- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Берлин на име војне помоћи Кијеву до сада потрошио 30 милијарди евра

Пратите нас
Украјинска војска изгубила је низ важних упоришта и висоравни на краснолиманском правцу, рекао је за Спутњик војни експерт, потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко. Руски ПВО системи пресрели су седам украјинских дронова изнад Белгородске области. Британски премијер Риши Сунак изразио је спремност да одбије напад Русије ако до њега дође.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:29 06.02.2024
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
РУСИЈА
Русија: Украјински неонацисти циљано изабрали време напада на Лисичанск, САД директан саучесник
21:13 06.02.2024
Сједињене Америчке Државе настављају да испоручују Украјини војну опрему коју купују на тржишту у оквиру програма УСАИ, саопштила је заменик портпарола Пентагона Сабрина Сингх на брифингу.
Програм УСАИ предвиђа куповину новог оружја за Украјину на тржишту за разлику од иницијативе ПДА, у оквиру које Кијев добија војна средства из складишта Пентагона.
19:30 06.02.2024
18:29 06.02.2024
Без нове америчке помоћи Кијев ће, вероватно, морати да прихвати споразум о неутралном статусу, признање нових руских региона и капитулацију, пише "Њујорк тајмс".
"Без додатне америчке помоћи они би могли да буду приморани да прихвате споразум", наводи се у чланку.
18:26 06.02.2024
Бела кућа је признала да су главни циљеви руских удара у Украјини војне јединице и војно-индустријски комплекс.
"Током зимских месеци посебно видимо да се настављају напади руских дронова, крстарећих и балистичких ракета на две групе циљева у Украјини. Прво су, очигледно, војне јединице, али посебно се напада у војно-индустријски комплекс у Украјини", рекао је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Џон Кирби.
18:17 06.02.2024
Немачка је од почетка сукоба у Украјини потрошила скоро 30 милијарди евра на војну помоћ Кијеву, рекао је за Спутњик извор у влади у Берлину.
Поређења ради, у циљу смањења расхода буџета влада планира да укине субвенције за дизел гориво за пољопривреднике који су протестовали, што би буџет увећало за 440'милиона евра.
18:10 06.02.2024
Украјинске снаге су са два дрона напале два села у Белгородској области, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
16:40 06.02.2024
Украјинске власти планирају да изграде подземни тунел, стварајући још једну руту између десне и леве обале Дњепра.
Према писању локалних медија, тунел би требало да почиње од Бољшој Колцевој на Оболони, да пролази испод реке Дњепар и изађе на северу Тројешчине.
На тај начин желе да затворе обилазницу, која сада покрива само десну обалу, око целог града по генералном плану од пре 20 година. Вредност пројекта, према украјинским медијима, могла би да се креће од стотина милиона до милијарду долара.
15:39 06.02.2024
Генерални директор Међународне агенције за нуклеарну енергију Рафаел Гроси посетиће сутра Запорошку нуклеарку, саопштила је Агенција.
Он је јутрос одржао брифинг у Кијеву.
15:15 06.02.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
12:35 06.02.2024
Шеф Европског савета Шарл Мишел изјавио је у Европском парламенту да је шокиран позивима на мир у Украјини и перспективом да Крим и Луганск остану део руске територије.
„Запањен сам када чујем изјаве крајње левице да морамо престати да испоручујемо оружје Украјини. Шта хоћете? Да се Украјинци бране воденим пиштољима и снажним изјавама?“, рекао је он.
12:28 06.02.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Руске оружане снаге су одбиле два напада Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком правцу, противник изгубио 195 војника;
▪Руске оружане снаге су наставиле да заузимају повољније положаје на доњецком правцу, одбијено је седам напада Оружаних снага Украјине, губици противника 290 војника, тенк, два борбена возила;
▪Руске трупе су побољшале свој положај дуж линије фронта на краснолиманском правцу, губици противника 240 војника;
▪Руска ПВО оборила је два пројектила Хајмарс и 30 дронова Оружаних снага Украјине;
▪Руске трупе уништиле су складиште авијационог наоружања Оружаних снага Украјине;
▪Руска војска је одбила шест напада јуришних група Оружаних снага Украјине на купјанском правцу.
10:57 06.02.2024
Украјинска војска изгубила је низ важних упоришта и висоравни на краснолиманском правцу, сада ће бити потребни велики ресурси украјинске војске за стабилизацију ситуације, рекао је за Спутњик војни експерт, потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
„У подручју насеља Терни, Торско и Јампољ, захваљујући успешним акцијама Оружаних снага Русије, украјински милитанти су изгубили низ стратешки важних упоришта. Ови положаји су омогућили да се малим снагама задржава напредовање наших трупа“, рекао је Марочко агенцији.
Према његовим речима, украјинској команди ће након губитка ових положаја и околних висоравни бити потребно много више ресурса за стабилизацију ситуације.
Како је у понедељак наведено у извештају руског Министарства одбране на краснолиманском правцу руске јединице су побољшале ситуацију дуж линије фронта и уз подршку артиљерије одбиле два напада Оружаних снага Украјине.
10:49 06.02.2024
Украјинска војска гранатирала је село Бутово у ЛНР, запалила се бензинска пумпа, оштећена је пекара, саопштила је управа Старобељска.
"Данас су украјинске оружане снаге пуцале на село Бутово, Старобелски округ. Претпоставља се да је ватра испаљена из вишецевног система Хајмарс", наводи се у тексту.
Пожар је благовремено локализован.
Нема података о жртвама,
09:11 06.02.2024
07:20 06.02.2024
Документи и кривични предмети пронађени на ослобођеним територијама ЛНР указују на намерно уништавање шума у ​​Донбасу, рекли су за Спутњик запослени у Тужилаштву региона.

„На територији Тужилаштва града Северодоњецка откривен је низ докумената и кривичних предмета који доказују умешаност украјинских власти у паљење шума (на територији Донбаса коју је у то време контролисао Кијев) у лето 2020. и септембру-октобру исте 2020. године“, рекао је неименовани запослени у Тужилаштву.

Кривични случајеви које је отворило Луганско регионално тужилаштво, које је раније деловало на територији под контролом Кијева, садрже велики број чињеница и доказа да су украјинске власти уз помоћ пожара покушале да прикрију масовну сечу шума у ​​Северодоњецку и Станично- Луганске области и продају дрвета у иностранство, истиче саговорник. Истовремено, према њеним речима, кијевски режим није узео у обзир људске жртве од пожара.
Ове податке потврђују и мештани. Неколико сведока је известило о серији експлозија на разним локацијама у шуми, иако тамо у то време није било борби.
07:10 06.02.2024
Руско Министарство одбране саопштило је да су руски системи ПВО оборили седам украјинских беспилотних летелица изнад Белгородске области. Губернатор региона Вјачеслав Гладков појаснио је да је град Губкин био мета напада дроновима, услед чега су оштећене четири куће.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала