- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Драгана Младеновић добитница награде „Душан Радовић“

© Sputnik / Марија ЈаковљевићПесникиња Драгана Младеновић са својим малим читаоцима на Сајму књига
Песникиња Драгана Младеновић са својим малим читаоцима на Сајму књига - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
Песникиња Драгана Мледеновић добитница је награде „Душан Радовић” за 2023. годину за књигу „Кад ствари пољуде“ у издању „Креативног центра“ из Београда, саопштила је Библиотека града Београда.
Младеновић за Спутњик каже да је велика част бити добитник награде која носи име нашег најзначајнијег песника за децу:
„Душко Радовић је без сумње родоначелник модерне српске књижевности за децу, толико иновативан и духовит, и толико обазрив према својој главној публици – деци, да се цела овдашња дечја литература може поделити на две целине - ону пре и ону после Радовића. Нама који пишемо за децу у ери после Душка Радовића остали су његови путокази, али и лествица која је подигнута изузетно високо“.
Књига „Кад страви пољуде”, према њеним речима, поред тога што кореспондира са поезијом (за одрасле) Војислава Деспотова, остварује чврсту везу са поетиком Душка Радовића.
Збирка песама „Кад ствари пољуде“ намењена је млађим основцима, а главни јунаци су ствари, које се, када „пољуде“, понашају врло чудно, чак чудније него људи - виљушка ће поверовати да је музички инструмент, креденцу ће испасти зуб, неваспитани фломастери ишараће целу кућу, а тегла ће затражити да јој се врате сви њени корнишони.
© Фото : Спутњику уступио "Креативни центар"Драгани Младеновић награда "Душан Радовић"
Драгани Младеновић награда Душан Радовић - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Драгани Младеновић награда "Душан Радовић"
„Збирка песама 'Кад ствари пољуде' води читаоце у свет у којем не само да су ствари пољуделе, односно почеле сувише да подсећају на људе, већ су помало и полуделе. Отуда и ова игра речи. Тако је тегла дошла на идеју да тражи натраг своје корнишоне, столице су организовале журку која се претворила у седељку, а банкомат је решио да потроши сав новац (из себе) на себе. Ствари су подељене по циклусима: неке су собне, неке тоалетне, неке (при)личне, а неке друштвене, али се све редом понашају луђе него људи“, објашњава ауторка.
Књигу "Кад ствари пољуде" илустровала је млада илустраторка Невена Силашки.
Једногласну одлуку да награда припадне Драгани Младеновић донео је жири у саставу: Милош Радовић (председник) и проф. др Зорана Опачић и проф. др Зорица Хаџић.
© Фото : Спутњику уступио Креативни центарНеобична и забавна читалачка авантура
Необична и забавна читалачка авантура  - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Необична и забавна читалачка авантура
На адресу Библиотеке града Београда стигле су 43 књиге, а у најужем избору за овогодишњу награду, поред награђене збирке песама, биле су и књиге „Благо нама са животињама“ Бранка Стевановића (Лагуна), „Госпојица Мица“ Зорице Кубуровић (Пчелица), „Вукова азбука“ Мирослава Максимовића (Чигоја штампа) и „Даске“ Уроша Димитријевића (Дом културе Студенстки град).
Град Београд и Библиотека града Београда установили су 2021. године награду „Душан Радовић", која се додељује једном годишње за књижевност за децу и младе у оквиру свих жанрова. Награда се састоји од скулптуре (рад академског вајара Зорана Кузмановића), дипломе и новчаног износа од 5.000 евра у динарској противвредности.
Прошле године ову престижну награду добила је Ана Петровић за књигу „Стрипотерапија", у издању „Креативног центра".
Свечано уручење награде биће 8. фебруара у 12 сати у Библиотеци града Београда.
Душко Радовић - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
КУЛТУРА
Бећковић: Душко, геније са последњим моделом мозга — ниједан дан није био мртав откад је отишао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала