- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО игре на руским границама: Блокада Калињинграда значила би објаву рата

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIПољски војник
Пољски војник  - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Пратите нас
Блокада руске Калињинградске области од стране Запада oзначила би „casus belli”, односно разлог за објаву рата, кажу руски експерти коментаришући најаве да Литванија и Пољска планирају да одрже војне вежбе у Сувалки коридору, месту на Балтику које западни стратези виде као будуће место где ће се сукобити Русија и НАТО.
Маневри Литваније и Пољске, две НАТО државе, требало би да се одрже у априлу у коридору Сувалки на граници две земље, a пољски лидер Анџеј Дуда истиче важност тог коридора за европску безбедност. Руски војни стручњаци оцењују да се одржавање војних вежби на граници било које државе може тумачити као провокација и показивање мишића.
У стратешком концепту НАТО Сувалки коридор је најузаврелија тачка за коју су заинтерсовани војни планери Североатланске алијансе. Из угла Запада, тај коридор је „Ахилова пета НАТО-а“ и по мишљењу многих аналитичара управо би ту могао да започне трећи светски рат.
Запад спекулише да би Русија могла да успостави контролу над коридором Сувалки и тиме одсече копнене комуникације између балтичких земаља – Летоније, Литваније и Естоније – и њихових савезника на Западу, и да одатле нападне земље НАТО-а.
Отуда и планови за извођење војних вежби у тој области. НАТО шири мит о руској претњи како би одржао зајдништво у својим редовима и извукао више новца за војне трошкове.
„Заправо, Сувалки коридор је важан за НАТО, посебно по питању антируске пропаганде, коју су покренули 2014. године. У свим војним вежбама које су одржаване послењих година разрађивани су сценарији по којима Русија напада балтичке државе, крећући се тим уским коридором и потом - даље. Односно, овај коридор је најкраћа удаљеност између граница Републике Белорусије и руске Калињинградске области“, каже руски војни експерт Алексеј Леонков.
Коридор Сувалки, дужине 100 километара, заправо је уски појас који повезује руску ексклаву Калињинград и блиског савезника Русије – Белорусију и представља појас земље на граници Литваније и Пољске.
Западни медији Сувалки коридор називају „најопаснијим местом на планети“, док је немачки „Билд“ , позивајући се на наводно тајни документ Бундесвера, у јануару ове године објавио да би сукоб између НАТО-а и Русије, према сценарију немачког Министарства одбране, могао да почне у лето 2025. године, a коридор Сувалки је означен као највероватнија локација сукоба.
© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаРуска Калињинградска област претворена је у тврђаву и добро је заштићена и са копна и са мора и из ваздуха
Војне вежбе у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
Руска Калињинградска област претворена је у тврђаву и добро је заштићена и са копна и са мора и из ваздуха

НАТО створио мит о руској претњи

До распада Совјетског Савеза и уласка балтичких земаља у НАТО тај коридор није имао тако велики значај, али геополитичке промене су довеле до тога да он постане место од великог стратешког значаја, макар за Запад.
Стручњаци наглашавају да Русија нема разлога да покреће било какве војне операције за преузимање контроле над коридором Сувалки, те да за решавање било ког проблема Москва првенствено користи дипломатске, политичке и економске могућности.
Руски стручњаци објашњавају да у Пољској тај коридор називају „медвеђи угао“ управо зато јер је тамо неуређена земља, па са економске тачке гледишта, нема користи од поседовања овог региона. Међутим, на Западу имају другачије погледе на ту регију.
„На Западу сматрају да је ово једно од најрањивијих места, које ће Русија заузети, ако то пожели. Још 2017. године, када су одржаване вежбе 'Запад – 2017', које је Русија изводила у Лењинградској области и на територији Белорусије, западна штампа је била пуна наслова који су говорили да ће Русија под плаштом вежби сигурно заузети овај коридор. Ипак, Русија је много пута истицала да нема планова за покретање рата против НАТО блока, али је наш председник недавно рекао да ‘ако НАТО жели да започне рат против Русије, онда је Русија спремна“, истиче Леонков.
Леонков напомиње да се НАТО тренутно суочава са одређеним проблемима, због чега покушава да консолидује и сабије своје редове. Истовремено подсећа да НАТО започиње велике војне вежбе „Steadfast Defender-2024“ на којима ће учествовати 90 хиљада војника из 31 земље-чланице те алијансе, као и будућа чланица - Шведска. Биће ангажовано и више од 50 бродова, више од 80 борбених авиона, хеликоптера и дронова. Користиће се најмање 1.100 борбених возила, међу којима 133 тенка и 533 борбена пешадијска возила.
Сценарио маневара укључује руски напад на савезничку територију, што би покренуло члан 5 НАТО уговора, који предвиђа колективну одбрану.
„И опет сценарио тих маневара обухвата Сувалки коридор, пошто ће на том коридору ће Русија почети своје војне операције. Али, то неодговара истини“, нагласио је Литовкин.

Калињинград – трн у оку Запада

Могућ је и сасвим другачији сценарио – Запад би могао да се одлучи на блокаду Калињинградске области, најзападније руске области која нема копнену границу са Русијом, а граничи се са Литванијом и Пољском и има излаз на Балтичко море. Блокада би потенцијално могла да доведе до ескалације ситуације, између осталог и у Сувалки коридору.
„Да, заиста, таква могућност постоји и то од стране НАТО-а. Балтичке земље су већ покушавале да организују блокаду железничког транспорта, покушале су да ураде нешто на морским и ваздушним комуникацијама. Међутим, то без сумње ствара егзистенцијалну, директну претњу руској националној безбедности, а то је ‘casus belli’. Сваку блокаду Калињинградске области Русија ће управо тако оцењивати и предузеће одговарајуће мере, које се називају војним акцијама“, упозорава Леонков.
Експерт напомиње да ће Русија предузети све мере за деблокаду те руске области, истичући да „Москва неће затварати очи“ ако се та блокада спроведе уз коришћење војних средстава, војне опреме и наоружања земаља НАТО-а.
„Када је наш председник рекао да смо спремни за рат са НАТО-ом то управо значи да ће сваки покушај блокаде урбаног подручја неминовно довести до војног сукоба са НАТО блоком. А да ли ће то имати везе са Сувалки коридором или не, то су већ детаљи“, додао је војни експерт.
Он напомиње да је Калињинградска област добро заштићена с обзиром на то да је већ дуго „трн у оку“ Запада и да се такви планови већ дуже време кују.
„Западу је у почетку било непријатно да о томе говори отворено, али сада то већ чини, што је довело до тога да се то предвиди у нашој војној доктрини и у нашој војној изградњи, а одређени планови су и реализовани, па је Калињинградска област претворена у тврђаву која сама себе може заштити. Тамо постоји довољан број копнене, поморске, ваздушне и противваздушне војске, неопходне да обезбеде дугорочну одбрану руске ексклаве док не стигне војна помоћ из остатка Русије“, подвукао је експерт.
Експерти очекују да ће НАТО наставити да провоцира Русију на њеним границама спровођењем сумњивих регионалних вежби које су очигледно усмерене против Русије, као што сада то планирају Литванија и Пољска.
Погледајте и:
Војне вежбе НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
РУСИЈА
Случајност? Велике НАТО вежбе падају баш за – председничке изборе у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала