- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка припрема план гаранција безбедности за Украјину: Предвиђене четири фазе

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Украјине
Заставе САД и Украјине  - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Пратите нас
Нови план гаранција безбедности за Украјину, који припремају Сједињене Америчке Државе, предвиђа четири фазе, пише „Вашингтон пост“.

„Документ, према речима америчких званичника који су у току са тим плановима, састављен је узимајући у обзир четири фазе: борбу, изградњу, обнову и реформе“, наводи се у материјалу.

Претпоставља се да ће Вашингтон гарантовати подршку краткорочним војним операцијама, као и да ће у будућности увећати украјинске оружане снаге како би могле да се супротставе руској војсци.
У документу ће се налазити конкретна обећања и програми заштите, обнове и ширења индустријске и извозне базе Украјине, као и помоћ држави у спровођењу политичких реформи неопходних за потпуну интеграцију у западне институције.
Фаза „изградње“ стратегије ће се усредсредити на обавезе за формирање будућих снага за безбедност Украјине на копну, мору и у ваздуху. Осим тога, план укључује и додатна средства противваздухопловне одбране како би се створили заштитни „балони“ око украјинских градова изван Кијева и Одесе.
Америчка администрација планира да на пролеће објави пројекат гаранција безбедности на десет година, уз услов да Конгрес одобри захтев америчког председника Џозефа Бајдена о додатним финансијским средствима у износу од 61 милијарде долара за Украјину, пише амерички лист.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је у јулу прошле године изјавио да је давање било каквих гаранција безбедности Украјини погрешно и веома опасно. Према његовим речима, то има веома негативне последице. Он је на тај начин коментарисао планове лидера земаља „Велике седморке“(Г7) да објаве дугорочне обавезе за осигурање безбедности Украјине током НАТО самита у Виљнусу.
Погледајте и:
Заставе Велике Британије и НАТО-а на згради британске амбасаде у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
РУСИЈА
Кијев и Лондон потписали споразум о гаранцијама безбедности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала