- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борељ: ЕУ не види светло на крају украјинског тунела

© AP Photo / Hassan AmmarШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Европске санкције нису успеле да униште руску одбрамбену индустрију и сада Европска унија не види светло на крају украјинског тунела, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, говорећи на форуму за инвестиције у транспорту ЕУ-Централна Азија.
Он је нагласио да је „Европска унија увела опсежне санкције Русији“ које су, по његовом мишљењу, „значајно ослабиле руску војну машину, али она и даље постоји“.
„Рат се наставља и борбе се само интензивирају, а ми не видимо светло на крају украјинског тунела“, оценио је он.
„Да би санкције биле ефикасне, потребна нам је пуна сарадња наших партнера. Пажљиво пратимо трговину између ЕУ, земаља Централне Азије и Русије, покушавамо да анализирамо механизам који нам омогућава да заобиђемо наше санкције и морамо повећати нашу сарадњу у овој области, јер нам је потребно међународно партнерство да бисмо се суочили са глобалним изазовима“, објаснио је Борељ.
Он је такође додао да развој саобраћајне инфраструктуре и јачање саобраћајних веза између ЕУ и земаља Централне Азије морају пре свега да „одговарају политичким задацима за повећање сарадње ради боље будућности кроз јачање економских веза и заштиту заједничких вредности“.
Борељ је додао да су пре четири године земље овог региона „биле помало на странпутици“, али да су сада „у центру догађаја“ и Европска унија жели да ојача партнерске односе са њима.
Инвестициони форум о саобраћајним везама између ЕУ и земаља Централне Азије одржава се у Бриселу уз учешће представника Киргизије, Узбекистана, Казахстана, Таџикистана и Туркменистана.
Камиони на граници Калињинградске области са Литванијом - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
СВЕТ
ЕУ прикупља средства за изградњу транспортног коридора из Азије: Циљ ─ заобићи Русију
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала