- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорава: Вежбе НАТО код руских граница могу довести до трагичних последица

© AP Photo / Mindaugas KulbisНАТО трупе
НАТО трупе - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Пратите нас
Војне вежбе НАТО „Стедфест дефендер“ у близини руских граница повећавају ризик од војних инцидената и могу довести до трагичних последица, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„У светлу константних позива Русије на деескалацију, планови НАТО да одрже највеће коалиционе вежбе од Хладног рата 'Стедфаст дефендер 2024' наводе на питања. Маневри су отворено провокативног карактера: током неколико месеци у близини руских граница од Норвешке до Румуније активно ће деловати група од 90.000 војника из 31 земље НАТО и Шведске. Тај корак свесно је усмерен на заоштравање ситуације и повећава ризик од војних инцидената и на крају може да доведе до трагичних последица по Европу“, упозорила је Захарова.
Такође је напоменула да у НАТО не крију да ће током маневара увежбавати задатке за одбијање руске претње.
„Председник војног комитета НАТО, адмирал Роб Бауер рекао је да се Алијанса припрема за сукоб са Русијом. Сличне коментаре су више пута давали руководиоци земаља НАТО. У Алијанси на тај начин покушавају да оправдају како своје постојање, тако и политику усмерену на обуздавање Русије, као да оправдају сулудо повећање војних трошкова. Ми смо више пута говорили и још једном потврђујемо да не постоје планови за напад на земље НАТО“, додала је она.
Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао да Русија „нема жељу, потребу, ни војну, ни политичку, ни економску, да било кога напада“.
Погледајте још:
Пољски војник  - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
РУСИЈА
НАТО игре на руским границама: Блокада Калињинграда значила би објаву рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала