- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Мала“ разлика између Југославије из 1991. и 1992. године

© AP Photo / Christophe EnaАлександар Чеферин
Александар Чеферин  - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пратите нас
Председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александар Чеферин изјавио је да се бивша Југославија никада више није осећала делом Европе него када је Црвена звезда освојила Куп шампиона 1991. године, као и да је свега годину касније осећала изолованијом него икада.
"УЕФА ове године слави свој 70. рођендан - 70 година историје, традиције, страсти, јединства, храбрости и креативности не могу да се избришу. Посебно зато што најузбудљивија поглавља тек треба да буду исписана", рекао је Чеферин на Конгресу УЕФА-е у Паризу.
Он је истакао да Европа није тако уједињена како би требало да буде.
"У протеклих 70 година УЕФА је помогла у градњи европског спортског модела. Мислим да је то сјајан пример европског јединства, а то нам је потребно јер Европа није тако уједињена како би требало да буде", додао је први човек УЕФА.
Чеферин је потом поменуо Црвену звезду, која је била шампион Европе 1991. године.
"Да илуструјем ово, навешћу пример из мог региона, иако Словенија више није тамо, могу да вас уверим да се Југославија никада више није осећала делом Европе него када је Црвена звезда освојила Куп шампиона 1991. године. Али, то је била победа која је генерисала јединствен осећај поноса и припадности", рекао је Чеферин.
Црвена звезда је 1991. године освојила Куп европских шампиона, пошто је у финалу у Барију после бољег извођења пенала победила Олимпик из Марсеја 5:3.
"Југославија се није никада осећала више изолованом него када је избачена са Европског првенства 1992. Због разлога које сви знамо", истакао је Чеферин.
Селектор Драган Стојковић Пикси поздравља навијаче - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
СПОРТ
Србија сазнаје ривале – читаоци Спутњика изабрали су „савршену групу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала