- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Украјински неонацисти циљано изабрали време напада на Лисичанск, САД директан саучесник

© AP Photo / Bebeto MatthewsСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
Пратите нас
Руски амбасадор у УН Василиј Небензја изјавио је у Уједињеним нацијама да циљ и време напада на Лисичанск нису изабрани насумице. Украјински неонацисти су намерно чекали да породице, за викенд, изађу у шетњу.
„Украјински екстремисти су толико помахнитали да готово сваке недеље извршавају терористичке акте на територији Русије", оценио је дипломата.
Према његовим речима, кијевске власти договарају нападе „хајмарсима" са Сједињеним Америчким Државама, те је очигледно ко је саучесник у нападу на Лисичанск.

„Вашингтон је директан саучесник напада на Ил-76, Русија има необориве доказе о примени система 'патриот'", поручио је Небензја.

Он је додао да је кијевски режим одустао од захтева за спровођење међународне истраге о обореном руском војном авиону Ил-76.
Према његовим речима, практично одмах након пада авиона, генералштаб Оружаних снага Украјине је „тријумфално потврдио своју умешаност", истовремено де факто, признавши да је летелицу „храбро и намерно оборила украјинска војска".
„Међутим, чим је јавност сазнала да је авион превозио заробљене украјинске ратне заробљенике на место размене, у кабинету украјинског председника Владимира Зеленског радикално су променили своју реторику и почели бојажљиво да одричу икакву умешаност Украјине у несрећу", објаснио је Небензја.
Москва је спремна да информише све међународне организације о резултатима истраге катастрофе Ил-76, обавестила је о томе УН, казао је дипломата.
„Русија позива Савет безбедности УН да одлучно осуди напад Оружаних снага Украјине на Лисичанск, као и друге терористичке акте кијевског режима", поручио је представник Русије у УН.
Небензја је поручио да ће сви умешани сносити одговорност за напад.
Украјинска војска гранатирала је у суботу Лисичанск, а једна граната пала је на пекару у центру града, изјавио је шеф Луганске Народне Републике Леонид Пасечник.
Pогинуло је 28 особа, а међу њима трудница и петогодишње дете, док је 10 особа рањено.
Лисичанск је град у ЛНР у близини фронта. У лето 2022. године прешао је под контролу републике. Украјинске снаге су, приликом повлачења из града, уништиле део важних административних зграда, а услед борби, оштећени су били и важни инфраструктурни објекти. Оружане снаге Украјине настављају да редовно гранатирају град.
Хирургија - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Специјална операција у Украјини
У ЛНР пронађени бројни докази о раду илегалних трансплантолога у редовима Оружаних снага Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала