- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пајин „Одмор башибозука“ коначно у Београду

© Фото : Printscreen/RTSСлика Паје Јовановића „Одмор башибозука“
Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“ - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
Пратите нас
Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“, коју је Музеј града Београда купио на аукцији лондонске куће „Сотби“, стигла је у Београд, сазнаје Спутњик.
„Постоји могућност да слика буде изложена у марту, али за то је потребно да се организују и одређене безбедносне процедуре с обзиром да је реч о важном и вредном уметничком делу“, рекла је за Спутњик директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.
Слика је на аукцији „Пут свиле - слике оријенталиста и намештај из резиденције у Белгравији“ продата за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је пре аукције процењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти.
„Имали смо срећу да први пут у историји на овакав начин купимо слику и то овакву слику с обзиром да је Паја Јовановић имао изузетно плодан рад, а ово је једно од највреднијих дела које је већ променило неколико власника“, истакла је Медаковић.
Ради се о уљу на дасци чије су димензије 41 пута 32,5 центиметара (односно са рамом 68 пута 60,5).
Слика је купљена да надомести недостатак дела из орјенталистичкег фазе у збирци коју је пет година пре смрти, 1952. Јовановић поклонио Музеју града Београда, а која садржи више од 800 предмета - његова вредна уметничка дела, сликарски прибор, лична документа, индекс, дипломе, медаље, белешке, преписке, скице.
Када буде готова матична зграда у Ресавској улици, читав Музеј Паје Јовановића, који се сада налази у Улици краља Милана 21, на четвртом спрату, добиће ту свој одвојен простор.
Музеј Паје Јовановића - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
КУЛТУРА
Откривамо детаље: Како је Србија спасила Пају Јовановића и вратила га кући
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала