- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

На Универзитету у Косовској Митровици и у школама на КиМ свечано обележен Свети Сава

© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆСвети Сава
Свети Сава - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
Пратите нас
На Универзитету у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, и у школама на Косову и Метохији свечано је обележена школска слава, Свети Сава.
На универзитету празник Светог Саве обележен је резањем славског колача и пригодним програмом на Факултету техничких наука.
„Обавеза данашњих генерација је да негују дух светосавља који јесте дух заједништва“, рекао је декан Јордан Радосављевић, обраћајући се бројним студентима и гостима, међу којима је била и делегација Универзитета у Београду са ректором проф. др Владаном Ђокићем на челу.
Радосављевић је нагласио да је Универзитет у Београду увек био путоказ и светионик Универзитету у Приштини, који се одувек трудио да достигне тамо успостављене критеријуме, преноси ТВ Мост.
„Желим да верујем, као и сви ми, да ћемо нашег Светог Саву славити још дуго, дуго година на нашем факултету, на нашем универзитету, у нашој Косовској Митровици“, нагласио је Радосављевић.
На састанку ректора и декана, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Небојша Арсић истакао је да за тај универзитет друга држава сем Републике Србије не постоји и изразио наду да ће сарадња са универзитетима у Србији бити још интензивнија.
Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић рекао је да Универзитет у Београду држи широм отворена врата за колеге и студенте са Косова и Метохије, али што је још важније, на све начине снажно подржава рад и опстанак Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.
„Желимо и помагаћемо и убудуће у томе да остане један од најјачих стубова опстанка Срба на свом Косову и Метохији“, истакао је Ђокић.
Савиндан је обележен и у ОШ „Свети Сава” и школи за основно и средње образовање „Косовски божур“ у северном делу Косовске Митровице, а храмовна слава цркве Свети Сава у јужном делу Митровице прослављена је у присуству великог броја верника, преноси Радио Косовска Митровица.
Празник Светог Саве обележен је свечаном литургијом и резањем славских колача и у манастиру Грачаница, као и у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници и у ОШ Свети Сава у Сушици.
У Призрену је Свети Сава обележен у цркви Светог Ђорђа, а потом и академијом у призренској Богословији, а присуствовали су и помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић и градоначелник Штрпца Далибор Јевтић.
„Као што се у свим српским срединама и у свим школама на Косову и Метохији слави Свети Сава тако се и овде у нашем царском Призрену прославља. Овде сам да у своје лично име, у име Владе Републике Србије и директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, ректору, професорима и ученицима честитам овај велики празник и да им се уједно захвалим што су у најтежим тренуцима својом пожртвованошћу и упорношћу успели да одрже наставни кадар и редовност наставе“, рекла је Милена Парлић.
Истакла је да су ученици Богословије у Призрену понос државе Србије.
Литургију у цркви Светог Ђорђа у Призрену служио је владика Теодосије, који је у беседи истакао да треба да следимо пут Светог Саве.
„Свуда се данас пева Светом Сави 'Ускликнимо с’ љубављу' и ми будући да живимо у тешким временима када је тешко бити и Србин и православац овде на Косову и Метохији у времену у коме живимо, и ми сведочимо ко смо, шта смо и шта треба да будемо, да би били достојни пута Христовог, пута Светог Саве“, рекао је владика Теодосије, саопштила је Епархија рашко-призренска.
Свети Сава је обележен и у ОШ „Јанко Јовићевић“ у Гораждевцу, у присуствовало је око 100 мештана Гораждевца и околних села, преноси Радио Гораждевац. Савиндан је прослављен и у Ораховцу, а литургији у цркви Успења Пресвете Богородице присуствовало је стотинак верника.
Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2024
СРБИЈА
Патријарх Порфирије: Сви смо ми духовна деца Светог Саве
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала