- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Амерички новинар Херш објаснио зашто Зеленски жели да смени Залужног

© AP Photo / Paul SakumaЖурналист Сеймур Херш. Архивное фото
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2024
Пратите нас
Жеља украјинског председника Владимира Зеленског да смени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног је последица тајних преговора украјинског команданта са Западом о окончању сукоба са Русијом, изјавио је амерички новинар Симор Херш.
Према његовим речима, „драма“ у Кијеву уплашила је многе у Вашингтону. Он је истакао да се тамо тренутно дискутује о стратегији завршетка сукоба „у циљу окончања војних дејстава и усаглашавања финансијског плана за Украјину“.
Новинар наглашава да пређашње изјаве Залужног о безизлазној ситуацији украјинске војске на бојном пољу нису унапред разматране са Зеленским, али су у америчкој престоници за њих знали.

„Неки у Пентагону и обавештајном ресору поздравили су оцену Залужног као почетак неизбежног процеса који води миру“, навео је Херш у чланку на онлајн платформи „Сабстек“, позивајући се на изворе.

Вашингтон планира реформе у Украјини

Истовремено, према информацијама Херша, Сједињене Америчке Државе планирају да подрже главнокомандујућег Оружаних снага Украјине и покрену реформе у земљи које ће довести до смене власти актуелног председника.
Поред тога, према речима једног од саговорника Херша, који је желео да остане анониман, реализација нове стратегије Вашингтона захтева „консултације и окупљање кључних, патриотски и реалистички настројених, Украјинаца“.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Специјална операција у Украјини
Амерички медији: Тензије између Зеленског и Залужног успоравају рад на војној стратегији Кијева
Истовремено, постоје ризици да би "окореле корумпиране структуре које уживају предности америчке политике ‘лаке зараде’ могли да поремете овај процес“.
Херш је истакао да су тренутни план разрађивали „стручњаци из обавештајне области и војне бирократе“ без учешћа Беле куће, Стејт департмента и Савета националне безбедности.

„Он потиче из америчких и украјинских генералштабова и предвиђа инвестиције из ‘приватног сектора, а не само државно финансирање и грантове’“, нагласио је новинар.

САД знају да је Зеленски корумпиран

Према његовим речима, специјалне службе САД знају за корумпираност украјинског лидера, а директор ЦИА Вилијам Бернс лично је летео у Кијев како би известио о томе.
Такође, Херш је казао да је Бернс такође упозорио Зеленског на незадовољство у редовима његових подређених због тога што њихов шеф узима „превелик део плена“.
Како је писао британски лист „Фајненшнал тајмс“, позивајући се на изворе, Зеленски и Залужни су се срели 29. јануара. Украјински председник је предложио Залужном да после оставке добије место саветника. „Економист“ тврди да је генералу понуђено место секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО), али да је он одбио. Према изворима листа „Њујорк тајмс“, одлучено је да се паузира тема о отказу због тога што су информације процуреле у медије.
Након тога, главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни, о чијој смени већ дуже време спекулишу медији, написао је колумну за „Си-Ен-Ен“ у којој говори о стању у зони сукоба, критикује регулаторне оквире и војно-индустријске могућности Украјине, а такође признаје предност Русије у многим сферама.
Према информацији Си-Ен-Ен-а, указ о смени Залужног очекује се до краја недеље.
Погледајте и:
Обука украјинских војника према НАТО стандардима - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2024
СВЕТ
Амерички медији откривају зашто Зеленски жели да смени Залужног
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала