- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Британски ловац тајфун полеће из базе на Кипру - Sputnik Србија

УЖИВО САД: Нисмо обавестили Ирак да ћемо напасти три војне локације у тој земљи

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 122. дан. Палестински медији извештавају о израелским ваздушним и артиљеријским ударима широм Појаса Газе. Гађан командни центар Хезболаха у Либану. Снаге САД и Британије извеле нови напад на мете Хутa у Јемену. Нове рације израелске војске на Западној обали, ухапшена 33 Палестинца.
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да Израел неће окончати рат док се не остваре сви његови циљеви - уништење Хамаса, ослобађање свих талаца и осигуравање да Појас Газе никада више неће представљати претњу за Израел.
Број Палестинаца убијених у Појасу Газе од почетка сукоба са Израелом 7. октобра повећао се на 27.478, сапштило је данас министарство здравља у Гази које је под контролом Хамаса.
Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је да је половина Хамасових оперативаца убијена или тешко рањена од стране израелских трупа.
САД нису послале обавештење Ираку уочи напада на три војне локације у тој земљи, изјавио је данас заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:50 05.02.2024
САД: Нисмо обавестили Ирак да ћемо напасти три војне локације у тој земљи
САД нису послале обавештење Ираку уочи напада на три војне локације у тој земљи, изјавио је данас заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател.
Он је додао да је Ирак обавештен о нападу након ваздушних удара, пренео је Ројтерс.
"Ирак је, као и свака држава у региону, разумела да ће бити одговора због смрти наших војника. У случају ове одмазде која се десила у петак, није било унапред обавештења. Информисали смо Ирачане одмах по завршетку ваздушних удара", рекао је Пател новинарима.
Портпарол Беле куће Џон Кирби рекао је новинарима у петак да су САД информисале Ирак уочи напада, подсећа Ројтерс.
Америчке снаге гађале су позиције, како су навели, „проиранских милитантних група у Ираку и Сирији, на 85 локација“, а убијено је најмање 40 људи, након што је Исламски отпор преузео одговорност за напад дроном на америчку базу у Јордану крајем јануара, када су убијена тројица америчких војника.
У Ираку је у суботу проглашена тродневна жалост након напада.
19:56 05.02.2024
Немачки канцелар Олаф Шолц је у телефонском разговору рекао израелском премијеру Бенјамину Нетанијахуу да је решење две државе са Палестинцима једини пут ка трајном миру у региону.
„Влада сматра да би само договорено решење са две државе отворило изгледе за одрживо решење блискоисточног сукоба. Ово се мора односити и на Газу и на Западну обалу“, каже Шолц, наводи се у саопштењу његовог портпарола, преноси Тајмс оф Израел.
19:33 05.02.2024
Протест у источном Јерусалиму, окупљени траже уклањање канцеларије UNRWA
Око 200 демонстраната окупило се данас испред канцеларија Агенције за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) у источном Јерусалиму, тражећи уклањање те агенције из тог града.
Окупљени су узвикивали " UNRWA је део Хамаса", а протест је предводио активиста који носи заставу са логом десничарске групе "Им Тирзу", преноси Тајмс оф Израел.
Група је основана 2006. године, а у свом манифесту наводи да јој је циљ "обнављање ционистичког дискурса, ционистичког размишљања и ционистичке идеологије како би се осигурала будућност јеврејске нације и Државе Израел".
Западни медији прошле недеље су објавили да су поједини радници у UNRWA учествовали у нападима Хамаса на Израел 7. октобра због чега је одређени број земаља престао да шаље финансијску помоћ тој организацији.
19:05 05.02.2024
Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је да је половина Хамасових оперативаца убијена или тешко рањена од стране израелских трупа.
„ИДФ ради снажно и прецизно. Копнена операција напредује и остварује своје циљеве. Наше снаге делују на терену на већем делу територије Појаса Газе“, рекао је Галант на конференцији за новинаре, преноси Тајмс оф Израел.
„18 Хамасових батаљона је демонтирано и више не функционишу као борбени војни оквири. Отприлике половина терориста Хамаса је убијена или тешко рањена“, каже он.
Галант каже да је копнена операција ИДФ-а у Гази „једна од најсложенијих и најкомпликованијих у историји ратова“.
Галант је упозорио преостале батаљоне Хамаса у Рафи у јужној Гази и неким областима централне Газе, рекавши да ће „ИДФ доћи и до њих“.
18:20 05.02.2024
16:22 05.02.2024
Сежурне: Рат у Појасу Газе мора да се одмах заустави
Француски министар спољних послова Стефан Сежурне изјавио је данас у Јерусалиму, након састанка са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом, да ништа не може да оправда трагедију којој је изложен палестински народ у Појасу Газе већ четири месеца и да рат мора одмах да се заустави.
Сежурне је истакао да у складу са међународним правом мора да буде успостављен моментални и одржив прекид ватре у Појасу Газе и да енклава треба да добије више хуманитарне помоћи, објавио је Тајмс оф Израел.
Сежурне је позвао на постизање политичког решења о успостављању две државе које живе у миру једна поред друге, уз давање безбедносних гаранција за Израел.
Шеф француске дипломатије је истакао и да насиље јеврејских насељеника над Палестинцима на окупираној Западној обали мора да престане.
16:12 05.02.2024
Блинкен допутовао у Саудијску Арабију
Амерички државни секретар Ентони Блинкен стигао је данас у Саудијску Арабију, прво одредиште своје турнеје по Блиском истоку.
Очекује се да се у Ријаду састане са саудијским принцом пресолонаследником и де факто владарем судијске краљевине Мохамедом бин Салманом, као и са саудијским министром спољних послова принцом Фејсалом бин Фарханом Ал Саудом.
Блинкенов задатак је да покуша да унапреди напоре званичног Вашингтона у преговорима о нормализацији односа између Саудијске Арабије и Израела, као и да подстакне напредак у преговорима о управљању Појасом Газе након рата, преноси Ројтерс.
У наставку своје блискоисточне турнеје, Блинкен ће ове недеље посетити Египат, Катар и Израел, у покушају да подстакне напредак у преговорима о особађању талаца из Појаса Газе уз посредовање Египта и Катара.
15:31 05.02.2024
Од почетка сукоба у Појасу Газе убијено готово 27.500 Палестинаца
Број Палестинаца убијених у Појасу Газе од почетка сукоба са Израелом 7. октобра повећао се на 27.478, сапштило је данас министарство здравља у Гази које је под контролом Хамаса.
У саопштењу се додаје да је у тој палестинској енклави рањено 66.835 људи, преноси Ројтерс.
Раније данас Израелске оружане снаге (ИДФ) саопштиле су да су у последња 24 сата њихови припадници убили "десетине терориста" током операција у Појасу Газе.
15:30 05.02.2024
Тајани: Не плашимо се претњи Хута, нећемо никога напасти
Италијански министар спољних послова Антонио Тајани изјавио је данас да Италију нису уплашиле претње Хута да ће напасти Рим ако Италија буде учествовала у ваздушним ударима на положаје побуњеника у Јемену.
"Не плаше нас претње Хута који су терористичка организација", рекао је Тајани за италијанску Републику, преноси АНСА.
Нагласио је да Италија неће никога напасти у оквиру мисије Европске уније у Црвеном мору, за коју истиче да је искључиво одбрамбене природе.
"Не плаше нас претње Хута. Ми бранимо бродски саобраћај. Никога не нападамо и не желимо да нас неко нападне", рекао је Тајани.
Истакао је да мора да постоји слободан поморски саобраћај, додавши да ће Италија одговорити на евентуалне нападе на своје трговачке бродове.
14:57 05.02.2024
11:39 05.02.2024
Нове рације израелске војске на Западној обали, ухапшена 33 Палестинца
Током ноћашњих рација на Западној обали израелски војници ухапсили су 33 Палестинца за којима је раније расписана потерница, саопштила је израелска војска.
Како подсећају израелски медији, израелске снаге су од почетка сукоба ухапсиле више од 3.000 Палестинаца на Западној обали.
10:04 05.02.2024
Хути упозоравају Италију
Италија ће постати мета ако буде учествовала у нападима на Јемен, упозорио је високи званичник јеменских Хута.
Мохамед Али ел Хути, шеф врховног револуционарног комитета Хута рекао је у интервјуу за италијанску „Републику“ да Италија мора да остане неутрална у израелско-палестинском сукобу и настави да врши притисак на Израел да заустави нападе на Појас Газе, истичући да је то једини начин да се постигне мир у региону, преноси Ројтерс.
Италија је у петак саопштила да ће обезбедити командни кадар за војну поморску мисију Европске уније која ће, како је саопштено, штитити комерцијалне бродове од напада јеменских Хута у Црвеном мору.
08:02 05.02.2024
Израелска војска саопштила је да су њени борбени авиони гађали оперативни командни центар Хезболаха уна југу Либана.
07:54 05.02.2024
Огласиле се сирене за ваздушну опасност на северу Израела.
07:27 05.02.2024
Државни секретар САД Ентони Блинкен разговарао је са министром спољних послова Велике Британије Дејвидом Камероном о његовим састанцима у Израелу и на окупираној Западној обали, саопштио је портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер.
Блинкен је јуче започео посету Саудијској Арабији, Египту, Катару, Израелу и Западној обали, која ће трајати до 8. фебруара.
То је пета посета шефа дипломатије САД региону откако је 7. октобра прошле године палестински Хамас напао Израел, што је довело до израелске војне операције у Појасу Газе.
Блинкен и Камерон разговарали су о настојањима да се обезбеди пуштање на слободу свих талаца и постигне хуманитарна пауза у ратним сукобима, како би дошло до повећање испоруке хуманитарне помоћи цивилима у Гази, саопштио је Стејт департмент.
Блинкен и Камерон такође су разговарали о ситуацији у Црвеном мору и међународној акцији с циљем да се Хути позову на одговорност због њихових "незаконитих и непромишљених напада" на бродове у Црвеном мору.
07:10 05.02.2024
Нови напад на мете Хута у Јемену
Америчке и британске снаге извеле су нове нападе на мете Хута у Јемену. Према наводима локалних власти, гађане су провинције Ходеида и Сада.
Централна команда САД је саопштила да су америчке снаге у недељу увече погодиле крстарећу ракету за копнени напад и четири противбродске ракете које су, како се тврди, биле спремне за лансирање на бродове у Црвеном мору.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала