- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва осудила америчке нападе на Сирију и Ирак

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМИП у Москви
МИП у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2024
Пратите нас
Сједињене Државе су нападима на територију Сирије и Ирака игнорисале норме међународног права, саопштило је руско Министарство спољних послова.
"Москва одлучно осуђује нападе САД на Сирију и Ирак и инсистира да се ситуација хитно размотри у у оквиру СБ УН", наводи се у саопштењу.
Према речима портпарола Министарства Марије Захарове, то што су у америчким нападима учествовали авиони британске авијације не треба да створи илузију да постоји некаква међународна коалиција и да Лондон тек треба да одговара за подршку САД.
Захарова је оценила да су ваздушни удари имали за циљ даље распламсавање конфликта.
"Нападима без паузе у последње време на објекте, како се тврди, проиранских група у Ираку и Сирији САД циљано покушавају да највеће земље региона увуку у сукоб", навела је она.
Како је рекла, за операцију САД у региону, највећу од 2003. и за коју амерички председник Џозеф Бајден каже да је акт одмазде за напад на америчку базу беспилотном летелицом чије порекло није познато - нема оправдања.
"САД не траже и никада нису ни трагале за решењем проблема у региону. Стање ствари према којем се хронични сукоби на Блиском истоку само продубљују увек је изазивало задовољство Вашингтона", закључила је Захарова.
Подсетимо, Америка је синоћ започела агресију на Сирију, а бомбардовани су и циљеви на територији Ирака.
Према последњим подацима, у нападу је погинуло 10 људи, а 18 је рањено.Америчка војска саопштила је да је погодила више од 85 циљева у Ираку и Сирији и да су у нападима коришћени бројни авиони, укључујући бомбардере дугог домета који су долетели из САД.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала