- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Неопходно јачање међународне позиције Савезне државе

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаСедница Вишег државног савета Савезне државе, В. Путин и А. Лукашенко
Седница Вишег државног савета Савезне државе, В. Путин и А. Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
Пратите нас
Потребно је јачати међународне позиције Савезне државе, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко обраћајући се на седници Врховног државног савета Савезне државе Русије и Белорусије.
„Важно је јачати међународну позицију нашег Савеза, као што покушавамо да учинимо и у Евроазијском економском савезу“, рекао је он.
Белоруски лидер је додао да је у Савезној држави потребно да се уклоне баријере у испорукама робе, ограничења за транизит и да се изједначе услови за бизнис.

„Трговински промет Белорусије и Русије би према резултатима 2023. године требало да достигне рекордних 54 милијарде долара“, истакао је Лукашенко.

Додао је да је главни задатак у индустрији да се активира сарадња у области замене за увоза производа, као и да је много учињено на том пољу.

Нафта и гас

Навео је да се Русија и Белорусија за сада нису одредиле по питању стварања јединственог тржишта нафте и гаса.
„Сада је погодно да можемо мирно да доносимо одлуке које ће бити корисне и за Русију и за Белорусију“, рекао је он.
Белоруски председник је навео да су Белорусија и Русија постигле споразум о увећању обима превоза терета Октобарском железницом у правцу Санкт Петербурга, а у циљу повећања обима белоруског терета који се превози у руске луке.

Северни морски пут

Лукашенко је истакао да је Белорусија заинтересована да се ускоро развије Северни морски пут.
„Што се тиче Северног моског пута ми бисмо желели да се тај програм брже развија, како би и нама било лакше да радимо и да га користимо за извоз“, навео је он.

„Од Јужног до Северног пола“

Лукашенко је изјавио да је са својим руским колегом разговарао о широком спектру питања „од Јужног до Северног пола“ и да је посебан акценат стављен на проблеме на Антарктику као и на анализу светских догађаја.
Објаснио је да су западне земље у покушајима да сачувају униполарност „стигле до оружаних сукоба".
Коментаришући изборе рекао је да је уверен да ће парламентарни избори у Белорусији 25. фебруара и председнички избори у Русији 17. марта проћи мирно.
Према његовом мишљењу веома је важно да се формира заједнички медија холдинг, како би људи знали шта се дешава у Белорусији и Русији.
Председник Белорусије је саопштио да је са својим руским колегом Владимиром Путином договорио своја путовања у Африку, где су заинтересовани да сарађују, посебно са Русијом.
Погледајте и:
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
РУСИЈА
Путин: Белорусија постала нуклеарна сила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала