- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поводом председавања БРИКС-ом: Неопходно смањење негативних ефеката услед употребе долара

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу
Лого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Чланице БРИКС-а ће се усредсредити на увећање удела националних валута у трговини унутар групе, како би смањиле негативне ефекте од употребе долара у светском финансијском систему, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
Он је подсетио да се од првог јануара 2024. године пет нових земаља придружило БРИКС-у: Египат, Етиопија, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија.
„Проширени БРИКС допринеће праведнијем и мултиполарнијем светском поретку, који ће одражавати ситуацију на глобалној арени“, рекао је Рјабков отварајући састанак са представницима БРИКС-а поводом председавања Русије групом.
Рјабков је прецизирао да су један од приоритета током руског председавања организацијом, који ће имати дугорочне позитивне последице по трговину и инвестиције у групи, финансијски и економски параметри сарадње.
Он је додао да ће Русија посебну пажњу посветити развоју сарадње у области инвестиција и вештачке интелигенције, а такође ће радити на идеји покретања Центра за индустријске компетенције у оквиру БРИКС-а .
Дипломата је подсетио да је током руског председавања БРИКС-ом планирано око 200 активности, укључујући састанак шефова иностраних послова у јуну у Нижњем Новгороду и самит групе у октобру у Казању.
Према његовим речима, тренутно је 30 држава заинтересовано за придружење или развој сарадње са БРИКС-ом.

Кина: Потребно промовисати Нову развојну банку групе

Представник Кине Ма Џаосјуи сматра да је неопходно да се националне валуте користе у обрачунима међу чланицама БРИКС-а.
Поред тога, према његовим речима, неопходно је јачати практично партнерство у оквиру организације, подржати активан рад и промовисати проширење Нове развојне банке (НБР) БРИКС-а.

Индија представила два предлога

Представник Индије Абишек Синг је на састанку поводом председавања Русије организацијом истакао да Њу Делхи предлаже стварање заједничког складишта лекова за БРИКС, као и да ће информисати остале чланове групе о детаљима.
Индијска страна је као други предлог навела заједничке напоре на заштити великих дивљих мачака.
Група БРИКС је од свог оснивања 2006. године прошла два таласа ширења.
Првобитној постави, која је укључивала Бразил, Русију, Индију и Кину, придружила се Јужноафричка Република 2011. године. У августу 2023. још шест земаља (Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Етиопија и Аргентина) позвано је да се придружи блоку, али је Аргентина крајем децембра одбила да се придружи. Од 1. јануара у БРИКС председава Русија.
Погледајте и:
БРИКС  - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
РУСИЈА
Кремљ: Велики број земаља жели у БРИКС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала