- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Багдад, Ирак - Sputnik Србија

УЖИВО Ирак уручио протестну ноту САД и поручио: Не сводите рачуне на нашој територији

Пратите нас
Чланак се допуњава
Америка је синоћ започела агресију на Сирију, а бомбардовани су и циљеви на територији Ирака. Према последњим подацима, у нападу је погинуло 10 људи, а 18 је рањено.Америчка војска саопштила је да је погодила више од 85 циљева у Ираку и Сирији и да су у нападима коришћени бројни авиони, укључујући бомбардере дугог домета који су долетели из САД.
Ирачке војне групације гранатирале су базу САД на североистоку Сирије, преносе медији.
САД су покренуле нападе у Сирији и Ираку као одговор на напад дроном на америчку војну базу у Јордану у недељу, у којем су погинула три војника.
Ирачки премијер прогласио тродневну жалост због жртава ваздушних удара САД. Министарство спољних послова Ирака уручило је протесну ноту америчком отправнику послова због ваздушних удара на ирачку територију.
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је наредио војне ударе на објекте у Ираку и Сирији који су у вези са групама које су извршиле нападе на америчке снаге, наводећи да ће се ти напади наставити у време и на местима које САД изаберу.
"Снаге америчке Централне команде извеле су ваздушне нападе у Ираку и Сирији против Кудс снага корпуса Иранске револуционарне гарде и савезничких милиција. Америчке војне снаге су погодиле више од 85 циљева, са бројним авионима, укључујући бомбардере дугог домета, који су долетели из Сједињених Држава“, наведено је у саопштењу команде.
Прецизирано је да је у ваздушним нападима коришћено више од 125 прецизних пројектила и да су на мети били командни и обавештајни центри, складишта за ракете, пројектили и беспилотне летелице, логистика и објекти у ланцу снабдевања муницијом "милицијских група и њихових спонзора из Иранске револуционарне гарде који су омогућили нападе на америчке и коалиционе снаге", преносе амерички медији.
Амерички званичници навели су да су погођена четири објекта у Сирији и три у Ираку, где су безбедносни званичници пријавили штету у граду Ал-Каим.
Локације су наводно припадале разним милицијама које подржава Иран, а које САД окривљују за напад на своју базу у Јордану.
Иран је осудио нападе САД на Ирак и Сирију. „Наставак сличних инцидената представља опасност за свет и безбедност у региону“, саопштило је иранско Министарство спољних послова.
У нападу дроном на америчку базу у Јордану прошле недеље убијена су три припадника америчке војске.
Ваздушни удари на истоку Сирије резултирали су жртвама међу цивилима и војницима и материјалном штетом на државној и приватној имовини, саопштило је сиријско Министарство одбране.
САД тврде да је Иран одговоран за финансирање и наоружавање милитаната, док Техеран негира умешаност.
„Америчка окупациона војска извршила је отворену агресију на читав низ положаја и градова на истоку Сирије и у близини сиријско-ирачке границе, услед чега је било жртава међу цивилима и војницима, има и рањених а велика штета нанета је државној и приватној имовини“, наводи се у саопштењу и додаје да нема никаквог оправдања за нападе САД.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
16:50 03.02.2024
Савет безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2024
РУСИЈА
Русија затражила хитну седницу СБ УН због америчких ваздушних напада на Сирију и Ирак
15:56 03.02.2024
Ирачки премијер прогласио тродневну жалост због жртава ваздушних удара САД
Премијер Ирака Мухамед Шија ал-Судани прогласио је три дана жалости након америчких напада током ноћи.
Прес служба ирачког амбасадора објавила је да је Ал-Судани прогласио тродневну жалост у свим државним ресорсима и институцијама, наводи Ирачка новинска агенција (ИНА).
"Молимо се за милост мученика, припадника наших оружаних снага и цивила који су убијени у бомбардовању америчких снага подручја Акашата и Ал-Каима, западно од покрајине Анбар", наводи се у саопштењу.
15:46 03.02.2024
Хамас: Вашингтон ударима на Сирију и Ирак само долива уље на ватру на Блиском истоку
Палестински Хамас осудио је ноћашње ваздушне ударе САД на Сирију и Ирак, оценивши да Вашингтон "долива уље на ватру" на Блиском истоку.
Хамас додаје да САД сносе "пуну одговорност за последице овог агресивног напада на Ирак и Сирију", пренео је "Тајмс оф Израел".
"Ви који доливате уље на ватру, уверавамо вас да регион неће добити стабилност, ни мир, док се ционистичка агресија, геноцидни злочини и етничко чишћење Палестинаца у Појасу Газе не заустави", навела је та палестинска група.
15:33 03.02.2024
15:24 03.02.2024
Ирачко министарство спољних послова позвало је отправника послова САД у Багдаду како би му уручили званични протест због америчких ваздушних удара, преноси државна новинска агенција ИНА.
13:56 03.02.2024
МИП у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2024
РУСИЈА
Москва осудила америчке нападе на Сирију и Ирак
12:10 03.02.2024
На америчку базу Ал-Харир у Ираку данас нису извршени напади
На америчку ваздушну базу Ал-Харир на северу Ирака данас нису извршени напади, рекла су три неименована безбедносна извора за Ројтерс, демантујући на тај начин тврдње Исламског отпора у Ираку да су гађали базу.
Група Исламски отпор саопштила је, неколико сати након што су САД извршиле нападе на циљеве у Ираку и Сирији који су у вези са Ираном, да су њени припадници погодили ваздушну базу Ал-Харир на северу Ирака.
12:08 03.02.2024
12:00 03.02.2024
После америчких напада ирачки парламент тражи од власти да што хитније постигне споразум са земљама међународне коалиције о повлачењу стране војске из Ирака.
11:59 03.02.2024
Тврдње САД да су са Ираком координисали нападе су лаж, амерички ваздушни удари су отворена агресија, саопштила је ирачка влада.
„Америчка страна је фалсификовала чињенице, саопштивши да је било координације пре те агресије. То су лажне тврдње с циљем да се међународна заједница доведе у заблуду“, рекао је званични представник владе Басем ел-Авади.
11:57 03.02.2024
Иранско министарство спољних послова осудило је ваздушне ударе САД у Ираку и Сирији и оптужило званични Вашингтон да је "повредио суверенитет и територијални интегритет" те две земље.
„Наставак сличних инцидената представља опасност за свет и безбедност у региону“, саопштило је иранско Министарство спољних послова.
У саопштењу портпарола иранског министарства спољних посова Насера Кананија наводи се да су амерички напади "још један авантуристички и стратешки промашај Сједињених Држава који ће резултирати повећањем напетост и нестабилности у региону", преноси Ројтерс.
10:49 03.02.2024
Велика Британија: Непоколебљиво уз САД након удара на проиранске циљеве на Блиском истоку
Велика Британија саопштила је да је "непоколебљиво" уз САД и изразила подршку праву Вашингтона да, како наводе, узврати на нападе.
"Велика Британија и САД су поуздани савезници. Не бисмо коментарисали њихове операције, али ми подржавамо њихово право да одговоре на нападе. Ми већ дуго осуђујемо дестабилизујуће активности Ирана широм региона, укључујући пружање политичке, финансијске и војне подршке бројним милитантним групама", наводи се у саопштењу портпарола британске владе.
10:46 03.02.2024
Од ватре коју су у провинцији Анбар на западу Ирака отвориле америчке снаге погинуло је 16 људи, објавила је агенција „Шафак“ позивајући се на ирачку команду у тој провинцији.
10:07 03.02.2024
Ирачка шиитска група у саставу „Исламског отпора у Ираку“ саопштила је да је извела напад на америчку војну базу „Харир“ у ирачком Курдистану. Напад се догодио након што је авијација САД извела ударе на западни Ирак и пограничне области у Сирији као одговор на убиство америчких војника у Јордану.
„Настављајући наш отпор према америчким окупационим снагама у Ираку и региону и као одговор на покољ ционистичких структура над нашим народом у Појасу Газе, борци Исламског отопра у Ираку су напали америчку базу ‘Харир’ у Ербилу на северу Ирака уз помоћ беспилотне летелице“, наводи се у саопштењу.
09:42 03.02.2024
08:09 03.02.2024
Удари на циљеве у Ираку и Сирији које су САД почеле да изводе после напада на америчку базу у Јордану су само почетак, рекао је шеф Пентагона Лојд Остин.
„То је само почетак нашег одговора“, наводи се у саопштењу.
Остин је додао да је амерички председник Џозеф Бајден већ изао наређење о додатним акцијама.
„То ће бити у време и на месту које ми одаберемо“, рекао је Остин.
08:09 03.02.2024
Ирачка војска: Ваздушни напади САД покренути на ирачке пограничне области Амерички ваздушни напади покренути су на ирачке пограничне области, саопштила је ирачка војска, упозоравајући да би напади могли да изазову нестабилност у региону.
"Ваздушни напади представљају кршење суверенитета Ирака, подривају напоре ирачке владе и представљају претњу која би могла да доведе до катастрофалних последица у Ираку и региону", рекао је портпарол ирачке војске Јахја Расол.
07:54 03.02.2024
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала