- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

У ЛНР пронађени бројни докази о раду илегалних трансплантолога у редовима Оружаних снага Украјине

CC0 / Pixabay / Хирургија
Хирургија - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
Бројни докази, укључујући документа која сведоче о раду „црних трансплантолога“у редовима Оружаних снага Украјине, пронађени су на територији Северодоњецка у Луганској Народној Републици, која је до лета 2022. године била под контролом украјинске војске, саопштили су Спутњику представници безбедносних структура ЛНР.

„На ослобођеним територијама пронашли смо прилично интересантна документа која сведоче да је трансплантација органа у Украјини била узела маха. Први донори су били војници Оружаних снага Украјине“, саопштила је представница безбедносних структура, која је учествовала у прикупљању доказа на ову тему.

Према њеним речима, између осталог, у Северодоњецку су пронађени обрасци изјаве-сагласности за вађење људских органа, попуњени у име припадника Оружаних снага Украјине 2022. године. Сви документи били су попуњени истим рукописом, а уместо потписа донора стајао је исти печат уместо потписа.

Саговорница је оценила да војници вероватно нису ни знали да таква сагласност постоји. Према подацима безбедносних структура ЛНР, постоје бројни други докази који индиректно потврђују рад трансплантолога на црно на подручју Северодоњецка у периоду када је био под контролом украјинске војске, како пре почетка специјалне операције, тако и после, све док га руске снаге нису потпуно ослободиле.

Представник безбедносних структура је истакла да се посебно активан рад на вађењу органа водио током борби за Рубежно, Северодоњецк и његову околину у пролеће 2022. године.
Украјинска  војска - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
РУСИЈА
Црни трансплантолози: Има ли Украјина своју „жуту кућу“
Према информацијама бројних сведока, у том периоду су запослени у градској мртвачници налазили на њеном подручју тела војника Оружаних снага Украјине са траговима обдукције и вађења органа. Према речима медицинских радника, таква тела су накнадно „уклоњена“.

„У мртвачницу у склопу градске болнице су током борбених дејстава (у пролеће 2022. године) довозили рањене украјинске борце којима су вађени одређени органи, а затим су тела одлагана и накнадно утилизована. Али, на основу директно отворене потрбушине могло се утврдити да недостају органи и чак је било могуће утврдити да ли је човек био жив при сецирању“, објаснио је за Спутњик медицински радник који је у том периоду радио у градској болници Северодоњецка који је желео да остане анониман.

Страни лекари учествовали у илегалним активностима

Према његовим речима, у том периоду у болницу је редовно долазило неколико група страних лекара у мобилним операционим возилима хитне помоћи са оружаном пратњом у оклопним аутомобилима. Такође је, према речима саговорника, у том периоду нестао део рањених бораца који су из Северодоњецка одвезени у друге украјинске градове.

„Крајем пролећа-почетком лета 2022. године, украјинска војска је, повлачећи се из Северодоњецка, из неког разлога интензивно гађала ову зграду. То је градска мртвачница. Овде тела украјинских војника нису била одложена у фрижидерима, већ су била набацана на гомилу, било их је веома много“, казао је становник Северодоњецка који је у то време био у граду.

Према његовим речима, локални становници су често виђали тако опремљена нестандардна возила хитне помоћи у овом регону.

„У таквим возилима, рањеном борцу који је доведен са фронта могли су прилично брзо на лицу места бити извађени потребни органи, попут, рецимо, јетре, бубрега, похрањени у специјалну комору, или одвезени ради даље трансплантације. Кад је човек у тешком стању, убризгава му се јак наркотички лек и он се превози до одређеног места где се налазе центри за трансплантацију органа у Украјини“, рекла је представник безбедносних структура.

Она је додала да су места у Украјини где су довозили рањене борце Краматорск, Дњепар, као и Харков.
У Украјини је 2021. године био донет закон о трансплантацији, који је предвиђао трансплантацију људских органа без сагласности. У закону је реч о поједностављењу процедуре вађења органа умрлих лица, која нису за живота дала сагласност на донирање својих органа након смрти.
Крајем јула 2023. године, секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев саопштио је да кјевски режим користи своје рањене војнике као биолошки материјал, тајно им вадећи органе за трансплантацију. Такође, истог лета, према подацима извора, украјинска војна команда интензивирала је у Одеској области и у делу Запорожја који је под контролом Кијева, прикупљање донорског и биометријског материјала од чланова територијалне одбране и припадника националне полиције.
Погледајте и:
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
РУСИЈА
Захарова: Украјина - лидер на црном тржишту органа за трансплантацију, сарађује и са ОВК
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала