- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ударни хеликоптери Ка-52 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Оборено 17 пројектила изнад Севастопоља; Највеће борбе се воде за Авдејевку

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 707. Руска артиљерија напредовала је до првих положаја украјинских оружаних снага код Артјомовска. Током протеклог дана руски ПВО системи уништили су 21 украјински дрон изнад пет области Русије. У протекла 24 часа на свим правцима погинуло је и рањено 885 украјинских војника.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:28 31.01.2024
Две беспилотне летелице су оборене док су летеле на малој висини у Нижњегородској области, жртава није било, рекао је Спутњику извор, упознат са ситуацијом на терену.
22:22 31.01.2024
Високопрецизни пројектили ГЛСДБ су на путу за Украјину, рекла је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд.
„Мале бомбе су на путу ка фронту“, рекла је Нуландова новинарима у Кијеву.
20:39 31.01.2024
Председник Русије Владимир Путин отворио је путем видео везе ортопедски центар у Доњецку, медицински центар у Мариупољу и студентски дом у Мелитопољу.
Отварање нових јавних и стамбених објеката обављено је у среду путем видео линка у оквиру састанка о друштвено-економском развоју нових региона.
Поред тога, руски председник је позвао руске банке да отварају своје филијале у Донбасу и Новорусији.
18:32 31.01.2024
Украјинске оружане снаге покренуће нову контраофанзиву на пролеће, рекао је за Телеграф шеф украјинске обавештајне службе Кирил Буданов.
Рекао је да Русија иде напред.
„Ово ће се завршити, а онда ћемо почети“, рекао је Буданов.
Лист примећује да Украјина није извела веће офанзивне операције од краја своје противофанзиве прошлог лета. Она је прешла на стратегију „активне одбране“ и гради велика утврђења.
18:13 31.01.2024
Руске оружане снаге су у ноћи 31. јануара погодиле у Харкову неколико војних објеката и канцеларију, где је често боравило страно војно особље, рекао је за Спутњику координатор проруске гериле у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на податке својих колега из Харкова.
"Према извештајима наших другова из Харкова, било је пет експлозија. Забележени су погоци у подручју Харковског тракторског комбината - тамо се ремонтује војна техника, а складишти се и муниција, гориво и мазива", саопштио је саговорник агенције.
17:46 31.01.2024
"Око 17.00 часова по московском времену спречен је покушај терористичког напада са 20 авионских навођених пројектила против циљева на територији Русије", саопштило је руско Министарство одбране.
Дежурни ПВО системи оборили су 17 украјинских пројектила изнад Црног мора и још 3 изнад Кримског полуострва. Фрагменти су пали на територију касарне у подручју Љубимовка на Криму. Руски авиони нису оштећени, напомиње Министарство.
17:45 31.01.2024
Према прелиминарним информацијама, изнад Севастопоља је оборено више од 6 пројектила, саопштио је губернатор града Михаил Развожајев.
17:01 31.01.2024
Економист: Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни одбио је понуду Владимира Зеленског да преузме место секретара Савета за националну безбедност и одбрану. Поред тога, начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов је у последњем тренутку одбио да преузме место главнокомандујућег оружаних снага земље.
16:47 31.01.2024
Авдејевка је једна од најважнијих области у којој се тренутно воде борбе, рекао је кандидат за председника Русије и актуелни шеф државе Владимир Путин, истичући подвиге тамошњих бораца.
„Једно од најважнијих подручја на коме се тренутно воде борбе је Авдејевка. Група „Ветерани“ – иде испред наших трупа, претекла их, пробила одбрану непријатеља и стигла до предграђа Авдејевке, заузела 19 кућа и успешно их брани“, рекао је он на састанку са члановима Изборног штаба.
Путин је додао да се тамошња руска војска „бори како треба“.
"Такви људи, наравно, треба да буду укључени у образовање младих, млађе генерације", рекао је он.
15:51 31.01.2024
Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев саопштио је да руски системи противваздушне одбране дејствују у граду.
Губернатор је позвао становнике да остану мирни.
14:15 31.01.2024
Руски ПВО системи оборили су украјински дрон авионског типа изнад Белгородске области Русије, саопштило је Министарство одбране Русије.
13:49 31.01.2024
Неслагање између украјинског председника Владимира Зеленског и главног команданта украјинске војске Валерија Залужног на састанку у понедељак појавило се око питања колико људи треба мобилисати током ове године.
Залужни је инсистирао да је неопходно да буде мобилисано више од 500.000 људи, док је Зеленски тврдио да то није практично имајући у виду несташицу униформи и наоружања, пише „Вашингтон пост“ позивајући се на изворе.
Лист истиче да Зеленски намерава да смени Залужног како би извршио утицај на савезнике Кијева.
„Током разговора са Залужним у понедељак Зеленски је рекао да су Украјинци уморни од ратних дејстава, а међународни спонзори су успорили слање помоћи, тако да ће можда, нови командант побољшати ситуацију“, наводи се у чланку.
13:39 31.01.2024
Министарство одбране Русије саопштило је да је као резултат преговора из заробљеништва враћено 195 руских војника.
„Као резултат преговарачког процеса, 31. јануара је са територије под контролом кијевског режима враћено 195 руских војника, који су били у животној опасности у заробљеништву. У замену је предато тачно 195 ратних заробљеника Оружаних снага Украјине“, прецизира се у саопштењу.
Размењени војници ће војним авионима бити пребачени у Москву ради лечења и рехабилитације.
13:30 31.01.2024
12:56 31.01.2024
Нови предлог Европске комисије о увозу робе из Украјине омогућиће чланицама Европске уније да преко ЕК активирају процедуру увођења ограничења у случају проблема на националном тржишту, саопштио је на брифингу у Бриселу потпредседник ЕК Маргаритис Схинас.
Претходно је ЕК предложила да се на годину дана, до јуна 2025. године, продужи бесцарински увоз робе из Украјине уз бројне „заштитне мере“ за европске земље.
12:02 31.01.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије, губици украјинских снага ─ до 895 војника:
Руске снаге заузеле су повољније положаје на краснолиманском правцу;
Украјинске снаге су на јужнодоњецком правцу убиле и раниле до 115 војника, а уништена су два оклопна возила и два аутомобила;
На предњем крају доњецког правца руске снаге побољшале су положаје, губици украјинских снага износе до 310 војника, а уништено је десет аутомобила и самоходно оруђе „гвоздика“;
На краснолиманском правцу украјинске снаге изгубиле су до 280 војника, одбијена су три напада јуришних група и уништена два оклопна возила и седам аутомобила;
Руски ПВО системи оборили су током протеклог дана девет ракета „хајмарс“ и 81 украјински дрон;
На купјанском правцу руске снаге одбиле су шест напада украјинских снага. Убијено је и рањено до 80 украјинских војника и уништен један тенк, три аутомобила, самоходно артиљеријско оруђе АС-90 британске производње и хаубица М777 америчке производње;
Руска војска уништила је складиште ракетног и артиљеријског наоружања украјинских снага на херсонском правцу. Такође је убијено и рањено до 30 војника и уништено пет аутомобила;
Руске снаге уништиле су ракетни систем „ирис Т“ немачке производње;
На запорошком правцу погинуло је и рањено до 80 украјинских војника, а уништен је један тенк, три оклопна возила, два аутомобила и хаубица Д-30.
11:34 31.01.2024
Заменик америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд допутовала је у Кијев.
11:18 31.01.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији целе Украјине.
11:14 31.01.2024
Много је питања у вези са вестима о главнокомандујућем Оружаних снага Украјине Валерију Залужном, при чему је очигледно да режим у Кијеву има проблема, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Наравно, Кремљ прати ове вести. Још увек има много питања. Једна ствар остаје очигледна: кијевски режим има много проблема, тамо није све у реду“, оценио је Песков.
Према његовим речима, неуспела контраофанзива и проблеми украјинских снага на фронтовима доводе до растућих противречности у Кијеву.
„Очигледно је да неуспела контраофанзива и проблеми на фронтовима доводе до растућих противречности међу представницима кијевског режима – како у војном тако и у цивилном руководству. Ове противречности ће расти како се успешно буде настављала специјална војна операција“, рекао је Песков, коментаришући вестима о судбини Залужног.
10:56 31.01.2024
Линија раздвајања се своди на геополитику... - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
Специјална операција у Украјини
Холандија: Кијеву ће годинама бити потребна војна помоћ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала