- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Свет нас посматра“: Бајден тражио од Конгреса да одмах одобри предлог закона о помоћи Украјини

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден затражио је од америчког Конгреса да „одмах“ одобри и достави му на потпис предлог закона Сената о помоћи Украјини и заштити границе Сједињених Америчких Држава.
Према његовим речима, амерички конгресмени треба да одговорно приступе усвајању предлога закона, јер представљају законодавце „велике државе“.
„Свет нас посматра, а тренутно стање не приличи дејствима велике земље“, додао је Бајден.
Амерички лидер је истакао да за сада није спреман да разматра могућност усвајања посебног закона о помоћи Украјини или Израелу.
Он је такође нагласио да његов претходник Доналд Трамп покушава да спречи да Конгрес да одобри предлог закона о помоћи Украјини и заштити америчке границе који је припремио Сенат, а такође не жели да реши ни миграциону кризу у САД.
Бајден је оценио да је Украјина у очајном положају због престанка војне помоћи из САД.
„Сат откуцава. Свака недеља, сваки месец који прођу без нове помоћи Кијеву значе да им остаје све мање граната, мање средстава ПВО, мање средстава коима Украјина може да се одбрани од руског напада“, нагласио је амерички лидер у Белој кући новинарима.
Портпарол Беле куће Карин Жан-Пјер изјавила је да Бајденова администрација није спремна да говори о постојању „плана Б" у случају неуспеха предлога закона Сената о помоћи Украјини и заштити границе и инсистира на усвајању предложеног документа.
Бајден се данас обратио путем телевизије како би подржао компромисни нацрт буџета предложен у Сенату, а којим би за помоћ Украјини, за Израел, као и за регулисање ситуације на јужној граници, било издвојено 118,3 милијарди долара. Овај предлог закона је припремљен као одговор на захтеве републиканаца за финансирање решења пограничне кризе, након што су крајем прошле године под изговором миграционе кризе, блокирали разматрање помоћи Украјини.
Републиканци су оштро критиковали компромисни документ Сената, јер сматрају да предложене мере нису довољне. У својству алтернативног корака, Представнички дом спрема сопствени документ о издвајању помоћи Израелу у виду посебног пакета у складу са ранијим захтевом Бајдена који је тражио 14 милијарди долара. Бела кућа је већ припретила да ће ставити вето на документ у случају његовог усвајања.
Погледајте и:
Кијев - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Специјална операција у Украјини
Вашингтон: Немамо магични ћуп са новцем за Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала