- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Ил-76 оборен помоћу америчког система „патриот“

© Фото : RIA NovostiИстражитељи на месту пада авиона Ил-76
Истражитељи на месту пада авиона Ил-76 - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
Експертиза је показала да је авион Ил-76 оборен помоћу америчког система „патриот“, саопштио је председник Русије Владимир Путин.
Како је рекао, управо због тога Русија инсистира и тражи да се спроведе међународна истрага пада Ил-76, али „нема званичних организација“ које желе да то ураде.
Путин је истакао да не зна и не разуме зашто је Украјина оборила авион у којем је било 65 њихових војника који је требало да буду размењени. Како је казао, може се претпоставити да је Кијев то урадио случајно, али је то свакако злочин – из нехата.

„Украјина вероватно жели да нас испровоцира на узвратне акције“, оценио је руски лидер.

Путин је додао да Москва неће обуставити размену заробљеника са Украјином.

„Нећемо обуставити размену. Морамо вратити наше војнике. Однос украјинских заробљеника који се налазе у Русији и наших који се налазе у Украјини је десет према један, чак и више. Ми ћемо наше војнике вратити, ако украјинска страна буде спремна. Они нам све време шаљу сигнале да су спремни“, рекао је руски лидер на састанку са члановима Изборног штаба.

Такође је скренуо пажњу на то да медији на Западу покушавају да заташкају причу о паду авиона Ил-76.
„Погледајте шта пишу тамо у западни медијима? Ништа. У трен ока одмах сви заборављају, све нестаје, информационо поље се одмах чисти. Међутим, ми нећемо заборавити злочине које чине над нашим грађанима“, поручио је руски лидер.

Обарање војног авиона Ил-76

Оружане снаге Украјине обориле су 24. јануара изнад територије Белгородске области руски војно-транспортни авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике на размену. У авиону су се налазиле 74 особе, од којих 65 украјинских војника и сви су погинули. Истражни комитет Русије саопштио је да први резултати истраге пада авиона Ил-76 у Белгородској области указују на то да је летелица гађана противваздушном ракетом са територије Украјине.
Како је саопштило руско Министарство одбране, Кијев је врло добро знао о предстојећем транспорту заробљеника на размену, који је требало да се обави касније у среду.
Погледајте још:
Ракетни систем Град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
РУСИЈА
Путин: Помераћемо демилитаризовану линију - спречићемо гранатирање градова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала