- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Међународни суд правде - Sputnik Србија

УЖИВО Међународни суд правде наредио Израелу да предузме све мере да спречи геноцид у Појасу Газе

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 112. дан. Међународни суд правде наредио Израелу да предузме све да спречи геноцид у Појасу Газе. Израелска војска позвала становнике неколико насеља западног дела Кан Јуниса да се евакуишу у оближњу област Маваси. Нова размена ватре на граници са Либаном.
Израелска војска је саопштила да су у току жестоке борбе у Кан Јунису и да је убијено на десетине бораца Хамаса.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:14 26.01.2024
Бајден разговарао с председницима Египта и Катара о споразуму о таоцима
Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је са египатским председником Абделом Фатахом ал Сисијем и емиром Катара шеиком Тамимом Бин Хамадом Ал Танијем о спразуму о таоцима између Израела и Хамаса.
Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби рекао је да, иако су разговори били конструктивни, „не треба очекивати скори развој догађаја“.
„Настављамо да чинимо све што можемо да олакшамо још један договор о таоцима, баш као што смо урадили у новембру“, додао је Кирби.
Бајденов разговор са катарским емиром уследио је након што су процуреле примедбе израелског премијера Бењамина Нетанијахуа у којима је критиковао посредничке напоре Катара са Хамасом, преноси АП.
21:32 26.01.2024
Немачки АРД позвао Израел да дозволи да два медијска радника напусте Газу
Немачка државна телевизија АРД саопштила је да Израел спречава двојицу палестинских радника те медијске куће да напусте Газу.
АРД је саопштио да је више од два месеца, уз подршку немачке владе, улагао напоре да двоје запослених јавног сервиса могу да напусте Газу.
„Ово нема смисла јер они не би ни ступили на израелско тло. Ове колеге не представљају безбедносни ризик и зато позивамо израелске власти, владу, да пусте наше колеге да оду“, рекао је уредник у АРД Кристијан Ниче.
Немачко министарство спољних послова навело је у објави на платформи „Икс“ да дели забринутост АРД о њиховом особљу и да ће наставити да се залаже да они могу да напусте Газу.
Најмање 83 новинара и медијских радника убијено је у рату између Израела и Хамаса, према подацима Комитета за заштиту новинара (ЦПЈ).
19:35 26.01.2024
Палестински премијер: Пресуда Међународног суда правде крај ере некажњивости Израела
Палестински премијер Мохамед Штајех изјавио је данас је да пресуда Међународног суда правде (МСП) представља крај ере некажњивости Израела.
Он је навео да одлука суда обавезује земље које подржавају Израел да се уздрже од тога.
"То што је МСП одбио захтев Израела да одбаци тужбу коју је против њега поднела Јужна Африка је од изузетног значаја јер ставља Израел на оптуженичку клупу за ратне злочине, што је први пут да се тој земљи суди", рекао је премијер, преноси агенција WAFA.
Он је изразио захвалност Јужној Африци на доказним материјалима које је доставила суду и на професионалним аргументима који оптужују Израел да је починио злочине против палестинског народа.
Такође је изразио наду да ће суд наставити са разматрањем до доношења коначне одлуке којом се Израел осуђује за геноцид и злочине етничког чишћења над палестинским народом, који су, како је навео, достигли ниво без преседана у светској историји.
Штајех је оптужио Израел за катастрофалну хуманитарну ситуацију у Појасу Газе и позвао међународну заједницу да изврши притисак на Тел Авив да заустави агресију и „хитно“ омогући допремање хуманитарне помоћи у Газу.
19:33 26.01.2024
Припадници Хамаса заробили израелске војнике у тунелу у Гази
Припадници Хамаса су данас у близини избегличког кампа у Магази у централном Појасу Газе направили заседу групи од седам израелских војника.
У саопштењу палестинске групе наводи се да су борци Хамаса затворили улаз у један од својих тунела, заробивши израелске војнике унутра, пре него што су детонирали противпешадијски уређај.
У овој акцији неколико војника је убијено, а остали су повређени, преноси Ал Џазира.
У саопштењу се додаје да је Хамас гађао два израелска тенка гранатом Јасин-105 и уређајем "Шаваз".
18:05 26.01.2024
Званичник Хамаса: Пресуда Међународног суда правде доприноси изолацији Израела
Високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри изјавио је данас да је данашња пресуда Међународног суда правде (МСП) важан догађај који је допринео изолацији Израела и разоткривању његових злочина у Гази.
"Позивамо на престанак окупације и спровођење одлука суда", додао је он за Ројтерс.
17:25 26.01.2024
САД тврде да су обориле балистичку ракету лансирану с територије Хута
Америчка војска саопштила је да је оборила противбродску балистичку ракету из области у Јемену која је под контролом Хута, додавши да није било повређених и да том приликом није начињена штета.
Раније данас, Поморске трговинске операције Велике Британије (УКМТО) саопштиле су данас да су примиле извештај да су две ракете експлодирале у водама у близини брода код јеменске луке у Аденском заливу.
Брод и посада су безбедни, а није било ни штете, наводи се у саопштењу УКМТО и додаје да су наставили ка следећој луци.
У одвојеном инциденту, према дојави коју је добио УКМТО, учествовао је брод који се налазио око 60 наутичких миља од луке Ал Худејда на Црвеном мору, где су Хута покренули нападе на бродарство.
17:07 26.01.2024
Европска унија очекује од Изарела и Хамаса да поштују одлуке Међународног суда правде
Европска унија је данас саопштила да очекује да Израел и Хамас у потпуности поштују пресуде Међународног суда правде.
"Налози Међународног суда правде су обавезујући за стране и оне морају да их се придржавају. Европска унија очекује њихову пуну, тренутну и ефикасну примену", наводи се у саопштењу Европске комисије, преноси Ројтерс.
17:05 26.01.2024
ЕУ о наводној умешаности UNRWA у напад на Израел: Хитно предузети мере
Европска унија саопштила је данас, поводом наводне умешаности особља Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (UNRWA) у напад Хамаса на Израел 7. октобра, да очекује од UNRWA потпуну транспарентност поводом тих оптужби и хитно предузимање мера против умешаног особља.
У саопштењу Европске комисије и шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, које је објавила Европска служба за спољне послове, наводи се да је ЕУ "изузетно забринута" због оптужби о умешаности особља UNRWA у терористичке нападе на Израел 7. октобра и понавља да ЕУ најоштрије осуђује нападе Хамаса на Израел, који, како се наводи, немају оправдање.
"У контакту смо са UNRWA, очекујемо од ње потпуну транспарентност у вези са оптужбама и да одмах предузме мере против умешаног особља. Комисија ц́е проценити даље кораке и извуц́и поуке на основу резултата потпуне и свеобухватне истраге", поручује се у саопштењу.
UNRWA је отворила истрагу поводом наводне умешаности неколико њених запослених у напад Хамаса на југ Израела 7. октобра прошле године, саопштио је раније данас генерални комесар UNRWA Филипе Лазарини.
Агенција УН је према његовим речима, окончала сарадњу са тим појединцима за које се сумња да су умешани у напад Хамаса, у коме је, према израелским подацима, убијено око 1.200 људи и отето више од 250 талаца.
16:22 26.01.2024
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама покренула је истрагу поводом наводне умешаносту више њених запослених у напад Хамаса на Израел 7. октобра, саопштио је генерални комесар Агенције Филипе Лазарини.
„Израелске власти су Уједињеним нацијам доставиле информације о наводној умешаности неколико запослених Агенције у ужасним нападима на Израел 7. октобра“, рекао је Лазарини.
Убрзо се огласио и Стејт департмент, наводећи да САД привремено обустављају финансирање Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама док не размотре оптужбе и виде какве ће кораке УН тим поводом предузети.
16:16 26.01.2024
Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахјан позвао је израелске власти да се суоче са правдом након што је Међународни суд правде наредио Израелу да предузме мере да спречи акте геноцида у Гази.
„Данас, власти лажног израелског режима... морају одмах бити изведене пред лице правде због геноцида и ратних злочина без преседана над Палестинцима“, навео је Амир Абдолахјан.
16:14 26.01.2024
Хамас је поздравио одлуку Међународног суда правде у Хагу, оценивши да доприноси изолацији Израела.
„Одлука суда доприноси изолацији Израела и разоткривању његових злочина у Гази“, наводи се у саопштењу Хамаса.
14:58 26.01.2024
Нетанијаху: Пресуда нечувена, настављамо до потпуне победе
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху назвао је пресуду Међународног суда правде нечувеном и поручио да ће Израел наставити да се бори против Хамаса до потпуне победе.
Нетанијаху је рекао да Израел има право на одбрану.
„Не можемо да се повинујемо тако опасној пресуди која доводи у ризик опстанак државе Израела и морамо да наставимо да уништавамо непријатеља до потпуне победе“, рекао је Нетанијаху, пренео је „Јерусалим пост“.
14:40 26.01.2024
14:23 26.01.2024
Палестински министар спољних послова Ријад Малики поздравио је мере Међународног суда правде, истичући да су судије „процениле су чињенице и закон и пресудиле у корист човечанства и међународног права“.
Додао је да Палестина позива све државе да обезбеде да мере суда буду примењене, укључујући и Израел који је, како је рекао, снага окупације.
14:21 26.01.2024
Јужна Африка поздравила је пресуду Међународног суда правде оценивши да је то одлучујућа победа за међународно право.
14:00 26.01.2024
Међународни суд правде наредио Израелу да предузме све да спречи геноцид у Појасу Газе
Међународни суд правде у Хагу донео је пресуду којом се Израелу наређује да предузме све мере у циљу спречавања израелских снага да почине геноцид у Појасу Газе.
Пресудом је признато право Палестинцима у Гази на заштиту од акта геноцида.
Суд је претходно навео да неће одбацити случај у коме је Јужна Африка оптужила Израел за геноцид над палестинским становништвом у Појасу Газе.
„Суд сматра да не може да удовољи захтеву Израела да се тај случај скине са опште листе“, изјавила је судија Џоан Донахју.
Према претходно донетој одлуци, Међународни суд правде се данас неће бавити главним питањем геноцида, већ ће само размотрити могуће хитне мере за Појас Газе, како би се спречило да се тај конфликт погорша, док суд прегледа цео предмет, што је процес који обично траје годинама.
Раније овог месеца, Јужна Африка је затражила од Међународног суда правде да наредни хитну обуставу разорне израелске војне кампање у Гази.
13:27 26.01.2024
Амерички председник Џозеф Бајден рекао је израелском премијеру Бенјамину Нетанијахуу, током телефонског разговора прошле недеље, да неће подржати рат у Појасу Газе који би потрајао годину дана, јавља израелски портал „Вала“.
Позивајући се на два анонимна америчка званичника, портал наводи да је Бајден затражио од Нетанијахуа да Израел што пре пређе на борбе ниског интензитета против Хамаса, што би смањило цивилне жртве.
Бајден је, такође, рекао Нетанијахуу да не разуме која је израелска стратегија за окончање рата и тражио до њега да пружи одговор какав је план за период после завршетка рата, преноси „Тајмс оф Израел“.
13:21 26.01.2024
Ваздухопловне снаге Израела гађале су положаје Хезболаха на југу Либана након што су, како је саопштила израелска војска, са либанске територије испаљене ракете на север Израела.
12:57 26.01.2024
УН: Израелски напади на инфраструктуру и хладно време у Гази чине живот немогућим
Неселективни израелски напади на инфраструктуру и хладно време у Појасу Газе довели су до тога да је живот у тој палестинској области постао потпуно немогућ, упозорила је Канцеларија УН за људска права.
„Бојим се да ће много више цивила погинути“, рекао је Аџит Сунгхај, шеф те канцеларије за окупиране палестинске територије.
Према његовим речима, даљи израелски напади на посебно заштићене објекте, као што су болнице, довешће до повећања цивилних жртава и смањиће приступ здравственој заштити и безбедност.
Сунгхај је истакао да тешку ситуацију за Палестинце у Појасу Газе додатно погоршава хладно и кишовито време. Већина Палестинаца нема топлу одећу и ћебад, а на северу Газе, где се израелско бомбардовање наставља, једва има и основне хуманитарне помоћи, додао је он.
Оценио је да би било катастрофално ако би Израел бомбардовао област јужније од Кан Јуниса до Рафе, где се сада налази око 1,3 милиона Палестинаца који су покушали да избегну израелске нападе.
11:01 26.01.2024
Израелска војска позвала становнике Кан Јуниса да се евакуишу
Израелска војска позвала је становнике неколико насеља западног дела Кан Јуниса, града на југу Појаса Газе, да се евакуишу у оближњу област Маваси.
На друштвеним мрежама, поред позива, објављена је и мапа зона које би требало да се евакуишу.
Међу тим зонама су насеља Наср и Амал, избеглички камп Кан Јунис и центар тог другог града по величини у Појасу Газе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала