- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелска војска на граници са Појасом Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Хамас позитивно одговорио на предлог о ослобађању талаца

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 123. дан. Израелска војска наставља операције широм Појаса Газе, а најжешће борбе воде се у Кан Јунису и Рафи. Хути саопштили да су гађали два трговачка брода у Црвеном мору. Америчка војска извела удар на две беспилотне летелице Хута у Јемену.
Најмање 27.585 Палестинаца је убијено, а 66.978 рањено у израелским нападима на Појас Газе од избијања сукоба, 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.
Израелски насељеници под заштитом полицијских снага су данас упали у двориште џамије Ал-Акса.
Вођа јеменских побуњеника Хута Абдул Малик ал-Хути изјавио је данас да ће та група интензивирати нападе уколико Израел не оконча рат у Појасу Газе.
Палестински Хамас је саопштио вечерас да је позитивно одговорио на међународни предлог о примирју у Појасу Газе и ослобађању талаца из заробљеништва, "како би се обезбедио потпуни прекид ватре".
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:53 06.02.2024
Високи званичник Хамаса Гази Хамад каже за Ројтерс да та група намерава да ослободи највећи могући број Палестинаца које је Израел затворио.
„Нетанијаху покушава да натера све да поверују да је победио или да ће остварити победу како би сачувао своју коалициону владу“, рекао је Хамад за Ројтерс.
Он додаје да је Хамасу требало неко време — више од недељу дана — да одговори на споразум који су израдили Египат и Катар, јер су „многа питања [споразума] била нејасна и двосмислена“.
21:55 06.02.2024
Израел неће прихватити Хамасове услове за трајни прекид ватре у склопу преговора о ослобађању талаца, рекао је извор из израелске владе јавном сервису Кан.
„Нећемо прихватити никакве услове за окончање рата“, каже извор, преноси Тајмс оф Израел.
21:18 06.02.2024
Сандерс: САД су саучесник у изазивању катастрофе у Гази
Амерички сенатор из америчке државе Вермонт Берни Сандерс изјавио је данас да су САД "саучесник у изазивању хуманитарне катастрофе у Појасу Газе кроз финансијску подршку Израелу".
"Нека сам проклет ако дам још један новчић влади (израелског премијера Бенјамина) Нетанијахуа да би наставила рат против палестинског народа", написао је Сандерс на платформи X.
Сандерс, независни конгресмен близак демократама, изнудио је у јануару гласање о резолуцији којом би се наметнули услови за помоћ Израелу, објавила је Ал-Џазира.
Сенатори су великом већином гласали против тога предлога.
Предлогом се захтевало да се безбедносна помоћ Израелу замрзне, осим уколико Стејт департмент у року од 30 дана не сачини извештај о томе да ли је Израел прекршио људска права током војних операција у Појасу Газе.
20:17 06.02.2024
Хамас позитивно одговорио на предлог о ослобађању талаца
Палестински Хамас је саопштио вечерас да је позитивно одговорио на међународни предлог о примирју у Појасу Газе и ослобађању талаца из заробљеништва, "како би се обезбедио потпуни прекид ватре".
У саопштењу објављеном на Телеграм каналу палестинске групе истиче се да је та група предлог прихватила "у позитивном духу", да би се "обезбедио свеобухватан прекид ватре, окончала агресија, укинула опсада и разменили заробљеници", преноси Ал Џазира.
"Тиме би се завршила агресија на наш народ, осигурала би се помоћ, склоништа и реконструкција, укинула опсада Појаса Газе и постигла размена заробљеника", додаје се.
Хамас је поручио и да цени улогу Египта и Катара, као и "свих земаља које желе да зауставе бруталну израелску агресију на палестински народ".
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је раније да САД разматрају одговор Хамаса и да ће разговарати на ту тему са израелским званичницима када сутра буде посетио Израел.
Катарски премијер Абдулрахман ал-Тани рекао је данас да је Хамасова реакција на најновији међународни план о ослобађању талаца и примирју у Појасу Газе била "генерално позитивна", додајући да је оптимиста.
У изради предлога учествовали су Катар, Египат, САД и Израел, чији су се представници састали у Паризу.
19:37 06.02.2024
Блинкен: САД разматрају одговор Хамаса о таоцима, разговараћу са Израелцима
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је данас да САД разматрају одговор палестинског Хамаса на међународни предлог о ослобађању талаца и прекиду ватре у Појасу Газе који је послат тој групи.
Блинкен је рекао да ће разговарати о Хамасовом одговору са израелским званичницима када буде посетио Израел у среду, наводи Ројтерс.
Државни секретар САД је одбио да прича о детаљима Хамасовог одговора.
"Вашингтон ће искористити сваку доступну алатку како би се дошло до прекида у борбама, што би довело до ослобађања више од 100 талаца. Посао је пред нама, али настављамо да верујемо да је договор могућ и суштински битан", рекао је Блинкен на конференцији за новинаре у катарској Дохи.
Он је додао да су САД одлучне да искористе сваку паузу у борбама, да изгради дипломатски пут ка "праведном и одрживом миру" на Блиском истоку.
У креирању предлога о прекиду ватре и пуштању талаца из Хамасовог заробљеништва учествовали су САД, Египат и Катар, уз присуство Израела.
Катарски премијер Абдулрахман ал-Тани рекао је данас да је Хамасова реакција на најновији међународни план о ослобађању талаца и примирју у Појасу Газе била "генерално позитивна", додајући да је оптимиста.
18:46 06.02.2024
Раиси: Изарел никада не може бити пријатељ муслимана
Председник Ирана Ебрахим Раиси осудио је данас покушаје нормализације односа бројних исламских земаља са, како је рекао, "ционистичким режимом", рекавши да Израел никада не може бити пријатељ муслимана, нити би помогао у развоју тих земаља.
Током састанка са вршиоцем дужности министра спољних послова Судана Алијем ал-Садиком Алијем, Раиси је истакао да Иран подржава успостављање јаке владе у Судану, као и територијални интегритет ове афричке земље, пренела је агенција Тасним.
Говорећи о недавним развојима ситуације на Блиском истоку, он је нагласио да је дистанцирање регионалних земаља од "ционистичког режима" део основне политике Ирана.
"Данас је велико питање за исламски народ из неких исламских земаља - како могу да у даље одржавају односе са тим режимом, упркос злочинима који је начинио ционистички режим? Да су те земље покушале да прекину односе са ционистима, данас не бисмо присуствовали континуираним нападима и бомбардовањима палестинског народа у Појасу Газе", рекао је Раиси.
18:35 06.02.2024
Њујорк тајмс: Више од петине преосталих талаца у Гази је мртво
Више од петине преосталих талаца које Хамас држи у Појасу Газе је мртво, објавио је данас Њујорк тајмс, позивајући се на интерни извештај израелске војске (ИДФ).
Из ИДФ-а су закључили да је преминуло најмање 32 од преосталих 136 талаца које је Хамас отео током напада на Израел 7. октобра.
Породице талаца за које се верује да су преминули обавештене су о томе, наводи амерички лист.
Неименовани званичници су рекли да израелска војска анализира обавештајне податке који указују да је можда убијено још најмање 20 талаца.
У нападима Хамаса на Израел 7. октобра отето је више од 240 Израелаца, а половина њих је ослобођена током привременог прекида ватре у новембру.
18:31 06.02.2024
Палестинска управа исплатиће умањене плате јавном сектору због блокаде Израела
Палестинске власти саопштиле су данас да ће радницима у јавном сектору исплатити 60 одсто децембарске плате ове седмице због тога што Израел одбија да пренесе пореска средства која су намењена за Појас Газе.
Финансијска средства међународних донатора такође су смањена, са 30 одсто годишњег буџета од шест милијарди долара на око један одсто, рекао је палестински премијер Мохамед Штаје је после седнице кабинета.
"Ситуација у вези са финансирањем Управе је веома тешка", навео је Штаје, пренео је Ројтерс.
Финансирање Палестинске управе, тела које има ограничену управу на окупираној Западној обали, озбиљно је ограничено због вишемесечног спора у вези са пребацивањем пореских прихода које Израел прикупља у име Палестинаца.
Спор у вези са финансирањем настао је од почетка рата у Појасу Газе када је израелски министар финансија Безалел Смотрич одбио да ослободи сва средства, оптужујући Палестинску управу да подржава напад на југ Израела 7. октобра који је предводио Хамас.
Према привременим мировним споразумима потписаним почетком 1990-их, Израел прикупља порезе у име Палестинаца и обично их преноси Палестинској управи на месечном нивоу по одобрењу министра финансија.
Међутим, трансфери су у застоју од октобра када је Смотрич задржао око 164,51 милион долара.
Иако Појас Газе контролише Хамас, палестинске власти настављају да финансирају важне области у тој енклави, укључујући и исплату плата здравственим радницима.
18:18 06.02.2024
Лидер Хута најавио даље нападе ако се наставе напади Израела на Појас Газе
Вођа јеменских побуњеника Хута Абдул Малик ал-Хути изјавио је данас да ће та група интензивирати нападе уколико Израел не оконча рат у Појасу Газе.
У телевизијском говору, Ал-Хути је рекао да ће група нападати све више и више уколико, како је навео, "варварска и брутална агресија на Газу не престане, заједно са опсадом палестинског народа којем се ускраћују помоћ и лекови", пренео је Ројтерс.
Хути су данас испалили поморске ракете на два брода у Црвеном мору, рекао је војни портпарол побуњеника Јахја Сареа, наводећи да је један био британски, а да је други пловио под заставом Маршалских острва и превозио амерички угаљ у Индију.
17:55 06.02.2024
Хамасово крило тврди да је уништило командну станицу израелске војске у Гази
Војно крило палестинског Хамаса Ал-Дин ал-Касам бригаде тврди да су његови припадници уништили командну станицу израелске војске (ИДФ) у граду Газа.
"Ал-Касам бригаде уништиле су непријатељску командну станицу у округу Тел ал-Хава у западном делу Газе, користећи минобацаче", саопштила је та група на Телеграму.
Хамасово војно крило тврди и да су њихови припадници убили или ранили неколико израелских војника у западном делу Кан Јуниса на југу Појаса Газе, преносе руски медији.
16:53 06.02.2024
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
РУСИЈА
Русија: Оцене руске унутрашње и спољашње политике амбасадорке Израела –неприхватљиве
15:51 06.02.2024
Око 8.000 људи евакуисано из болнице у Кан Јунису
Око 8.000 људи евакуисано је из болнице Ал-Амал у граду Кан Јунис, на југу Појаса Газе, који је под опсадом израелских снага.
"Хуманитарна ситуација у Појасу Газе је више него катастрофална", рекао је Томазо дела Лонга, портпарол Међународног удружења Црвени Крст и Удружења Црвеног полумесеца (ИФРЦ).
Он је новинарима у Женеви рекао да је 8.000 људи, који су тражили спас у болници Палестинског црвеног полумесеца, напустило ту медицинску установу у понедељак, наводи портал "Мидл ист ај".
15:40 06.02.2024
Израелски насељеници упали у јерусалимску џамију Ал Акса
Израелски насељеници под заштитом полицијских снага су данас упали у двориште џамије Ал-Акса.
Очевици су рекли да су десетине колониста упали у Ал-Аксу, од капије Магариба, обилазили дворишта верског објекта и изводили талмудске ритуале, преноси агенција WAFA.
Израелска полиција стационирана на капији Старог града и џамије Ал-Акса такође је спречила улазак палестинских грађана, услед чега се број верника смањује четврти месец заредом.
15:24 06.02.2024
Медији: Ирански агенти депортовани из Шведске, планирали нападе на Јевреје
Двојица иранских агената ухапшена су у Стокхолму под сумњом да су планирали нападе на Јевреје у престоници Шведске, открио је данас "Радио Сверије".
Њих двојица се доводе у везу са иранском војном обавештајном службом, а ухапшени су 2021. године.
Агенти су наводно планирали убиства три шведска држављанина, међу којима је и директор Шведског јеврејског централног савета, Арон Верштандиг, пренео је Џерузалем пост.
Њих двојица су депортовани у Иран 2022. године, пошто су сматрани озбиљном претњом за Шведску.
Шведски медији наводе да је истрага изазвала забринутост због "државно спонзорисаног тероризма према страним лицима" на шведском тлу.
15:12 06.02.2024
Аргентински председник Хавијер Милеј допутовао у посету Израелу
Аргентински председник Хавијер Милеј посетио је данас Израел, где се састао са министром спољних послова те земље Израелом Кацом.
Кац је захвалио Милеју што је одабрао да Израел буде прва земља у коју је допутовао у званичну посету од како је постао председник, као и на подршци Аргентине у рату Израела против Хамасa и обећању да ће признати Јерусалим као престонцу Израела, преноси Тајмс оф Израел.
Милеј ће касније данас посетити Зид плача и састати се са председником Исаком Херцогом, а сутра би требало да се састане са премијером Бенјамином Нетанијахуом.
13:33 06.02.2024
Најмање 27.585 Палестинаца је убијено, а 66.978 рањено у израелским нападима на Појас Газе од избијања сукоба, 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.
13:02 06.02.2024
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама очекује да ће прелиминарни извештај поводом израелских оптужби да је десетак запослених Агенције учествовало у нападу Хамаса на Израел 7. октобра, бити спреман почетком следећег месеца.
12:10 06.02.2024
Сирене за ваздушну опасност огласиле се на северу Израела, на граници са Либаном.
09:50 06.02.2024
Јеменски Хути су објавили да су испалили пројектиле на два брода у Црвеном мору, наневши мању штету теретном броду који је пловио у близини јеменског лучког града Ходеја.
Портпарол групе рекао је да су испаљени пројкетили на бродове ''Морнинг Тиде'' и ''Стар Насиа'', који су пловили под заставама Барабадоса и Маршалових острва и који припадају Великој Британији и САД, преноси Ројтерс.
Британска компанија за поморско обезбеђење Амбреи саопштила је да је теретни брод под заставом Барбадоса у власништву британске компаније претрпео штету од беспилотне летелице (УАВ) док је пловио на југоисток кроз Црвено море и да није било повређених.
Хути од средине новембра гађају комерцијалне бродове са беспилотним летелицама и пројектилима у Црвеном мору из ''солидарности'' са Палестинцима због напада израелских снага на Појас Газе.
09:13 06.02.2024
УН: Израелске наредбе за евакуацију обухватају две трећине територије Газе
Израелске наредбе за евакуацију у Појасу Газе сада обухватају две трећине територије ове палестинске енклаве или 246 квадратних километара, саопштили су посматрачи Уједињених нација.
Десетине хиљада људи побегло је и наставља да бежи из ове области, наводи Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова у најновијем дневном извештају о хуманитарној ситуацији у Гази.
Како се додаје, више од половине становништва Газе, које броји око 2,3 милиона људи, сада се налази у граду Рафа, на граници са Египтом, и околним подручјима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала