- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рођендан руске вотке: Зашто баш данас?

© Flickr / Yuri SamoilovЖао нам је, нема више вотке за вас. Немамо довољно за себе.
Жао нам је, нема више вотке за вас. Немамо довољно за себе. - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
У Русији се данас обележава веома необичан незванични празник – рођендан руске вотке. Овај празник је посвећен вотки као културном феномену, а не као алкохолном пићу и обележава се сваког 31. јануара.
Вотка је алкохолно пиће за које многе земље сматрају да је проналазак руског народа. Она је повезана са руским начином живот и представља слику Русије у иностранству. Међутим, мало људи зна да реч „вотка“ води порекло из пољског језика. У Русији су за то пиће постојали и термини „хлебно вино“, „топло вино“ итд.
Ово пиће у Русији прати целсистема хемијских елемената Дмитриј Мендељејев. Данашњи празник је повезан са датумом када је он у Санкт Петербургу одбранио своју познату докторску дисертацију „О споју алкохола са водом“, 31. јануара 1865. године. Међутим, у том раду није изабрао идеалну верзију такве смесе, већ је проучавао питање специфичне тежине у зависности од концентрације супстанци и температуре.
Сматра се да је 40 степени јачине вотке, за рачунање акциза, уведено нешто касније по указу министра финансија Руске империје Михаила Рејтерна. За рачунање је био погоднији округли број него 38,5 степени, што је до тада одређивало јачину вотке.
Прослављајући данашњи празник, морамо да имамо у виду да је вотка, као и сваки алкохол, штетна по здравље. Употреба овог пића, без обзира на количину, може да доведе до низа болести и да развије зависност.
Музеј историје вотке у Измаилову у руском главном граду Москви - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
РУСИЈА
Како је вотка постала један од симбола Русије /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала