за одбрану Думе Андреј Картаполов.
„Не можемо да напустимо наше момке и зато ћемо чак и разговарати са ђаволом, радити чак и са нечистима, али морамо да извучемо наше момке, немамо другог избора", додао је он.
09:08 25.01.2024
Велика Британија је затражила од Немачке да јој прода крстареће ракете Таурус, обећавајући у замену да ће Украјини испоручити више пројектила дугог домета Сторм Шедоу. То ће омогућити да се изађе из ћорсокака по питању испорука високопрецизног оружја у Кијев, пише Ханделсблат, позивајући се на изворе у немачкој влади и дипломатским круговима.
Британска страна је изнела предлог пре неколико недеља, али немачка влада још није дала одговор. Администрација немачког канцелара Олафа Шолца званично не коментарише ову информацију, али, како наводи Ханделсблат, разматрају могућност продаје Тауруса Лондону.
08:42 25.01.2024
Обе црне кутије руског војно-транспортног авиона Ил-76 који је оборила Украјина пронађене су на месту пада у Белгородској области, техничко стање је добро, рекао је за Спутњику представник хитних служби.
„Откривене су обе црне кутије – уређај за снимање параметара лета и диктафон“, рекао је саговорник агенције.
08:39 25.01.2024
Кијев сада не би могао да прихвати ловце Ф-16, чак и када би му их европске земље поклониле, саопштио је представник команде Ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат.
„Могли сте чути разне изјаве европских лидера да су спремни да нам испоруче авионе да територијално буду лоцирани код нас“, рекао је он телевизији Рада.
„Али то није опција која одговара Украјини. Они су нам потребни за посао, да покрију ваздушни простор“, додао је он.
Игнат је објаснио да тренутно у Украјини не постоји инфраструктура неопходна за одржавање Ф-16 и, поред тога, нема пилота обучених за управљање њима.
„То нису само авиони, већ авијациони комплекси који захтевају одговарајуће услове, опремљене аеродроме и пилоте“, навео је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала