- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Нуланд пожурила у Кијев да спречи војни удар

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗграда Владе Украјине у Кијеву
Зграда Владе Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
Пратите нас
Заменик државног секретара САД за политичка питања Викторија Нуланд допутовала је у Кијев због претње војним ударом у Украјини, пише лист „Азија тајмс“.

„Зашто је Нуланд пожурила у Кијев? Највероватније је да јој је Бела кућа рекла да одмах оде тамо у случају да ствари у Кијеву крену по злу. Очигледно је да су се заиста уплашили да би Валериј Залужни могао да распореди војску и искористи је против Владимира Зеленског“, наводи се у материјалу.

Према речима аутора текста, задаци Викторије Нуланд су били да му објасни где му је место и смири главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, кога председник Украјине Владимир Зеленски планира да смени због неуспеха на бојном пољу.
Новинар претпоставља да главнокомандујући украјинске војске још увек може да крене против Кијева.
Како се наводи у тексту, смена Залужног не би требало да буде изненађење, јер „неко мора да преузме кривицу за неуспех такозване контраофанзиве Кијева и расипање милијарди долара на америчку опрему и залихе“.
Осим тога, аутор сматра да Бајденова администрација жели да сукоб у Украјини потраје бар до после америчких избора у новембру. Међутим, постоји „скривена претња“ да то неће бити могуће, посебно у случају велике руске офанзиве. У чланку се такође сугерише да Зеленски неће преговарати са руским представницима, пошто се Вашингтон противи било каквим преговорима, сматрајући то потенцијалним поразом НАТО-а.
Викторија Нуланд је допутовала у Кијев 31. јануара на састанке са украјинским премијером Денисом Шмигалом и министром спољних послова Украјине Дмитријем Кулебом. Она је обавестила Кијев да су амерички високопрецизни пројектили GLSDB које је Вашингтон обећао Украјини већ на путу.
Раније је британски лист „Фајненшнал тајмс“ писао да се Зеленски 29. јануара састао са Залужним и понудио му позицију саветника украјинских власти након оставке. Лист „Економист“ је тврдио да је Залужном понуђена позиција секретара Савета за националну безбедност Украјине, али је генерал одбио.
Погледајте и:
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2024
РУСИЈА
Кремљ о посети Викторије Нуланд Кијеву: Не слути на добро
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала