- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Први пут снимљена тек рођена велика бела ајкула /видео/

Ајкула - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2024
Пратите нас
Велике беле ајкуле, опасне морске предаторе, тешко је замислити као тек рођене младунце. Разлог је тај што их до сада нико није видео у природи.
Међутим, сниматељ Карлос Гауна и Филип Стернс, докторант биологије на Универзитету Калифорније у Риверсајду, постали су први који су снимили тек рођену велику белу ајкулу.
Овај малиша, који ће кад порасте постати један од најстрашнијих предатора, снимљен је крај обала Санта Барбаре у Калифорнији 9. јула 2023., а студија је управо објављена у Environmental Biology of Fishes Journal.
Гауна је на интернету познат под надимком Малибу Артист и провео је хиљаде сати снимајући ајкуле по свету. Оно што су он и Стернс забележили могло би да помогне у решавању мистерије размножавања великих белих ајкула, пише ЕурекАлерт.

Свети грал истраживања

„Где се рађају велике беле ајкуле је свети грал истраживања ајкула. Нико до сада није успео да одреди где се рађају, нити је ико видео тек рођено младунче ајкуле. Откривани су искључиво унутар угинулих женки, али ништа овакво“, рекао је Гауна, који је видеоснимак поделио на свом Јутјуб налогу.
Аутори у својој студији наглашавају да је могуће да снимљена ајкула у ствари примерак с обољењем коже, али ипак верују да има довољно разлога да то није случај, већ да је реч о тек рођеном младунчету, преноси портал Аваз.
„Ако смо случајно то открили, и то је огромно откриће јер је такво обољење коже екстремно ретко и никад није примећено код великих белих ајкула“, рекао је Гауна.
Он је рекао да је снимао три одрасле велике беле ајкуле које су деловале као да их очекује скори порођај. Тог дана, једна од тих женки је отишла у дубину и мало после тога појавило се младунче.
„Није натегнуто закључити одакле се појавила“, рекао је Гауна.
Стернс је додао да величина и облик снимљене ајкуле указују на то да је реч о младунчету.
„Мислим да је реч о примерку старом неколико сати, највише један дан“, рекао је он.
Већина научника мисли да се ајкуле рађају даље од обале, па би и локација на којој је младунче снимљено, око 300 метара од обале, било изненађење.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала