Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Усаглашен текст резолуције Европског парламента о Србији

© AP Photo / Francisco SecoЗаседање Европског парламента у Бриселу
Заседање Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
Пратите нас
Већинске политичке групе у Европском парламенту (ЕП) усагласиле су текст резолуције о Србији којом се позива на спровођење међународне истраге о недавним изборима, упућивање експертске мисије и условљавање даље финансијске помоћи ЕУ Србији поправљањем изборних услова.
У тексту резолуције, који би још могао да се промени пре очекиваног усвајања у четвртак 8. фебруара, европарламентарци наводе да очекују коначни извештај ОЕБС/ОДИХР-а о изборима и позивају Србију на примену препорука ове институције и Венецијанске комисије, знатно пре наредних избора.
У усаглашеној верзији резолуције, која нема обавезујућу снагу а у коју је РТС имао увид, Европски парламент позива на независну истрагу коју би спровели "респектабилни међународни експерти и институције, како би испитали нерегуларности на парламентарним, локалним и покрајинским изборима, а посебно у изборима за Град Београд", јер, како се наводи, "неке тврдње које се односе на организовану миграцију бирача излазе из оквира које покрива извештај ОЕБС-а и ОДИХИР-а".
ЕП подржава и брзо слање "ад хок мисије за утврђивање чињеница" у Србију, уз само учешће парламента, пише РТС.
Европски парламент наглашава да "преговори са Србијом могу да се наставе само када земља направи значајан напредак у реформама, али и у потпуности спроведе препоруке ОЕБС-а и Венецијанске комисије о изборним условима".
Резолуција позива Европску комисију и земље чланице да примене "строге услове и сместа спроведу ревизију предприступних ИПА фондова упућених Србији, као и других финансијских инструмената".
"Ако Србија не поправи изборне услове, или ако истрага покаже директну умешаност српских власти у изборну превару, ЕУ фондови треба да буду суспендовани, због грубог кршења владавине права у случају избора", наводе посланици.
Истичу и да жале што наводни "парламентарни и локални избори одступају од међународних стандарда, због систематске злоупотребе медија и институција од стране актуелних власти, а због чега се избори не могу сматрати слободним и поштеним".
Изборни дан је, према оценама посматрача, протекао глатко, али је "био обележен бројним процедуралним недостацимаа (случајеви групног гласања, нарушавање тајности и другим неправилностима)", због чега ЕУ парламентарци оцењују да је реч о пракси која је "далеко испод стандарда за кандидатску земљу".
Резолуцијом се подсећа да је "одговарајуће функционисање демократских институција" у средишту процеса приступања ЕУ.
Текст резолуције са "озбиљном забринутошћу констатује" да су "бројни међународни и домаћи посматрачи прикупили бројне доказе о незаконитим радњама током, и пре, изборног дана, а који су утицали на резултате и критично се одразили на градске изборе у Београду, угорожавајући и легитимитет избора за парламент".
Европски парламент у предлогу резолуције захтева од Европске комисије да покрене иницијативу за слање експертске мисије у Србију која би требало да процени ситуацију у вези са изборима и постизборним периоидом, пише РТС.
"Мисија треба да помогне стварање услова за неопходни друштвени дијалог који би обновио поверење јавности у институције, као и да процени системске проблеме владавине права, следећи пример 'Прибеовог извештаја' о владавини права у Северној Македонији", наводи се у тексту резолуције.
ЕП жали изостанак "институционалног одговора" на озбиљне сумње о "умешаности актуелне власти у изборне манипулације и злоупотребе, што подстиче некажњивост и могући наставак такве праксе".
Ако буде омогућено да се такве активности наставе без последица, то ће имати негативан утицај и наставиће да подрива демократију, поверење у институције и изборни процес, блокирајући демократски систем и ЕУ интеграцију, наводе парламентарци, истичући и да неке нерегуларности "потенцијално представљају кршење закона и Устава Србије".
Европски парламент жали и због изостанка резултата у процесуирању и кажњавању кривичних дела, као што су "манипулација бирачким списком; притисак и застрашивање бирача; притисак и застрашивање изборних кандидата; злоупотреба података о грађанима и друго".
Резолуција позива српске власти да истраже и процесуирају одговорне за кривична дела током и после избора, укључујући и нападе на студенте.
Осуђују се и, како се наводи, "оркестрирани напади државних званичника на посматраче избора, као и чланове Европског парламента" и позива се на конструктиван разговор, уз уважавање и међусобно поштовање у демократском процесу.
Изражава се забринутост што Србија није применила раније препоруке ОЕБС/ОДИХР о кључним питањима изборног процеса и позивају власти да у потпуности примене све препоруке, констатујући да су "селективно припремљени неки амандмани на основу ранијих препорука ОДИХР-а и Венецијанске комисије у области финансирања изборне кампање".
Парламент очекује коначни извештај ОЕБС/ОДИХР-а о изборима и позива на примену препоруке ове институције и Венецијанске комисије из децембра 2022., која се односи на приступ кандидата медијима, финансирање кампање, мере против притиска на бираче, злоупотребе административних ресурса.
"Све то треба учинити знатно пре следећих избора како би се спречиле нове нерегуларности и обезбедило демократско функционисање земље", наводе ЕУ парламентарци.
Европски посланици осуђују "одсуство плурализма у медијима током кампање, дезинформације и неетичко и пристрасно извештавање у корист власти".
Констатују да је "велики број медија под контролом владе, што ствара неравноправне услове током кампање".
Критикују и "огромно медијско присуство председника Србије током кампање, које је избрисало разлику између институције председника, државе и партије на власти".
Осуђују се и, како кажу, "неосноване тврдње власти да су земље ЕУ укључене у организацију протеста у Србији".
У тексту се наводи да парламент "жали због мањка гласне критике од стране Европске комисије, посебно комесара за проширење, упрокос бројним тврдњама о изборној превари".
Текст позива и ЕУ да учествује у интерном дијалогу у Србији, између власти и опозиције, како би се превазишла садашња клима дубоке политичке поларизације и наводи да је ЕП најпогоднија институција за ту улогу.
Резолуција ће бити прослеђена Европској комисији, председнику Европског савета, високом представнику Жозепу Борељу, земљама чланицама ЕУ, као и другим међународним институцијама.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала