- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјински посланик: Залужни ће бити амбасадор у Лондону

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVГлавнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
Пратите нас
Посланик Врховне раде Украјине Евгеније Шевченко тврди да је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни пристао да буде амбасадор у Великој Британији. Према речима посланика, главнокомандујући би могао да буде разрешен дужности наредних дана.
„Желим да кажем да је, према мојим информацијама, Залужни пристао на место амбасадора у Великој Британији. Највероватније ће тамо и отићи, а знамо да су људи који су послати као амбасадори – отишли у политичку пензију, нико се није враћао. Таква је традиција у Украјини. Зато ћу разочарати све љубитеље Залужног овде“, рекао је Шевченко у интервјуу директору Украјинског института за глобалне стратегије Вадиму Карасеву.
Истовремено, посланик напомиње да, ако Залужни ипак не оде у Велику Британију, онда након смене има велике шансе да постигне успех у политици.
„Ако оде у амбасадоре, онда је то – то, Залужног као политичара више нема. Ако не оде, остаће у Украјини и почети да прави неку своју политичку каријеру. Наравно, има шансе, и оне нису мале, већ велике“, додао је Шевченко.
Он је додао да се смена врховног команданта може очекивати око 8. фебруара, „плус-минус пар дана“.
У недељу је украјински председник Владимир Зеленски у интервјуу за италијанску телевизију „РАИ“ признао да разматра могућност кадровских промена у војном врху земље.
Саопштења о смени Залужног појавила су се у украјинским медијима и на друштвеним мрежама 29. јануара. Тога дана Зеленски је, наводно, предложио да главнокомандујући Оружаних снага Украјине добровољно поднесе оставку. Како је изјавио бивши посланик Врховне раде Борислав Берјоза, Залужном је понуђено место амбасадора у једној од европских земаља, али је главнокомандујући то одбио.
Међутим, спекулације у медијима и на мрежама о смени Залужног су се наставиле. Украјински медији оставку главнокомандујућег повезују са неуспехом летње „контраофанзиве“ Оружаних снага Украјине и политичким амбицијама Залужног. Информације о предстојећој оставци потврдили су и бројни страни медији позивајући се на своје изворе.
Погледајте и:
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2024
Специјална операција у Украјини
Амерички новинар Херш објаснио зашто Зеленски жели да смени Залужног
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала