Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Даница Грујичић открива за Спутњик зашто је важна посета руског министра Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистарка здравља Србије Даница Грујичић и министар здравља Русије Михаил Мурашки
Министарка здравља Србије Даница Грујичић и министар здравља Русије Михаил Мурашки - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
За Србију је значајно искуство Русије у области здравства јер су нам, без обзира на величину држава, оранизације здравствених система сличне. Значајно нам је да поделимо искуства и да научимо како се са изазовима на том плану носи велика држава као што је Руска Федерација.
Министар здравља Даница Грујичић овако за Спутњик коментарише важност недавног састанка с руским колегом Михаилом Мурашком с којим је потписала и Меморандум о сарадњи две земље.
Грујичићева истиче да је Русија далеко одмакла и у развоју породичне медицине, као и организовању амбуланти и медицинских екипа у руралним подручјима што је, наглашава, значајно због пројекта Министарства здравља Србије „100 сеоских амбуланти“ и пројекта породичног лекара.
„И, наравно, оно у чему је Руска Федерација већ закорачила у 22. век, а ми тек сада почињемо озбиљно да се бавимо тим делом организације здравственог система, јесте дигитализација која омогућује и олакшава рад и контролу рада здравствених установа и пружа ефикаснију услугу пацијентима“, напомиње министарка.

Подршка за пројекат новог Института за онкологију

На питање, шта још подразумева потписани Меморандум, Грујичићева објашњава да тај документ види само као наставак давно започете сарадње наша два народа на пољу здравства коју су, како истиче, овим потписима и на овај начин запечатили.
„Циљ овог Меморандума је јачање и развој равноправне и узајамно корисне сарадње у области здравствене заштите и медицинске науке између здравствених установа Русије и Србије. Протекле године смо интензивирали научно-медицинску сарадњу и размену стручњака највише у областима акушерства, неонатологије, онкологије, нуклеарне медицине, кардиологије, јавног здравља“, наводи министарка здравља.
Она најављује и сарадњу и подршку у реализацији пројекта новог Института за онкологију и радиологију Србије.
„Посебно сам задовољна обезбеђењем законског оквира за увоз и извоз лекова и медицинских препарата ван Европске уније. Такође, окупили смо у Београду врхунске лекаре и стручњаке, а то значи и сва њихова знања и достигнућа. Обишли смо заједно најважније здравствене установе, разменили искуства. Зато сам и као лекар и као министар уверена да ће наша мисија на повезивању руског и српског здравственог система давати дугорочне резултате“, поручује Даница Грујичић.

Достигнућа руске нуклеарне медицине и у Београду

Поводом високе оцене коју је дала руској нуклеарној медицини, упитана шта од тога може да се примени у Србији, министарка здравља подсећа да је та област медицине важна пре свега у лечењу онколошких болесника.

„Достигнућа из ове области омогућују успешно лечење болесника и у каснијим фазама болести, а посебно су ефикасна приликом раног откривања болести. Применом нуклеарне медицине која подразумева циљано лечење заједно са генском терапијом, можемо да лечимо широк спектар онколошких болести. Примену оваквих метода лечења очекујемо у новом Институту за онкологију и радиологију Србије који је један од најважнијих и највећих пројеката Министарства здравља Републике Србије“, наглашава Грујичићева.

Током радне посете Београду Мурашко је разговарао и са премијером Аном Брнабић, посетио више здравстених установа, а обишао је и Храм Светог Саве.
У експертском тиму руске делегације налазили су се истакнути стручњаци, између осталих, академик проф.др Андреј Каприн, проф.др Алексеј Бељаев, проф. др Елена Петрјајкина и академик проф. др Амира Ревишвили.
Даница Грујичић, Михаил Мурашко и Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2024
СРБИЈА
Министар здравља Русије у посети Београду, положио венац на Вечну ватру /фото/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала