- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Односи Русије и Француске у кризи; За уништене односе са Финском крив Хелсинки

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Пратите нас
Односи Русије и Француске су у дубокој кризи, али Москва је отворена за дијалог са Паризом када је реч о Украјини и другим питањима уз узимање у обзир интереса Русије, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Како се наводи, француске власти заузимају отворено непријатељску позицију према Русији. Француска страна је, руководећи се идејом о стратешком поразу Русије, нанела штету односима две земље.
"Очигледно је да се односи између Русије и Француске налазе у дубокој кризи и то не због Русије. Париз је замрзнуо механизме дијалога. Спремни смо да се одазовемо на све одрживе и конструктивне иницијативе како по питању Украјине, уз узимање у обзир политичко-правних реалија, тако и када је реч о светским и регионалним проблемима", наводи се у саопштењу.
Русија је спремна на дијалог, али главни критеријум Москве је био и остаје поштовање њених кључних интереса, постојање гаранција да ће то бити испуњено.
У Москви не гаје илузије да би нови министар спољних послова могао да преокрене игру и иде против ЕУ и НАТО, тј. против Вашингтона.
Подсетимо, пре неколико дана Француска је одбацила захтев Русије да буде одржана седница Савета безбедности УН поводом пада авиона Ил-76 у којем су се налазили украјински заробљеници.
Пре тога, француски председник Емануел Макрон је изјавио да ће Париз наставити да испоручује оружје Украјини и да ће Европљани и Французи морати да донесу нове одлуке како би спречили победу Русије.

О Африци

Намера држава Африке да стекну суверенитет не може се зауставити а покушаји Запада да у том процесу виде "руку Москве", како то често чине у Француској, су бесмислени, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова Русије и додаје да Русија не крије да помаже афричким државама у различитим сферама.

О Финској

Министарство је саопштило и да је читав систем односа између Русије и Финске данас потпуно уништен и да одговорност за то лежи на финској страни.
После почетка специјалне војне операције Финска је почела да спроводи агресивну и конфронтациону антируску политику, уз активну подршку кијевском режиму слањем оружја и војне технике и подршком санкцијама, истичу у руском Министарству.
"Данас, читајући изјаве финских званичника о томе како су увек имали неповерење према Русији, запрепашћује степен њиховог лицемерја. И неважно је да ли су лагали раније када су развијали добросуседске односе и уверавали нас да су опредељени за узајамно корисну сарадњу, или лажу данас правећи се да деценије конструктивних партнерских односа једноставно нису ни постојале", истиче се у саопштењу.
Поводом споразума о сарадњи Хелсинкија и Вашингтона у сфери одбране у Москви поручују да неће остати неми на јачање војног потенцијала НАТО код својих граница.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала