- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француски пољопривредници блокирали ауто-путеве који повезују Париз са остатком земље /видео/

© AP Photo / Matthieu MirvilleПротест пољопривредника у Француској
Протест пољопривредника у Француској - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Француски пољопривредници започели су данас блокаду осам ауто-путева који повезују Париз са остатком Француске са готово 800 трактора, док се са блокадама наставља и у неколико француских арондисмана.
Протести се интензивирају у граду Лиону, где се највећи број демонстраната очекује сутра, док се у подручју Марсеја планира блокада петље путева који повезују југ Француске са северним градовима, наводи „Фигаро“.
Како преноси париски лист, француски председник Емануел Макрон ће се поводом блокада заједно са неколико министара обратити око 15 часова из Јелисејске палате.
Влада је раније најавила да ће 15.000 припадника полиције бити мобилисано да спречи улазак трактора у „Париз и веће градове“, преноси БФМ ТВ.
Министар унутрашњих послова Француске Жералд Дармане разговарао је јуче са најближим сарадницима о одговору полиције на претње незадовољних пољопривредника.
Дарманен је дао инструкције појединим службама да распореде значајан одбрамбени систем како би спречили било какву блокаду аеродрома и сваки улазак пољопривредника у главни град.
Из полиције поручују да ће деловати умерено и да ће интервенисати само у случају крајње нужде, уколико буде угрожен интегритет људи, или јавне или приватне зграде буду изложене озбиљној штети.
Пољопривредници у Француској протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза, као и пољопривредници широм Европе.
Фармери су блокирали путеве у деловима Француске прошле седмице због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цена.
Пољопривредници протестују и због споразума о слободној трговини између ЕУ и извозника хране, посебно и због споразума са јужноамеричким блоком Меркосур, који је још у фази израде, а за који тврде да ће такође допринети нелојалној конкуренцији на тржишту.
Влада је у петак одустала од планова за постепено смањење државних субвенција за дизел за пољопривреднике, а најавила је и мере за смањење финансијских и административних такси са којима се фармери суочавају.
Највећи француски синдикат пољопривредника ФНСЕА саопштио је, међутим, да ће наставити протесте.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала