- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу са кинеским колегом: Руско-кинески односи најбољи у целој историји, ширимо војну сарадњу

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Пратите нас
Тренутни руско-кинески односи су најбољи у целој историји, координација две земље стабилизује ситуацију на међународној сцени и доприноси смањењу конфликтног потенцијала, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу током онлајн-разговора са кинеским колегом Донг Џуном.
„Усмерени смо на безусловну реализацију свих постигнутих договора, који формирају дугорочне циљеве у области националног развоја и безбедности“, истакао је Шојгу.
Према његовим речима, кључну улогу у јачању стратешких веза играју поверљиви контакти лидера две земље, кинеског председника Си Ђинпинга и руског лидера Владимира Путина.
Руски министар је оценио да Москва и Пекинг развијају сарадњу у војној сфери у свим правцима.
Истовремено, он је истакао да дејства Русије и Кине нису усмерена против трећих страна.
„Ми, за разлику од неких западних држава, не стварамо војне блокове“, нагласио је Шојгу.
Он је казао да рачуна на најближу и најплодоноснију сарадњу са кинеским колегом.
Министар одбране Русије овом приликом честитао је кинеском министру именовање на дужност и изразио увереност у проширење билатералне војне сарадње.

Кина наставља да подржава Русију по украјинском питању

Према речима кинеског министра, Оружане снаге Кине и Русије треба да имају значајнију улогу у одржању глобалне безбедности и стабилности.
Он је нагласио да Кина неће одустати од подршке Русије по питању украјинског сукоба, упркос притиску Сједињених Америчких Држава и сарадњи Пекинга и Европске уније у области одбране која је угрожена.
Министар одбране Кине нагласио је да Пекинг осећа јаку подршку Москве кад је реч о тајванском, као и другим питањима која се тичу кључних кинеских интереса.
Он је такође истакао да руска и кинеска војска треба одлучније да реагују на глобалне изазове, константно јачају стратешко узајамно поверење, настављају проширење практичне сарадње и унапређење односа међу оружаним снагама две земље до вишег нивоа.
Истиче се да су обе стране током разговора такође размениле ставове о међународним и регионалним питањима од обостраног интереса.
Адмирал Донг Џун именован је за новог кинеског министра одбране 29. јануара, а од 2021. године био је на позицији главнокомандујућег ратне морнарице Народно-ослободилачке армије Кине.
Министри спољних послова Русије и Кине, Сергеј Лавров и Ванг Ји - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
РУСИЈА
Лавров разговарао са кинеским колегом: Москва и Пекинг се избориле са спољним изазовима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала